Crna Gora u OEBS-u

Stalni savet OEBS usvojio je odluku o prijemu Crne Gore u tu međunarodnu organizaciju, javio podgorički Radio Antena M.

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.06.2006.

16:05

Default images

Odluka bi zvanično trebalo da bude verifikovana u sredu, 21. juna. Radio prenosi saopštenje iz sedišta OEBS-a da je "sve urađeno po ubrzanoj proceduri", kako je nedavno najavila šefica Kancelarije OEBS-a u Podgorici Paraskeva Badesku, tokom razgovora sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Srbija i Crna Gora će sledeće sedmice uspostaviti diplomatske odnose. Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa potpisaće u Beogradu ministri spoljnih poslova dve zemlje, Vuk Drašković i Miodrag Vlahović, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Vujanović zahvalio Tadiću na priznanju

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović zamolio je predsednika Srbije Borisa Tadića da vladi te zemlje prenese zahvalnost zbog odluke da prizna nezavisnu državu Crnu Goru.

Vujanović je u pismu Tadiću poručio da Crna Gora i Srbija, kao suverene države, imaju "sve uslove za maksimalnu bliskost dve države i njihovih građana". Crnogorski predsednik je, takođe, ponovio "svoje poštovanje" prema Tadiću zbog toga što je odmah posle referenduma došao u Podgoricu i priznao referendumsku volju građana Crne Gore. "Time ste iskazali demokratičnost, ali i prijateljstvo prema Crnoj Gori koje zavređuje posebno poštovanje", navedeno je u Vujanovićevom pismu Tadiću.

Crnogorski predsednik je, takođe, poručio da "istorijske veze ove dve stare evropske države, aktuelne potrebe povezivanja i zajednički interesi u budućnosti jednako obavezuju na trajnost njihovog prijateljstva koje u međunarodnoj zajednici mora biti primer stabilnosti i dobrosusedstva". "Dužnost predsednika Republike Crne Gore i predsednika Republike Srbije je da doprinesu takvim odnosima i da ih afirmišu", ocenio je crnogorski predsednik.
Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je juče predsednika Crne Gore da Srbija priznaje nezavisnost i pun državni suverenitet Crne Gore. U pismu upućenom Filipu Vujanoviću Tadić je naveo da je Srbija istinski opredeljena za unapređenje prijateljskih odnosa s Crnom Gorom kao nezavisnom i suverenom državom. "U tom smislu, poseban značaj imaju zajedničke istorijske vrednosti i zajednički interesi dve države i njihovih građana", naveo je Tadić.

Tadić je Vujanovića obavestio i da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na osnovu odluke Vlade Srbije, preduzeti korake za uspostavljanje diplomatskih odnosa s Crnom Gorom na nivou ambasadora. Tadićevo pismo upućeno je posle odluke Vlade Srbije da prizna Crnu Goru kao nezavisnu državu. Iz Vlade je saopšteno da su se, posle odluke Skupštine Srbije 5. juna, kada je konstatovana samostalnost Crne Gore, stekli uslovi i za uspostavljanje diplomatskih odnosa, čime se doprinosi razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa.

Ministar za lokalnu samoupravu Zoran Lončar objasnio je da kabinet Vojislava Koštunice nije mogao ranije da uputi zvanično priznanje Podgorici. "Vlada je donela odluku na prvoj sednici na kojoj je to bilo moguće uraditi. Podsećam vas na činjenicu da je Skupština Srbije u svojoj odluci konstatovala da je Crna Gora stekla nezavisnost tek 5. juna. Kada je ta odluka objavljena i stupila na snagu, tek onda su se stekli uslovi da Vlada Srbije donese odluku o priznanju", kaže on.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović izjavio je da je veoma zadovoljan zbog odluke Vlade Srbije i najavio da će krajem naredne sedmice posetiti Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Vlahović je naveo da će sastankom s Vukom Draškovićem početi razgovori o preuređenju odnosa dve države. "U ovom času mogu da u ime Vlade Crne Gore saopštim zadovoljstvo činjenicom da je taj neophodan čin konačno učinjen i da potvrdim naše iskreno opredeljenje i zainteresovanost da sa svojim najbližim susedom razvijamo dobrosusedske odnose", rekao je Vlahović.

Evropska komisija pozdravila je vest da je Srbija priznala Crnu Goru kao nezavisnu državu i navela da to vodi uspostavljanju dobrih susedskih odnosa Beograda i Podgorice. Portparol Olija Rena Kristina Nađ rekla je da Evropska komisija ukazuje da je to dobra osnova za konstruktivan i neposredan dijalog Beograda i Podgorice. Kristina Nađ je dodala da je takav dijalog važan kako bi Srbija i Crna Gora brzo i bez teškoća razvijale uzajamne odnose i brzo napredovale u ostvarivanju zadataka na putu ka evropskoj integraciji.

Vlada Srbije juče je donela rešenja o opozivu ambasadora i generalnih konzula, kojim su opozvani crnogorski članovi diplomatskog kora državne zajednice Srbije i Crne Gore. Opozvani su, između ostalih, ambasadori u Ujedinjenim nacijama, Finskoj, Danskoj, Sloveniji, Poljskoj, Španiji, Belgiji i Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: