Tadić i Gul: Korist za celu Evropu

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul poručili su da se dve države uzajamno podržavaju u procesu evropskih integracija.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

13:59

Default images

Dva predsednika su ocenila da će korist od intenziviranja srpsko-turske saradnje imati Balkan, ali i čitava Evropa. Tadić je na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju je posetio sa turskim kolegom, izjavio da nerešena pitanja na Balkanu mogu biti trajno rešena samo integrisanjem čitavog regiona u EU.

"Integrisanje u EU je suštinsko mirovno rešenje za sve narode koji žive u Evropi. EU, kao najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, jeste jedini prirodan i pravi strategijski cilj za naše zemlje", rekao je Tadić.

Srbija i Turska, prema njegovim rečima, i pored toga što nemaju istovetno mišljenje po svim pitanjima, imaju obavezu prema svojim građanima i čitavom regionu da u najvećoj mogućoj meri produbljuju svoje političke i ekonomske odnose.

"Nemamo o svim pitanjima istovetno mišljenje, ali to ne znači da nemamo obavezu i htenje da gradimo najbolje moguće odnose među našim zemljama", rekao je Tadić.

Predsednik Turske očekuje da će saradnja njegove zemlje i Srbije biti na dobrobit čitave Evrope.

Prema njegovim rečima, turski poslovni ljudi su pokazali veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju i postoje velike šanse da dve države u budućnosti imaju snažnu ekonomsku saradnju.

"Srbija i Turska imaju zajedničku istoriju. Između Srbije i Turske postoje tradicionalno dobri odnosi i nastojimo da ih dodatno poboljšamo", rekao je predsednik Gul.

Dvojica predsednika danas su, osim Petrovaradinske tvrđave, posetili i Kapelu mira u Sremskim Karlovcima, podignutu na mestu na kome je 1699. godine potpisan mirovni sporazum između Otomanske imperije sa jedne i Austrije i njenih saveznika sa druge strane.

Tadić i Gul učestvuju večeras na sastanku "Ekonomski razvoj Sandžaka" u Palati Srbija.

Poseta predsednika Turske inače je prilika za unapređenje ekonomskih odnosa između dve zemlje i privlačenje turskih investicija u Srbiju, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: