Petak, 11.08.2006.

11:26

Oštećen Izetbegovićev grob

Grob predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića jutros je teško oštećen u eksploziji.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

Tužilaštvo BiH je saopštilo da postoje osnovane sumnje da je eksplozivna naprava na grobu Izetbegovića postavljena sa namerom da se nanese šteta BiH i da će u tom smeru ići i istraga. Policijski i istražni organi veruju da napad verovatno ima političku pozadinu, ali istraga tek treba da pokaže prave razloge.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da je na grobu na groblju Kovači u sarajevskoj opštini Stari grad eksplozivna naprava napravila krater promera oko 70 centimetara i uništila deo nadgrobnog spomenika, ali da posmrtni ostaci nisu oštećeni. Dodaje se da je uviđajem rukovodio tužilac Opšteg odeljenja Tužilaštva BiH Miroslav Marković, koji je kordinisao rad pripadnika Agencije za istragu i zaštite (SIPA), MUP-a Federacije BiH i MUP-a sarajevskog kantona, koji su obavili kriminalističku obradu.

Portparol sarajevskog MUP-a Dragan Furtula je izjavio da se eksplozija dogodila oko tri sata ujutro i da je prouzrokovala znatnu materijalnu štetu na spomeniku podignutom na Izetbegovićevom grobu. Prema njegovim rečima, oštećeno je još nekoliko grobova, dok su na okolnim zgradama popucala stakla na prozorima.Direktor Agencije za istragu i zaštite BiH Sredoje Nović osudio je danas skrnavljenje nadgrobnog spomenika bivšeg predsednika Alije Izetbegovića, rekavši da je reč o "očiglednom terorističkom činu".

Eksploziv je uništio jedan od nišana na Izetbegovićevom grobu, dok turbe koje se tamo nalazi nije pretrpelo veća oštećenja. Alija Izetbegović sahranjen je na groblju Kovači, u starom delu Sarajeva, gde počivaju posmrtni ostaci brojnih pripadnika Armije BiH poginulih tokom rata.

Ministar za ljudska prava i izbeglice Mirsad Kebo smatra da je reč o činu čiji je cilj destabiliz zemelj i poremeti odnose. Ovaj akt, do sad nezapamćen na prostorima BiH, zapanjio je stanovnike Sarajeva. Mesto eksplozije su obišli brojni domaći i evropski zvaničnici.

Švarc-Šiling osudio skrnavljenje groba

"Osuđujem ovaj čin, kao i sve činove nasilja, pošto oni idu u smeru suprotnom od onoga kojim bi ova zemlja trebalo da ide", napisao je  u saopštenju za javnost visoki predstavnik EU u Bosni i Hercegvini Kristijan Švarc-Šiling. Navodeći da je BiH previše propatila i da postoji rizik da se ovim činom uspori proces pomirenja, on je rekao da su tenzije tokom predizbornih kampanja često visoke zbog čega ne treba upirati prstom ni u koga. "Apelujem na političke i verske lidere da pokažu svoju lidersku ulogu i osiguraju da razum prevlada", poručio je Švarc-Šiling, kao i da napad na grob bivšeg predsednika BiH predstavlja izraz velikog nepoštovanja prema mrtvima.

Šef policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) Vičenco Kopola izjavio je to ozbiljan incident, koji ne doprinosi sveukupnoj bezbednosnoj situaciji u BiH. Kako se navodi u saopštenju EUPM-a, Kopola je pozvao javnost da se suzdrži od spekulacija i donošenja preuranjenih zaključaka, dodajući da to "samo može ugroziti istragu".

Zvaničnici BiH: Teroristički čin

Bošnjački zvaničnici osudili su skrnavljenje groba Izetbegovića, nazvavši takav akt terorističkim činom.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić nazvao je skrnavljenje Izetbegovićevog groba "terorističkim i zločinačkim činom". "To je atak na BiH, mir i suživot i pokušaj destabilizacije prilika u našoj zemlji", istakao je Tihić u pisanoj izjavi za medije.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić prekinuo je odmor nakon što je obavešten o napadu na Izetbegovićev grob, oceniviši da se radi o vandalskom činu. Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić ocenio je da takvo nešto mogu učiniti samo "teroristi, nacionalisti i bolesni umovi".

"Ovo je više nego terorizam", naveo je, nakon što je posetio mesto incidenta, federalni ministar policije Mevludin Halilović. On je dodao da federalni MUP preduzima sve mere kako ne se bi pogoršala bezbednosna situacija u BiH.

Stranka za BiH saopštila je danas da je Alija Izetbgović "simbol bosansko-hercegovačkog otpora agresiji i da je miniranje njegovog spomenika atak na BiH i njenu slobodu".

Socijaldemokratska partija BiH ocenila je da je napad na Izetbegovićev spomenik usmeren "ne samo na prvog predsednika Predsedništva BiH, nego i protiv interesa svih građana i naroda, kao i protiv opstanka BiH".

Međutim, Partija demokratskog progresa (PDP) osudila je miniranje spomenika Izetbegoviću, ali smatra da taj incident ima "drugu pozadinu". Potpredsednik PDP-a Zoran Đerić izjavio je novinarima da se "radi o pokušaju skretanja pažnje sa otkrivanja istine o stradanju srpskog naroda u BIH", o čemu se poslednjih dana mnogo govorilo u javnosti.

Eksploziju na grobu Alije Izetbegovića treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini, kaže direktor Nezavisnih novina iz Banjaluke Željko Kopanja. Uz konstatciju da je "manipulacija čarobna reč u Bosni", Kopanja se pita kome najviše odgovara noćašnji incident na groblju Kovači u Sarajevu: "To se više svodi na zaključak da najviše političke koristi imaju islamski radikalni elementi, kojih nije malo u BiH, odnosno ljudi koji bi okupili Bošnjake oko jednog radikalnog islamskog političkog krila. Naravno, u predizbornoj kampanji se može tu i retorika između gospodina Tihića i Dodika staviti."

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje napad

Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara osudilo je podmetanje eksploziva na grob Izetbegovića. 

"Osuđujemo ovaj primitivni i nerazumni čin bez obzira ko ga je i u čije ime izvršio. Ovim činom je upućena veoma opasna i zabrinjavajuća poruka svim Bošnjacima na Balkanu", navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koju je potpisao predsednik Izvršnog odbora Esad Džudžević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: