Sreda, 13.06.2007.

17:56

Uhapšeno 20 pripadnika auto-mafije

MUP Srbije priveo 20 članova organizovane kriminalne grupe koji su se bavili nezakonitim uvozom i preprodajom automobila.

Izvor: Beta

Default images

Akcija je sprovedena na području Jagodine, Bora, Ćuprije, Šida, Kragujevca i Paraćina, a osumnjičeni se terete za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju policije.

Među članovima ove kriminalne grupe je i pet radnika Uprave carina, koji su zloupotrebom službenog položaja i iz koristoljubljivih motiva omogućili odvijanje ove kriminalne delatnosti.

Članovi ove grupe su, u dužem vremenskom periodu, organizovali nabavku i uvoz vozila iz inostranstva, falsifikovali oznaku godine proizvodnje na vozilu i to na broju šasije, brojčanim oznakama na staklenim površinama vozila, a takođe su sačinjavali falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje su vršili carinjenje i registraciju vozila.

Najčešće su koristili falsifikovanu dokumentaciju iz Italije, Francuske i Švajcarske, a vršili su i lažno prikazivanje opšteg stanja vozila i pređene kilometraže, čime su značajno umanjivali carinsku osnovicu.

Vozila su prodavali po realnoj tržišnoj ceni, kao da su uvezena i carinjena po redovnoj carinskoj proceduri i kao da je njihov uvoz dozvoljen. Na ovaj način pribavili su protivpravnu imovinsku korist na štetu budžeta Srbije i građana - lakovernih kupaca, u ukupnom iznosu od preko 500 hiljada evra.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija i pretresa poslovnih prostorija agencija i špedicija, pronađena je falsifikovana dokumentacija, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: