Osuda napada na mađarsku zajednicu

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović najoštrije je osudio napade na pripadnike mađarske nacionalne zajednice u Temerinu i Somboru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

16:33

Default images

Ombudsman je uputio apel nadležnim organima da počinioce tih dela što pre privedu pravdi i utvrde njihove motive, te da što pre javnost izveste o merama koje će biti preduzete kako bi se takvi i slični incidenti izbegli u budućnosti.

Prema pisanju pojedinih medija, grupa mladića koji su govorili srpskim jezikom napala je 17. marta u Somboru dečaka Eliota Baloga iz Bezdana, a isto se desilo Čongoru K. u Temerinu, koga je u petak, 27. marta, napala grupa od oko 15 mladića.

Mediji su preneli da je grupa mladića, takođe u Temerinu, u noći između subote i nedelje pokušala da skine raspeće sa rimokatoličkog krsta u centru tog mesta, ispred zgrade opštine, ali da u tome nisu uspeli.

"Ovakvi napadi moraju se prvenstveno tretirati u skladu sa krivičnim zakonom, po više osnova: kao fizički napad, nanošenje telesnih povreda i ugrožavanje bezbednosti", navodi se u saopštenju iz kabineta pokrajinskog ombudsmana.

Ocenjuje se da tretiranje napada na pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica kao obične tuče, ili izlive nasilja, predstavlja, u najmanju ruku, potencijalnu diskriminaciju žrtava ovakvih napada.

Dodaje se da etnički motivisani napadi predstavljaju krivično delo širenja nacionalne i verske netrpeljivosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: