Petak, 15.09.2006.

07:50

Ren traži brze rezultate

Oli Ren zatražio je od vlasti Srbije da se do kraja ovog meseca ostvare opipljivi rezultati u saradnji s Haškim sudom.

Izvor: B92

Default images

Zvaničnici su rekli da je evropski komesar uputio poruku Vladi u Beogradu u kojoj traži brže rezultate u saradnji sa Haškim sudom. Ren je u raspravi na zasedanju ministara EU ocenio da zasad nema konkretnog delovanja, niti opipljivih dokaza o nekom napretku u sprovođenju "akcionog plana" srpske Vlade za postizanje pune saradnje s tribunalom u Hagu.

Evropski komesar je u pismu Beogradu predočio spremnost Evropske komisije da se pregovori o pridruživanju sa Srbijom obnove čim se prevaziđe "haška prepreka".

Obavešteni diplomatski izvori su preneli da je Renova poruka odražavala i stav da će uspostavljanje pune saradnje s Hagom značiti i da Srbija koja teži integraciji u EU, ispunjava međunarodne obaveze i ponaša se kao i članice Evropske unije.

Komesar Evropske komisije za proširivanje je stavio do znanja da je izručivanje svih optuženih Haškom sudu jedini način da se do kraja godine potpiše sporazum o pridruživanju sa Srbijom.

Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić juče je iznela zamerke koje je Vladi Srbije uputila Evropska unija o toku približavanja Srbije evropskim integracijama. Jedna od dve glavne zamerke bila je to što saradnja sa Hagom nije završena.

Tuomioja: Poruka EU nije upozorenje

Evropska unija želi da i dalje tesno sarađuje sa Srbijom i da bude sproveden "akcioni plan" Beograda za punu saradnju s Haškim sudom zato što će to "rešiti mnoge tekuće stvari u našim odnosima".

To je danas izjavio predsedavajući zasedanja ministara inostranih poslova zemalja Evropske unije, finski ministar Erki Tuomioja.

Tuomioja je time odgovorio na pitanje novinara da li je to "neko upozorenje" upućeno Beogradu kroz poruku evropskih ministara i pismo evropskog komesara Olija Rena srpskim vlastima, u kojima se naglašava očekivanje da do kraja septembra bude opipljivih rezultata u sprovodjenju "akcionog plana" za saradnju s Haškim sudom.

Tuomioja je potvrdio da su evropski ministri dobili izveštaj o sprovodjenju "akcionog plana" i uzvratio da nije bilo "nikakvog upozorenja Beogradu".

Akcija za evropeizaciju Srbije

Na sastanku Regionalnog partnerstva u Beču, kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković, šefovi diplomatija šest zemalja EU ocenili su da je Srbija važan partner EU na zapadnom Balkanu.

Jedan od ciljeva "Predloga za razmišljanje", koji su Austrija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Slovenija juče usvojile u Beču, jeste jačanje poverenja Srbije u njenu evropsku budućnost.

Vuk Drašković za B92 kaže da je u pitanju konkretan akcioni plan za evropeizaciju Srbije.

"Timovi stručnjaka svih profila iz Evropske unije bi se uputili ka Srbiji i u neposrednom kontaktu s narodom objašnjavali šta je to EU, šta Srbija dobija, šta dobijaju sela i gradovi, privreda, omladina uključenjem u EU. Međutim, mislim da nemamo pravo da sejemo bilo kakve iluzije, raspoloženje je takvo da nastavka pregovora o priključenju EU neće biti dok optuženi ne budu izručeni Haškom tribunalu", kaže Drašković.

Drašković dodaje i da su zemlje Regionalnog partnerstva podržale njegov zahtev da Srbija bezuslovno uđe u program NATO-a Partnerstvo za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: