Svako sedmo dete ceo dan u vrtiću

U Nemačkoj svako sedmo dete ispod šest godina boravi celodnevno (više od sedam sati) u dečjim ustanovama.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2007.

17:54

Default images

Oni borave i kod takozvanih "dnevnih majki", čije usluge mogu da se koriste takođe samo preko gradskih ureda za decu i mlade. To znači da je u čitavoj Nemačkoj oko 632.000 ili 14,5 odsto dece ispod šest godina u celodnevnom boravku, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Pri tome, statistika pokazuje drastične razlike u načinu zbrinjavanja dece na zapadu i nekada socijalističkom istoku Nemačke.

Tako je na istoku zemlje 25,3 odsto dece ispod tri godine i 57,7 odsto dece između tri i šest godina celodnevno u vrtiću ili na čuvanju kod "dnevnih majki".

Izrazito dobra mreža vrtića i celodnevnih boravaka u školama predstavlja jednu od retkih "tekovina" socijalizma koja se održala i uspešnom pokazala i posle ujedinjenja dve Nemačke pre skoro 17 godina.

U zapadnim saveznim pokrajinama, u kojima žene i dalje tradicionalno pretežno uzimaju trogodišnju pauzu ili potpuno napuštaju radno mesto kada dobiju dete, celodnevno se zbrinjava izvan porodice samo 2,6 odsto dece ispod tri godine i 15,2 procenta mališana između tri i šest godina.
Zbrinjavanje dece postalo je jedna od ključnih političkih tema u Nemačkoj od kada je savezna ministarka za porodicu, stare, žene i decu Ursula Fon der Lajen pre nekoliko meseci najavila da želi da do 2013. godine utrostruči broj mesta u dečjim ustanovama upravo za najmlađe, do tri godine.

Za to je potrebno dodatnih tri milijarde evra godišnje iz državnog budžeta.

U Nemačkoj skoro sva deca u dobi preko tri godine posećuju dečje vrtiće ili slične ustanove. Zakonom je čak određeno i pravo na mesto u vrtiću. Ali, uglavnom, kako pokazuju danas navedeni podaci, deca tamo borave samo u prepodnevnim satima.

Konzervativna ministarka Fon der Lajen, koja sama ima sedmoro dece, odlučna je da sprovede svoj plan, a podršku ima kako od savezne vlade, tako i od privrednih udruženja, sindikata, ženskih organizacija, Evangelističke crkve i, uprkos pojedinačnih protivljenja najkonzervativnijih biskupa, i od Katoličke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: