Čović i SRS demantuju Milenkovića

Nebojša Čović i radikali negirali su da su znali za planove da se ubije premijer, kako je svedočio Dejan Milenković.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2006.

16:25

Default images

Milenković je u današnjem svedočenju pomenuo da je Čović znao da se planira atentat na Đinđića, ali je naveo da je te informacije dobio samo posredno - da je, navodno, neposredno pred ubistvo premijera, Milorad Ulemek dobio podršku Nebojše Čovića, u to vreme potpredsednika Vlade Srbije, da ubije premijera. Nebojša Čović navodi da je to laž i da on o tome nije imao nikakve informacije.

Nebojša Čović u izjavi za B92 tvrdi da je sve bezbednosne informacije koje je imao prenosio svim članovima tadašnjeg Saveta za državnu bezbednost.

On navodi da ne zna šta je cilj pominjanja njegovog imena u kontekstu organizacije ubistva Đinđića. "To što priča taj Milenković je klasična laž. To je kleveta i pokušaj omalovažavanja mog imena i prezimena", kaže on.

"Razlog i kreatore toga, pošto ne verujem da on to radi sam, ja ne znam, vreme će pokazati ko stoji iza takvog pokušaja manipulacije javnošću i suđenjem", kaže on. Čović je u emisiji Poligraf rekao da nije imao bilo kakav podatak oko plana za ubistvo premijera.

"Svi predstavnici DOS-a u Vladi raspravljali su o bezbednosti na Savetu za bezbednost u zgradi BIA, o čemu postoje zapisnici", rekao je on, navodeći da se van toga puno pisalo i pričalo o ugroženosti bezbednosti svih članova DOS-a.

On navodi da su razlozi za takve izjave Milenkovića o njemu možda to što je on, kako navodi, "prvi ušao u sukob sa Zemunskim klanom i prvi pitao ko je bio u Šilerovoj i s kim je Šešelj igrao šah".

S druge strane, on kaže da je za njegovo pominjanje možda krivo i "rekla-kazala". "Imate i faktor mrtvih usta. Proverite to sad sa Spasojevićem", rekao je Čović, ukazujući na činjenicu da je Milenković o Čoviću izneo priče koje mu je preneo Spasojević.

Šta je bilo s pismom

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je početkom oktobra 2003. da je tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović od njega u pismu tražio da svedoči protiv Čovića u okviru istrage ubistva premijera, a zbog pisma koje je Milorad Ulemek poslao nekim liderima DOS-a protiv Zorana Đinđića.

"To su tražili od mene i pismeno i usmeno" rekao je tada Ilić, uz napomenu da nije hteo da potpiše ništa što bi neke ljude odvelo u zatvor. Te tvrdnje kasnije je negirao Mihajlović, označivši ih delom kampanje koju protiv njega vode neki mediji i političari.

Čović je od tužilaštva potom tražio da reaguje na te tvrdnje i tekstove u Nedeljnom telegrafu, pod naslovima "Đinđićev ubica u Vladi?" i "Dva pitanja o ubistvu Đinđića".

Čović je danas u Poligrafu naveo da nije nikad video pismo koje je pronađeno u kompjuteru Milorada Ulemeka, u kome Ulemek protiv Zorana Đinđića piše nekim liderima iz Vlade Srbije, ali ne i njemu.

Čović navodi da ga je o sadržaju pisma obavestio Velimir Ilić, a da je on ono što mu je Ilić preneo ocenio kao glupost i da to nije dalje komentarisao. Time je demantovao neke tvrdnje da je tada rekao da se radi "o našim momcima".

On je rekao da je pisao i tužilaštvu i tražio da i oni s njim obave razgovor.

"Prljava kampanja"

Socijaldemokratska partija, čiji je lider Nebojša Čović, ocenila je da iskaz Milenkovića predstavlja "klevetu i laž", kao i da napad na Nebojšu Čovića predstavlja "početak prljave predizborne kampanje".

"Zbog čega je Dejan Milenković ćutao svo ovo vreme i da li su oni od kojih je instruiran čekali početak predizborne kampanje da krenu sa napadima na predsednika SDP-a. Ovakva izjava svedoka saradnika je deo scenarija, a vreme će pokazati ko stoji iza njega", navodi u saopštenju SDP.

Ta stranka je podsetila da je tokom 2003. i 2004. godine u više navrata predsednik SDP-a Nebojša Čović dao čitav niz izjava iza kojih i danas stoji, vezanih za Šilerovu ulicu, zemunski kriminalni klan i njihove "prijatelje".

Jovanović: Zeleno svetlo Čovića

Čedomir Jovanović je u današnjem saopštenju zatražio da se da se do kraja razotkrije istina o političkoj pozadini atentata na Zorana Đinđića. U saopštenju se navodi da su sada otkrivene činjenice da su  Nebojša Čović i Vojislav Šešelj  podržali ubistvo Zorana Đinđića.

"Kao što je bio pion Slobodana Miloševića, Čović je i 12. marta 2003. bio nečiji pion. Taj krug koji je planirao ubistvo bio je mnogo širi i u njemu Čović sigurno", smatra Jovanović.

"Sa Čovićem sam bio u najžešćem sukobu u Vladi Srbije i upravo je on pokrenuo priču o mojoj bliskosti sa Miloradom Ulemekom Legijom i drugim ljudima koji su ubili mog prijatelja Zoran Đinđića, planirali ubistvo mog drugog prijatelja Vladimira Popovića Bebe i više puta pokušali mene da ubiju", podsetio je Jovanović.

On je dodao da je upravo Čović insistirao na udaljavanju Vladimira Popovića Bebe iz Vlade Srbije. "Kao što je dao zeleno svetlo za ubistvo Đinđića, Čović je tako znao i za sve druge planirane atentate", rekao je Jovanović.

"Tri godine sam  u javnosti kriminalizovan zato što sam tvrdio da postoji politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, o čemu sam svedočio i pred Specijalnim sudom", naveo je Jovanović.

Radikali: Šešelj nije znao

Cilj odnosno politička pozadina ubistva premijera, kako je rekao svedok, bilo je obaranje vlasti i dovođenje radikala na vlast. Milenković je govorio o političarima koji su navodno znali da se priprema ubistvo i u tom kontekstu pomenuo Vojislava Šešelja i Nebojšu Čovića.

Milenković je na suđenju naveo da je Šešelj, kada je otišao u Hag ostavio kao vezu Dragana Todorovića. Takve navode demantuje Tomislav Nikolić. On kaže da je Milenković u zamenu za novi identitet "u stanju da optuži svakoga".

"Da su održani izbori, on bi verovatno ponudio radikalima da optuži Tadića i Koštunicu. Zato je tako dugo pripreman za svedočenje. Da je hteo da kaže istinu, rekao bi isto veče", kaže on.

On je preparirani svedok, ali ako obraćate pažnju na ono što govori onaj koji prizna da je učestvovao u atentatu na predsednika vlade, treba da razmislite koje su vaše moralne vrednosti", kaže on.

"Za obećanje da će dobiti novi identitet, on će biti u stanju da optuži svakog. Čudi me da i Koštunicu nije optužio, tad se najviše govorilo o Koštuničinoj umešanosti u atentat", navodi Nikolić.

Nikolić kaže da predsednik te stranke Vojislav Šešelj nije unapred znao da se sprema ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Danilović: Potvrđena optužnica

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže da je najvažnije to što je Dejan Milenković potvrdio sve glavne tačke optužnice, a da su manje važni njegovi navodi koji su pikanterije za žutu štampu.

Komentarišući pominjanje Nebojše Čovića i Vojislava Šešelja, Danilović kaže da to nije ništa novo.

"Jedno vreme je tužilac, raspolažući tim podacima, čak vodio i postupak protiv Bulatovića, Tomića, pominjan je Čović, protiv Šešelja, ali je odustao još na početku. Ništa novo, niti iznenađujuće, već je bilo u predmetu i bilo je poznato, možda ne javnosti, ali je bilo poznato", kaže on.

Zorić: Tužilaštvo neće komentarisati svedočenja

Portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić nije želeo da kaže da li je pokrenuta još neka istraga povodom podataka koji su se danas prvi put pojavili u javnosti tokom svedočenja na sudjenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjića.

Zorić je agenciji Beta rekao da je stav Tužilaštva da do kraja procesa za ubistvo premijera ne komentariše dokaze koji se iznose na sudjenju, pa ni one koje je danas izneo svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi.

"Zbog toga smo i tražili da svedok saradnik Milenković svedoči javno. Izborili smo se da taj predlog bude usvojen, da bi narod i mediji čuli to svedočenje, jer bi se u suprotnom otvorio prostor za spekulacije", rekao je Zorić.

"Nisam ni video Božovića, injekcije ne dajem"

Lekar Zlatibor Lončar sa beogradskog Urgentnog centra demantovao je večeras navode svedoka saradnika Dejana Milenkovića da je po nalogu vođe zemunskog kriminalnog klana ubio izvesnog Božovića ubrizgavanjem otrova.

"To je totalno neozbiljno i nemam šta komentarišem. Božovića niti sam video, niti operisao niti sam lečio, a injekcije ja ne dajem. Priča je totalno neozbiljna i tužiću sve koji učestvuju u svemu tome", rekao je Lončar Radioteleviziji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: