Najčešće se umire zbog srca

Svake godine u Srbiji umre približno 100.000 ljudi, više od polovine zbog bolesti srca i krvnih sudova.

Izvor: B92

Petak, 14.04.2006.

07:06

Default images

Najčešća oboljenja u Srbiji su ona koja imaju veze sa srcem i krvnim sudovima, malignim tumorima, dijabetesom i plućima. Te bolesti su vodeći uzroci invalidnosti i prevremenog umiranja u Srbiji i prouzrokuje tri četvrite smrtnosti u zemlji.

Politika piše da svake godine u Srbiji biva evidentirano približno 100.000 smrtnih slučajeva, kaže Dragan Miljuš, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih oboljenja pri Institutu za zaštitu zdravlja Srbije Milan Jovanović Batut. On objašnjava da više od polovine stanovnika umre od bolesti srca i krvnih sudova, a skoro 18 odsto od neke vrste malignog tumora. Više od dva odsto umre od šećerne bolesti i približno isto toliko od bolesti pluća.

Porast broja obolelih zbog srca i krvnih sudova posebno je izražen u zemljama u tranziciji, a predviđanja su da će taj broj i dalje rasti. Srčani i moždani udar više nisu bolesti starih već sredovečnih. U uzrastu od 15 do 59 godina smrtnost od srčanog udara je na drugom mestu, posle HIV-a, a smrtnost od moždanog udara na petom mestu. U Srbiji godišnje biva registrovano 20.000 novoobolelih s kardiološkim problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: