Izveden prvi sudar snopova protona

U Velikom hadronskom sudaraču je prvi put izveden sudar snopova protona, što su naučnici u Evropskom centru za nuklearna istraživanja ocenili kao veliki uspeh.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

22:49

Default images

Prvi sudari snovopa zabeleženi su danas popodne, samo tri dana pošto je LHC pokrenut posle više od 14 meseci pauze zbog nesreće iz septembra 2008. godine, saopstio je CERN. "Veliki je uspeh što smo do ovoga došli za tako kratko vreme", rekao je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer dodajući da ima još mnogo da se uradi.

LHC je napravljen kako bi se izveli eksperimenti sudaranja protonskih snopova u cilju pronalaženja Higsovog bozona, subatomske čestice koja do sada nije eksperimentalno potvrđena i koja bi mogla da pomogne u razjašnjavanju prirode Univerzuma.

LHC, koji se nalazi u okviru CERN-a, u Švajcarskoj, najveći je akcelarator za elementarne atomske i subatomske čestice a sastoji se od tunela dugačkog 27 kilometara na dubini od 50 do 175 metara.

"Ovo je velika vest, početak fantastične ere u fizici i mogućih otkrića posle 20 godina rada međunarodne zajednice na izradi mašine i detektora do sada neviđene složenosti i neviđenih karkateristika", ocenila je portparolka ekspermineta ATLAS u okviru LHC-a.

Na eksperimentima u CERN-u radi skoro 8.000 naučnika i inžinjera iz 80 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: