Dačić: Pasoši nisu falsifikat

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je problem sa pasošima izbio zbog nesporazuma između onih koji su izrađivali te putne isprave.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2009.

00:58

Default images

Napravljena je odmah velika greška zato što je u Zakonu o putnim ispravama napisano da pasoše izrađuje Zavod za izradu novčanica, jer MUP nema uvida u komercijalne ugovore koji se tamo sklapaju, kaže za "Večernje novosti" ministar policije Ivica Dačić.

“Ovde je reč o nesporazumima između onih koji su izrađivali te putne isprave, jer su u posao bili uključeni Nemci i Slovenci. Sada jedan proizvođač osporava kvalitet onih pasoša koji su kasnije počeli da se izrađuju”, rekao je on.

Dačić navodi kako će biti obavljene sve neophodne kontrole i u tom tehničkom delu, ali i da će se istražiti da li su sve stvari bile čiste kod potpisivanja ugovora.

“Dobili smo zahtev od Tužilaštva za prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od proizvođača, ali i od novinara koji su o tome pisali”, navodi Dačić.

“Izdato je oko 430.000 novih pasoša i do sada nije bilo problema za naše građane. Oni će moći nesmetano da putuju, jer ćemo sve države da obavestimo da je po jednom specimenu urađena jedna, a po drugom druga serija pasoša. Naše kolege u inostranstvu znaće da nije reč o falsifikovanim dokumentima”, rekao je on.

Ministar policije priznaje da je ovaj slučaj mogao umnogome da omete planove zvaničnog Beograda za dobijanje “belog šengena”, da se nije reagovalo na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: