Problem položaja žena

Godinu i po dana po formiranju, Savet za ravnopravnost polova počeo da radi na Nacionalnom planu aktivnosti.

Izvor: B92

Utorak, 07.03.2006.

09:32

Default images

Potpredsednica Saveta za ravnopravnost polova Dragana Petrović kaže da u društvu nema dovoljno saznanja o realnom položaju žena, pa se taj problem tretira pogrešno.

"Mnogi nam kažu da muškarci i žene imaju ista prava, što je u suštini tačno jer nijedan naš zakon ne dozvoljava diskrimanaciju, ali se mi trudimo da pokažemo da imati jedanaka prava ne znači automatski imati jednak položaj. Diskrimincija žena najčešće je indirektna i teška za identifikovanje, dolazi od nasleđenih stanja, ekonomskih nejednakosti koje produkuju dalje nejednakosti. Društvo koje se odrekne 52 odsto svojih potencijala ne gleda daleko u budućnost", kaže ona.

Za rad na nacionalnom planu prijavile su se 33 nevladine organizacije iz cele Srbije, a formirano je šest radnih grupa koje će se baviti najvažnijim temama. Te teme su vezane za žene i odlučivanje, odnosno uticaj žena na donošenje odluka, ne samo političkih, već i ekonomskih ili u porodici, pitanje ekonomskog stanja žena i zapošljavanja, pitanje ženskog zdravlja, a ostale tri grupe se bave pitanjem žena i obrazovanja, nasiljem nad ženama i ženama u medijima.

Promene i u jeziku

Dragana Petrović kaže da će zahtevati i promenu u jeziku, odnosno usvajanje i regulisanje ženskog roda u zanimanjima. "Nemamo nameru da dižemo revoluciju, reč je o evoluciji, a jezik je promenljiva kategorija. Ono što se može jezički iskazati postoji u svesti, a ono što se ne može iskazati verovatno je potisnuto. To nije nešto što se može lako promeniti, tu imate mnogo tradicionalizma, ali ako pogledate koliko se menjao tehnološki rečnik, ne vidim razlog da se i ovaj drugi rečnik ne menja. Trudićemo se da izborimo mesto za ženski rod u srpskom jeziku", kaže ona.

Izrada nacionalnog plana aktivnosti je međunarodna obaveza, a očekuje se i skoro donošenje Zakona o ravnopravnosti polova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: