Rasmusen: Srbija je na dobrom putu

Premijer Danske Anders Fog Rasmusen izjavio je da podržava nastojanje Srbije da postane punopravna članica Evropske unije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.11.2008.

00:05

Default images

On je naveo da se njegova zemlja zalaže za što bržu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija zaključila sa EU. "Reforme su, naravno, neophodne da bi se ispunili kriterijumi za članstvo u EU, ali moj utisak je da Srbija već sprovodi potrebne reforme", rekao je Rasmusen posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Srbija je na pravom putu i ključni je akter na zapadnom Balkanu i stoga ćemo učiniti sve da doprinesemo jačanju odnosa Srbije i EU", naveo je on.

Premijer Rasmusen je odao priznanje predsedniku Tadiću na doprinosu reformisanju društva u Srbiji i jačanju odnosa sa EU.

Predsednik Tadić i premijer Rasmusen saglasili su se da su pretpostavke za ulazak Srbije u EU nastavak ekonomskih i političkih reformi i okončanje saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je rekoa da su ti preduslovi istovremeno i opredeljenje Srbije, jer je njihovo ispunjenje, pre svega, u interesu njenih građana.

"Politički odnosi Srbije i Danske imali su uspone i padove i nakon određenih nerazumevanja u prošlosti krećemo se uzlaznom linijom i imamo sjajnu perspektivu političkih i ekonomskih odnosa", rekao je Tadić posle razgovora.

Tadić i Rasmusen posebnu pažnju posvetili su ekonomskoj saradnji dve zemlje i zaključili da postoje pretpostavke za povećanje trgovinske razmene i investicija danskih kompanija u Srbiju.

Prema obostranoj oceni, veliki prostor za saradnju postoji u oblasti alternativnih izvora električne energije, u kojoj je Danska, kao država koja 20 odsto svoje električne energije proizvodi pomoću vetrenjača, nesporni evropski lider.

Rasmusen je naveo da je Danska od 1980. godine zabeležila ekonomski rast od 80 odsto, a da, pri tom, nije povećala potrošnju električne energije.

"To je dokaz da je moguće istovremeno imati ekonomski rast i povećati efikasnost korišćenja energije i tako smanjiti zavisnost od uvoznih energenata", rekao je predsednik vlade Danske. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da su nastavak reformi, dovršetak saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenje svih koji su učestvovali u ratnim zločinima trajno opredeljenje Srbije, a ne samo uslovi za evropske integracije.

"To nisu samo preduslovi Evropske unije, nego i trajno opredeljenje Srbije koja želi da završi saradnju sa Haškim tribunalom, ali i ekonomske i političke reforme, jer donose boljitak za građane ove zemlje", rekao je Tadić novinarima posle razgovora sa premijerom Danske Andersom Fog Rasmusenom.

Ocenjujući da su dosadašnje investicije danskih firmi u Srbiju bile uspešne, među kojima je jedna od najuspešnijih pivara Karslberg, Tadić je rekao da će danska firma Kunfus u Srbiji otvoriti fabriku za proizvodnju pumpi.

Politički odnosi Srbije i Danske imali su uspone i padove, ali sada idu uzlaznom putanjom, rekao je Tadić i naveo da dve zemlje u međusobnim odnosima imaju još bolju ekonomsku od političke perspektive.

Premijer Danske sutra će razgovarati u Beogradu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Doris Pak: Odmrznuti sporazum

Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da treba što pre odmrznuti Prelazni trgovinski sporazum EU sa Srbijom, kaže evropska poslanica Doris Pak.
Doris Pak (FoNet, arhiv)
"Mi, poslanici, smo za što skoriju primenu prelaznog trgovinskog sporazuma. Mi, kao što znate, nismo nadležni za to, ali se iskreno nadamo da će ovaj napredak koji je ostvarila Srbija, biti jedan od razloga koji će podstaći druge koji se još dvoume oko toga", rekla je predsedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Posle sastanka evropskih i srpskih poslanika, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga rekao je da su evropski i srpski poslanici saglasni u o potrebi odmrzavanja Prelaznog sporazuma.

Taj stav je iskazan u zajedničkoj izjavi, u kojoj se poziva Savet EU da "u najskorijem mogućem roku odblokira sporazum".

"Napredak Srbije u liberalizaciji viza"

Evropska komisija i Komitet EU za zapadni Balkan ocenjuju da je među zemljama regiona Srbija "jedan od najboljih kandidata" za viznu liberalizaciju.
(FoNet)
Evropska komisija predstavila je Komitetu za zapadni Balkan Evropske unije u ponedeljak u Briselu ocenu o valjanosti izveštaja spremnosti zemalja regiona za viznu liberalizaciju. Na tom sastanku ocenjeno je da je Srbija "jedan od najboljih kandidata", te da je njen izveštaj bio "sveouhvatan i kompletan", rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Kako su Tanjugu preneli izvori bliski učesnicima sastanka, "Srbija je ocenjena kao jedan od najboljih kandidata, s najkompletnijim izveštajem, što je posebno bilo pozdravljeno".

Članice EU sada imaju rok do kraje nedelje da reaguju na ocenu Evropske komisije, te da pošalju svoje sugestije.

Nakon toga će Evropska komisija pripremiti izveštaj koji će biti predstavljen državama članicama EU, a zatim slede misije na terenu u zemljama kandidatima, pre nego što Komisija pripremi konačan izveštaj, u kojem se mogu očekivati i eventualni datumi za okončanje procesa.

U samoj oceni Evropske komisije ne spominju se konkretni datumi i rokovi, rekli su Tanjugovi izvori.

U EU kad se ispune uslovi

Srbija može postati kandidat za članstvo u EU ako ispuni sve uslove, pre svega punu saradnju s Hagom, ocenili su predstavnici Evropskog parlamenta u Beogradu.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da Srbija ima velika očekivanja od češkog presedavanja Evropskoj uniji, koje počinje 1. januara. Dulić je posle razgovora sa svojim češkim kolegom izjavio kako se nada da će Prag, politički i praktično, pomoći Srbiji da u 2009. stekne status kandidata za Evropsku uniju.

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da Srbija ima veliki potencijal za napredovanje na putu evropskih integracija, ali da je potrebno dalje ubrzati zakonodavnu aktivnost.

"Sve pokazuje da je Srbija spremna da ubrza proces pridruživanju Evropskoj uniji. Vidimo da je Vlada Srbije već počela da primenjuje neke od preporuka, kao što je ubrzano donošenje neophodnih zakona, i promene u najvažnijim oblastima, kao što su sudstvo i vladavina prava", kaže on.

"Ali, važno je da vidimo dalje napore, i donošenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Ljoveras.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izrazila je nadu da će se sledeće godine Srbija više baviti primenom velikog broja usvojenih zakona i da će 2009. obeležiti prelaz sa procesa stabilizacije na proces pridruživanja.

Delevićeva je rekla i da se nada da će uskoro Savet ministara Evropske unije uvideti napore Srbije za pridruženje Uniji i da će odblokirati primenu privremenog trgovinskog sporazuma.

U protekla dva dana u Beogradu je održan i simpozijum Balkan mozaik koji je deo šireg regionalnog programa za promociju evroatlantskih integracija.

Razgovor sa Jelenom Jeličić iz Atlanskog saveta Srbije možete čitati ovde.

Kacin: Srbija kandidat bez Kosova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da želi da pomogne Srbiji na putu ka EU, ali je naglasio da se status zemlje kandidata za Srbiju ne odnosi i na Kosovo.

"Ako Srbija misli i želi početi pregovore o ulasku u EU, onda je to Srbija bez Kosova", rekao je Kacin, koji je u Beogradu učestovao na drugom interparlamentarnom sastanku EU i Srbije.

On je naglasio da uvek govori o Srbiji bez Kosova, jer je kao izvestilac Odbora Evropskog parlamenta za inostrane poslove zadužen za Srbiju bez Kosova, koje je, prema njegovim rečima, poseban problem.

"Ja mislim da, u ovom momentu, u Srbiji nema više građana koji bi mislili da bi status zemlje kandidata za Srbiju važio i za Kosovo. Ako neko tako misli, onda moram reći da na Kosovu nisu stečeni uslovi da Kosovo bude zemlja kandidat, ni kao zasebna zemlja ni kao deo Srbije", naveo je Kacin.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu rekao je da je njegova dužnost da pomogne Srbiji da njen put ka EU bude što kraći i optimalniji.

Prvi korak na tom putu je, prema njegovim rečima, liberalizacija viznog režima, a drugi korak je sticanje statusa kandidata.

"Srbiji treba pomoći. Status kandidata za Srbiju je veliki korak dalje, ali o tome ima smisla raspravljati tek kada ukinemo vizni režim", rekao je Kacin i ocenio da je za sve ljude u Srbiji "važno da imaju dokaz da su cenjeni i da su za EU ravnopravni".

Kacin je primetio da sticanje statusa nije najvažnija stvar, ako uz status ne ide i datim, i naveo je slučaj Makedonije, koja je zvanično postala kandidat još pre tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: