"Utisak nedelje": Statut Vojvodine

Vlast u Vojvodini zadovoljna što će se predlog Statuta Vojvodine uskoro naći u republičkom parlamentu, dok opozicija i dalje osporava taj dokument.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

09:45

Default images

Predstavnici vladajuće koalicije iz Vojvodine, iako oprečnih stavova o tome zašto se kasnilo sa usvajanjem Statuta, zadovoljni su što će se taj dokument konačno naći u Skupštini Srbije, dok opozicija misli da je Statut i dalje sporan.

Gostujući u "Utisku nedelje" predsednik Pokrajinskog odbora DS-a za Vojvodinu Dušan Elezović rekao je da ne postoji nijedna suštinska izmena u tekstu , ovog Statuta koji je sada upućen republičkoj skupštini, u odnosu na onaj tekst koji je usvojen pre godinu dana.

"Kao neko ko živi u Vojvodini mogu da budem nezadovoljan činjenicom što se ceo taj proces razvlačio godinu dana, ali takođe moram da kaže da sam zadovljan što se taj proces konačno privodi kraju i što je najvažnije privodi se kraju u trenutku kada mi usvajamo predlog budžeta za narednu godinu i kada će i predlog zakona o prenosu nadležnosti biti sastavni deo tog predloga budžeta", istakao je Elezović.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić istakao je da je predlog Statuta i dalje sporan i da za cilj ima odvajanje Vojvodine.

"Ovde ima masa stvari koje jesu separatističke u nekom smislu da se odvaja Vojvodina kao pravni pojam, kao pravo ovde se operiše sa građanima Vojvodine, u Srbiji imate jasnu formulaciju da je autonomija zapravo pravo građana na autonomiju, pravo građana na autonomiju. Pa onda mogu i drugi da osnuju autonomiju, ako hoće. Ovde se postulira jedna potpuno zatvorena grupa ljudi koja ima vrlo neustavni izraz kategoriju - građani Vojvodine", smatra Samardžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: