Šutanovac: Delujemo preventivno

Ministar Dragan Šutanovac kaže da Vojska Srbije nema "detektovanih vojnih pretnji", ali da se radi preventivno, tako da građani nemaju razloga za brigu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 18.02.2009.

17:28

Default images

Ministar odbrane i novoizabrani nacelnik Generalštaba predstavili su težišne zadatke Vojske u narednom periodu i prioritetne strateške dokumente. Očekuje se da u naredna tri meseca budu usvojeni važni vojni zakoni.

Šutanovac je izjavio da "postoje nevojne pretnje koje se tiču pojedinačnih incidenata ili terorizma i organizovanog kriminala, ali nema opasnosti u ovom trenutku od širih sukoba u kojima bi učestvovala VS".

"Mi delujemo preventivno i radimo kao da je reč o najgorem scenariju, zato građani nemaju razloga da brinu", rekao je on na konferenciji za novinare, govoreći o bezbednosnoj situaciji i eventualnim problemima o sprovođenju plana UN u šest tačaka na Kosovu.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić prisustvovali su analizi operativne sposobnosti Kopnene vojske.

Miletić je rekao da se težišni zadaci Generalštaba VS mogu podeliti u dve grupe - iz oblasti definisanja misija vojske i nastavka reformskih procesa.

On je precizirao da su od definisanja misija naše redovne aktivnosti obezbeđivanje kopnene zone bezbednosti i administrativne linije sa Kosovom.

Prema rečima Miletića, u težišne zadatke spada i dalji razvoj kapaciteta vojske, što podrazumeva osvremenjivanje obuke, tehničku modernizaciju i postupnu profesionalizaciju.

Šutanovac je demantovao pisanje pojedinih medija da Ministarstvo odbrane ima velike dugove prema Naftnoj industriji Srbije, navodeći da postoje obaveze za januar ove godine, ali da je reč o tekućim obavezama koje se redovno izmiruju.

On je rekao da niko nikada od predstavnika zemalja EU nije ukazao u negativnom kontekstu na generala Mladena Ćirkovića i da pojedini stavovi povodom njegovog postavljenja za zamenika načelnika Generalštaba "nema realnog utemeljenja".

"U Srbiji niko ne može da osuđuje osim suda, a protiv generala Ćirkovića se ne vodi nikakav sudski postupak", rekao je Šutanovac i naveo da ne zna koji su motivi takvih izjava.

Povodom primedbi Centra za evroatlanske studije da je Ćirković bio na komandnoj dužnosti u vreme pogibije dvojice vojnika u Leskovcu i da je bio na listi ličnosti kojima je bio zabranjen ulaz u zemlje EU, Šutanovac je rekao da "ukoliko želimo da poštujemo evroatlanske vrednosti onda moramo da poštujemo i ono što je sudska vlast".

Šutanovac je ukazao da je general Ćirković zajedno sa njim putovao u zemlje EU i naveo da je "neprirodno da iko sebi daje za pravo da presuđuje drugim ljudima na ovakav način".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: