Pretres vozila muftije

Policija juče zaustavila i 95 minuta pretresala vozilo muftije Muamera Zukorlića, Islamska zajednica ogorčena.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.08.2006.

17:05

Default images

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka ogorčen je zbog ponašanja policije kod Gornjeg Milanovca prema velikodostojnicima zajednice i muftiji. "I pored upozorenja da su u vozilu najviši autoriteti Islamske zajednice, policija je pretresla ručni prtljag članova delegacije. Muftija je odbio da se izvrši pretres njegovog prtljaga", navodi se u pismu zamenika muftije Mevluda Dudića premijeru Vojislavu Koštunici.

Dudić ističe da je ponašanje policije "unapred pripremljena provokacija", navodeći da su policijski operativci sve vreme komunicirali mobilnim telefonom, a ne kako je uobičajeno radio vezom.

"Osuđujemo ovaj čin i izražavamo zaprepašćenost da je i danas u Srbiji moguće doživeti nešto slično. Kod ljudi u plavoj uniformi se osetio zadah iz najcrnjih Miloševićevih dana, kada su poput drumskih razbojnika presretali ljude na putevima širom zemlje, a posebno one sa novopazarskim registarskim tablicama", navodi se u pismu.

Mešihat očekuje da će premijer Koštunica utvrditi sa kog nivoa vlasti je naložena ta provokacija i da će nadležni organi adekvatno kazniti naručioce i vinovnike tog nečasnog čina. "Zbog navedenog, Mešihat je predložio muftiji da odlaske u Beograd svede na minimum i da za putovanja u inostranstvo izbegava beogradski aerodrom", navodi se u pismu.

MUP: Profesionalno i zakonito

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su policajci koji su obavili kontrolu automobila u kojem se nalazio sandžački  muftija Muamer Zukorlić svoj posao obavili na "profesionalan i zakonit način".

U saopštenju se navodi da su čačanski policajci juče zaustavili dva putnička automobili na magistralnom putu Ljig-Čačak u okviru redovne kontrole saobraćaja, i da su, nakon kontrole, sva lica i vozila nastavili put.

"Medju putnicima se nalazio i muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji se pozvao na diplomatski imunitet, a status je potvrdio pokazivanjem diplomatskog pasoša. Prema muftiji, osim utvrdjivanja identiteta, nisu preduzimane druge mere", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: