Ivana Dulić potpredsednica Vlade

Skupština Srbije tesno je izabrala Ivanu Dulić-Marković za potpredsednicu Vlade i Gorana Živkova za ministra poljoprivrede.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.06.2006.

07:58

Default images

Oni su izabrani sa 126 glasova narodnih poslanika. Pre glasanja, premijer Vojislav Koštunica je poslanicima rekao da izvršenom rekonstrukcijom neće doći do velikih promena u Vladi Srbije, pošto su Ivana Dulić i Goran Živkov od samog starta zajedno u timu u Ministarstvu poljoprivrede.

On je kazao da očekuje da će Vlada i dalje nastaviti evropski reformski put: "Predlaganjem da Ivana Dulić-Marković bude potpredsednik Vlade a Goran Živkov ministar poljoprivrede, Vladin tim se, kao što je lako uočiti, u suštini ne menja. Podsećam na činjenicu da je ova skupština već jednom, prilikom izbora Vlade, ukazala svoje poverenje Ivani Dulić-Marković kao ministru poljoprivrede. Što se tiče Gorana Živkova, i tu zapravo suštinskih promena nema. Goran Živkov je, da podsetim, u sadašnjem Vladinom timu obavljao dužnost pomoćnika ministra poljoprivrede. Sve ovo ukazuje na kontinuitet dosadašnje Vladine politike i nadam se da će ovim izmenama ona biti još bolja i efikasnija."

Upitan kada će biti izabrani ministri odbrane i spoljnih poslova, Koštunica je novinarima rekao da postoji rok od 45 dana i odluka Skupštine, koja je ovlastila vladu i sve druge državne organe da u razumnom, kratkom roku preuzme nadležnost državne zajednice.

On je ponovio svoj stav od pre dva dana da su evropske integracije važne, ali i da partnerski odnos sa EU ne može da bude zasnovan na uslovljavanju: "Naravno, kada govorimo o politici uslovljavanja, što je samo lepši izraz za ucene, tada najčešće mislimo na saradnju sa Haškim tribunalom kao sredstvo te politike uslovljavanja. Mi smo jasno istakli da je politička odluka i volja Vlade Srbije da je pre svega u interesu Srbije okončanje saradnje s Tribunalom."

Ivana Dulić: Ne sme se izgubiti interesovanje za EU

Nova potpredsednica Vlade Srbije izjavila je da Srbija ne sme da izgubi interesovanje i kontinuitet u naporima za približavanje Evropskoj uniji, uprkos odlaganju pregovora o pridruživanju. "Pregovori s EU i sve ono što radimo u vladi nije vezano samo za naše približavanje EU, nego i za unutrašnje reforme koje je potrebno sprovesti u Srbiji", rekla je ona novinarima nakon izbora.

Ona je istakla je da mora biti postignut konsenzus o ulasku u EU, kao i dogovor o najboljem trenutku za izbore posle donošenja novog ustava Srbije. "Neću moći da napravim čudo niti će moći da se dese neke dramatični napretci u sledećim mesecima, ali uložiću sav svoj napor i energiju da pokušam da doprinesem rešavanju problema", rekla je Dulić-Marković.

Ona je rekla da se trenutno formira pregovarački tim za olakšavanje viznog režima i dodala da će i G17 plus i ona lično uložiti sav svoj napor i energiju u pokušaju da doprinesu rešavanju svih problema.

Novi ministar poljoprivrede Goran Živkov zahvalio je stranci G 17 plus i premijeru Koštunici na ukazanom poverenju. Živkov je novinarima u Skupštini rekao da će učiniti sve da zajedno sa svojim timom sprovodi strategiju razvoja poljoprivrede. "Pre dve i po godine kada smo ušli u Ministarstvo poljoprivrede napravili smo strategiju razvoja poljoprivrede i tom strategijom smo zacrtali tačno šta zaista želimo da radimo, kako u prethodne dve i po godine tako i u narednih pet do šest godina", rekao je Živkov.

Ivana Dulić-Marković izabrana je za ministarku poljoprivrede u martu 2004. Od 2000. do 2003. bila je direktorka Saveznog zavoda za biljne i životinjske genetičke resurse, a pre toga 15 godina je radila u Institutu Srbije za istraživanja u poljoprivredi i čačanskom Centru za voćarstvo i vinogradarstvo. Rođena je pre 45 godina, udovica je i majka dvoje dece.

Goran Živkov je od februara 2004. bio pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za agrarnu politiku. Radio je kao konsultant u organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i bio šef Odseka za genetičke resurse pri Saveznom ministarstvu poljoprivrede. Rođen je 1971, oženjen.

SPS ipak "za", a SRS ponovo o B92

Iako je bilo dilema, poslanici SPS-a ipak su glasali za Ivanu Dulić, sa kojom su u prethodnom periodu, dok je bila ministarka poljoprivrede, imali dosta sukoba i nesporazuma.

Ivica Dačić kaže da socijalisti poštuju dogovor koji su prilikom forimaranja ove vlade, pre više od dve godine, napravili sa Vojislavom Koštunicom: "Mi smo se potajno nadali i očekivali da premijer Vojislav Koštunica neće predložiti Ivanu Dulić-Marković za potredsednika Vlade, ali očigledno da drugog rešenja, što se tiče Vlade Republike Srbije, nije moglo biti. Takođe, želim da kažem da ono što je SPS govorio protiv dosadašnje ministarke Dulić nije bilo usmereno protiv Koštunice i izjave naših poslanika protiv Dulićke ne znače da smo mi protiv podrške Vladi Republike Srbije."

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Vučić u Skupštini je očekivao ozbiljnije argumente pošto mu nije jasno čime se to Ivana Dulić-Marković preporučila da bude potpredsednica Vlade, jer nije donela nikakav boljitak, već je svojim izjavama samo vređala građane: "Da li je i čime se Ivana Dulić-Marković preporučila za mesto potpredsednika Vlade Republike Srbije. Koji je to argument? Ja znam samo jedan argument! Možda je za vas dovoljan - mnogo je vole na B92 i u Danasu, ali to za nas nije nikakav argument, naprotiv. Koga hvali B92, znamo da taj za Srbiju ništa ne valja."

Protest Mladih LDP-a

Uoči početka današnje sednice, ispred zgrade parlamenta protestovalo je nekoliko desetina pripadnika Mladih Liberalno-demokratske partije, koji su zviždali premijeru Vojislavu Koštunici zbog rekonstrukcije Vlade i tražili izbore. Portparol Mladih LDP-a Milan Tavčar rekao je da Koštunica rekonstruiše Vladu s najvećim lopovima i ološem koji zemlju sistematski uništavaju 15 godina. "G17 plus licemerno skuplja potpise za ukidanje Srpske radikalne stranke, a istovremeno na mesto direktora Turističke organizacije Srbije postavlja Miodraga Popovića, člana Jugoslovenske levice i nekadašnjeg zamenika ministra informisanja Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS-a", rekao je Tavčar.

"Ministar finansija Mlađan Dinkić sarađuje s potpredsednikom i generalnim sekretarom Socijalističke partije Srbije Miloradom Vučelićem i Zoranom Anđelkovićem, s kojima odlučuje o podeli mesta u Upravnom odboru Naftne industrije Srbije i u Ministarstvu poljoprivrede", izjavio je Tavčar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: