Cvetković: Nisam obećao ulazak u EU

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Vlada radi na približavanju Srbije EU, ali da nikada nije obećao da će Srbija ući u EU za vreme njegovog mandata.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

18:53

Default images

"U mom ekspozeu nije bilo navedeno da će Srbija ući u EU u mandatu ove vlade već da će se kretati u tom pravcu", rekao je Cvetković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije.

Na pitanje o borbi za očuvanje Kosova, Cvetković je rekao da Srbija preduzima "sva raspoloživa miroljubiva, diplomatska sredstva za očuvanje teritorijalnog inetgriteta i suvereniteta zemlje".

Poslanik Liberalnodemokratske partije Ivan Andrić pitao je premijera Srbije da li se Vlada interesuje za situaciju u Radio-televiziji Srbije u kojoj se, kako je naveo, krši Zakon o radio-difuziji.

Cvetković je odgovorio da je Vlada zainteresovana za dešavanje u medijima, ali je istakao da je za očuvanje nezavisnih medija i protiv mešanja politike u njihovu uređivačku politiku.

"Mediji su jedna osetljiva oblast i mešanje u rad Republičke radio-difuzne agencije i medija odmah izaziva podozrenje da to ima neku posebnu nameru", rekao je Cvetković i dodao da se Vlada zbog toga "drži pasivno uz insistiranje na poštovanju zakona".

Poslanik Nove Srbije Srđan Spasojević interesovao se da li je u planu ukidanje konzulatu u Lionu u Francuskoj i upozorio da će, ako se taj konzulat ukine, to stvoriti probleme za mnoge ljude iz Srbije koji žive u tom delu Francuske.

Cvetković je rekao da će to pitanje uputiti Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje poslanika za ministra energetike o nestancima struje u srpskim mestima na Kosovu, ministar Petar Škundrić je rekao da su Vlada, Ministarstvo energetike i Elektroprivreda Srbije učinili sve da najveći broj Srba i nelalbanaca u toj pokrajini imaju struju.

Škundrić je rekao da Vlada traži "tehničko rešenje za normalno snabdevanje strujom enklava na Kosovu" dodajući da nije prihvaćena ponuda Srbije da kroz donaciju obezbedi struju za srpska mesta u Pokrajini.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić pitao je da li je istina da su na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počele da se naplaćuju carine na robu koja iz centralne Srbije ide na Kosovo.

On je zatražio i odgovor da li je Vlada Srbije potpisala ugovor sa misijom Euleks i tako pristala da ta misija na Kosovu "izađe iz statusa neutralnosti".

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odgovorio je na to pitanje da niko nije potpisao nikakav ugovor sa Euleksom, kao i da je sa međunarodnom zajednicom "jedino potpisan ugovor" u novembru 2001. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: