Samit EU-SAD

Na Brdu kod Kranja završava se susret na vrhu EU-SAD. Tema se kreću od ljudskih prava, Irana, do zapadnog Balkana i pomoći razvoju Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2008.

08:57

Default images

Sadržina zaključne izjave današnjeg vrha je već usklađena, tako da se ne očekuju neka iznenađenja, što je u ponedeljak najavio i šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel. B92 imao je uvid u nacrt zaključne izjave, koju će EU i SAD predstaviti nakon današnjeg samita.

Deo zaključka samita koji se odnosi na zapadni Balkan možete čitati u posebnoj vesti.

Inače, na današnjem samitu Evropsku uniju predstavljaju slovenački premijer i predsednik Evropskog saveta Janez Janša i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, dok američku delegaciju vodi predsednik Džordž Buš.

Grej: Bez velikih odluka

Posebni poslanik SAD pri EU, Bojden Grej, juče je evropskim novinarima u Ljubljani rekao da ovogodišnji susret na vrhu neće doneti velike odluke, bar ne ništa slično uspostavljanju Transatlantskog ekonomskog saveta, do čega je došlo prošle godine na susretu EU-SAD u Vašingtonu.

Grej je naveo i pitanje iranskog atomskog programa, povodom koga je rekao da bi SAD želele da od evropske strane dobiju garancije da će u toj oblasti biti postignut dalji napredak u implementaciji rezolucije Saveta bezbednosti UN 1803.

Kao jednu od mogućnosti jačanja pritiska na Iran Grej je naveo dalja ograničenja aktivnosti iranskih banaka.

Glavne teme razgovora će biti: globalni izazovi i aktuelna pitanja partnerstva, klimatske promene, Iran, energetska pitanja, posebno sa osvrtom na smanjivanje energetske zavisnosti Evrope od ruske nafte i plina, pregovori o liberalizaciji svetske trgovine sa u poslednje vreme rekordnim cenama hrane i nafte.

Razgovaraće se i o regionalnim temama, među kojima je i zapadni Balkan i pomoć u razvoju Kosova.

Što se razgovora o klimatskim promenama tiče, Rupel je za danas najavio i da će EU probati da ubedi američke sagovornike "da nam se pridruže u boju za budućnost planete".

Ipak, centralna tema će biti razgovor o viznom režimu, odnosno molba EU da SAD uvede jedinstven vizni režim prema svim državama članicama EU. Bitne pomake povodom ovog problema, odnosno ukidanje viza od strane SAD prema svim državljanima EU, prema dosadašnjim najavama, ne treba očekivati.

Prema izveštavanju slovenačkih medija, pred polazak u Sloveniju, američki predsednik Džordž Buš je za američke medije, povodom današnjeg susreta, govorio pre svega o američkoj privredi.

Tom prilikom se zauzeo za jači dolar, "jer je to u interesu SAD, ali i u interesu globalne privrede".

Buš i Tirk o ljudskim pravima

Predsednici SAD i Slovenije, Džordž Buš i Danilo Tirk, su najveću pažnju, u razgovoru koji vođen pre početka samita EU-SAD, posvetili nužnosti jačanja poštovanja ljudskih prava.

Tom prilikom su, prema izjavi koju je predsednik Tirk dao slovenačkim medijima, razgovarali i o tome da je potrebno zatvoriti američku vojnu bazu Gvatanamo na Kubi.

Po tom pitanju, kaže Tirk, bili su dosta konkretni, složivši se "da to treba zatvoriti", a Buš je garantovao da američki sistem radi u tom smeru.
Tirk je rekao i da je sa Bušom razgovarao i o energetskoj problematici i nužnosti da se problemima globalnog zagrevanja pristupi na novi način, ambicioznije.

Tom prilikom Buš je, prema Tirkovim rečima, ostao pri svojim strateškim orijentacijama, zbog čega je Tirk i ocenio da, tim povodom, ne očekuje da će na današnjem samitu "nešto posebno veliko zaključiti".

Slovenački predsednik Tirk je Bušu poklonio faksimil Dalmatinove Biblije.

Valdnerova: Međusobno poštovanje

Evropska komesarka Benita Ferero-Valdner je za slovenački list Dnevnik izjavila da želi da se odnosi između EU i SAD zasnivaju na međusobnom poštovanju, naročito u svetlu činjenice da je EU postala "globalni igrač, a SAD su njen važan strateški partner".

Ona je ubeđena i da su odnosi između EU i SAD u drugom mandatu Džordža Buša dosta bolji no tokom prve četiri godine njegovog predsedavanja.

Evropska komesarka kaže da je američka administracija, u drugom mandatu, pokazala više poštovanja prema evropskim institucijama, a taj pozitivni pomak je počeo nakon posete Buša institucijama EU u Briselu, novembra 2005. godine.

Valdnerova veruje i da će dosadašnju dobru saradnju sa EU nastaviti i budući predsednik SAD, ma ko to bio.

Akreditovano oko 500 novinara

Za praćenje današnjeg samita akreditovalo se oko 500 novinara, koji su na Brdo kod Kranja mogli da dođu samo posebnim vladinim autobusima.

Po prvi put, nakon mnogih visokih susreta tokom slovenačkog predsedavanja EU, koji su održani na Brdu kod Kranja, danas se autobusi sa novinarima zaustavljaju i ponovo pregledaju akreditacije na kontrolnom punktu pred ulaskom u kongresni kompleks.

Po prvi put je jutros, na veliko iznenađenje prisutnih novinara, u novinarski centar ušao i agent sa policijskim psom, koji je nasumice, njuškanjem, "pregledao" novinarske torbe i opremu.

Do manjeg incidenta je došlo jutros, kada su u kontrolnoj sobi kongresnog centra, američki agenti zaustavili akreditovane fotografe i od njih tražili da pokažu, rastave i otvore svu opremu.

Problem je rešio slovenački policajac, koji je priskočio u pomoć fotografima, objasnivši američkim kolegama da se nalaze "u slovenačkoj kontrolnoj sobi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: