Saslušanje o pogibiji gardista

U Okružnom sudu danas je završeno saslušanje svedoka u vezi sa ubistvom gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni u Topčideru.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.06.2009.

00:59

Default images

Saslušanje svedoka pred istražnim sudijom Draganom Lazarevićem zatvoreno je za javnost. Vladan Batić, koji je pravni zastupnik porodica poginulih gardista najavio je da će i sutra biti nastavljeno saslušanje svedoka pred istim sudom. Saslušavanje svedoka pred istražnim sudijom Draganom Lazarevićem zatvoreno je za javnost.

Batić je, uoči početka saslusanja rekao novinarima da bi do 19. juna trebalo da bude saslušano 10 svedoka koji imaju neposredna ili posredna saznanja o tom događaju.

Prema veštačenju koje je, na zahtev Okružnog suda u Beogradu, obavljeno u SAD, gardiste je ubila "treća osoba", čime je potvrđen nalaz nezavisne državne komisije kojom je rukovodio advokat Božo Prelević.

Vojna istraga, kojom je rukovodio bivši vojni sudija Vuk Tufegdžić, utvrdila je da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

Prema veštačenju obavljenom u državi Mičigen, po zahtevu beogradskog Okružnog suda, gardiste je ubila treća osoba.

Taj izveštaj poklapa se sa nalazima nezavisne komisije koja je utvrđivala okolnosti pod kojima su dvojica gardista nastradala.

Adokvat Božo Prelević, koji je predvodio istragu nezavisne komisije, kaže za B92 da je za utvrđivanje istine o smrti gardista važno da budu saslušane osobe koje o tom slučaju imaju novih saznanja.

U suprotnom, takav potez neće imati nikavih efekata, kaže Prelević.

“Suštinsko pitanje je da li se traga za ubicom, da li se saslušavaju svedoci i oštećeni da bi se reklo da je u tom predmetu nešto novo urađeno. Ako saslušavaju samo zato da bi rekli evo mi smo salušali svedoke i oštećene i došli do istih zaključaka, onda je to dosta tužan zaključak. Nadam se da su oni našli nekog novog i da imaju nekog ko bi ukazao ka počiniocu bilo koji trag”, rekao je Prelević.

Inače, smrt gardista bila je predmet kontroverznih tumačenja nezavisne komisije i vojnih istražnih organa.

Prema zvaničnoj istrazi, kojom je rukovodio sudija Vuk Tufegdžić utvrđeno je da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo.

Tufegžić ni posle ekspertize ne odustaje od tih tvrdnji.

Podsetimo, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su oktobra 2004. tokom vršenja dužnosti u kasarni Topčider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: