Brisel:Povoljni znaci u pregovorima

U Evropskoj uniji se smatra da ima povoljnih znakova u pregovorima o decentralizaciji i statusu Kosova, saznaje Beta.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2006.

19:08

Default images

EU smatra da pregovore svakako treba nastaviti jer je to jedini način da se, uprkos svoj složenosti situacije, ukaže put ka rešenju. To su agenciji Beta rekli zvaničnici u EU koji su upućeni u tok pregovora albanske i srpske strane.

Oni su naglasili da se pripreme za sastanak šefova diplomatija Kontakt-grupe u Njujorku odvijaju u vrlo konstruktivnoj atmosferi.
Ocena je da su vidljivi "odmereniji tonovi i pristup, kako s jedne strane, SAD i Velike Britanije, tako i s druge strane, Rusije".

Izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari zato treba da nastavi pregovore, a sa njim će se u četvrtak u Njujorku sastati šefovi diplomatija Evropske unije i njen visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

Među evropskom "dvadesetpetoricom" preovladao je stav da rešenje statusa Kosova mora doneti stabilnu osnovu za apsolutno nužno pospešenje pre svega ekonomsko-socijalnog stanja u Pokrajini, gde će Evropska unija preuzeti ključni upliv.

Partneri u Evropskoj uniji smatraju i da to mora obavezno značiti unutrašnju stabilizaciju Srbije i njeno što brže uključivanje u strukture Evropske unije, uz prethodno neminovno rešenje problema saradnje Beograda s Haškim sudom.

Iako iz Kontakt-grupe i od Ahtisarija i dalje stižu tvrdnje da rešenje statusa treba izdejstvovati do kraja godine, u Evropskoj uniji većina partnera smatra da to može da se pomeri i do proleća, ako je izvesno da će ishod biti bolji za stabilnost Kosova, Srbije i regiona.

Odlično obavešteni međunarodni diplomatski izvori preneli su Beti da Ahtisari traži podršku Kontakt-grupe za to da se ubede obe strane za kompromis, posebno u pitanju decentralizacije i utvrđivanja opština sa srpskom većinom i njihovih nadležnosti.

Ali, kako se tvrdi, Ahtisari smatra da bi, iako nema drugog izbora, davanje širokih ovlašćenja za opštine sa srpskom većinom u suštini dovelo do "odvajanja" i ne bi doprinelo "multietničkom Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: