Još jedna Karić-afera – BK TV?

Sudija Žanka Radić protiv koje je podneta krivična prijava zbog slučaja Mobtel, jeste i potpisnik navodne prodaje BK televizije.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2006.

08:31

Default images

Od juče je kao vlasnik ove televizije iznenada počeo da se pominje Blagoje Dimitrijević, koji je, kako se saznaje, zet Milanke Karić, supruge Bogoljuba Karića. Dimitrijević je navodno postao većinski vlasnik BK TV-a jula prošle godine kada kupuje udeo od Evropa osiguranja u likvidaciji, za više od 900 hiljada evra i time svoje vlasništvo povećava na 58,46 odsto.

Međutim, u kupoprodajnim dokumentima u koje je B92 imala uvid ima mnogo interesantnih detalja. Na primer, jedan od potpisnika odluke da Evropa osiguranje, koja je pod stečajem i time pod vlasništvom države, može prodati svoj deo vlasništva BK TV-a jeste i sudija Žanka Radić.

Podsetimo protiv nje je policija podnela krivičnu prijavu, zbog sumnje da je protivzakonito promenila naziv kompanije BK Trade kao osnivača Mobtela. Pored toga, odluku o kupovini 17,8 odsto BK TV-a, čija je vrednost 944.000 evra, u ime Dimitrijevića potpisala je advokat Vera Čabrakapa.

Ona je, u tesnoj vezi sa porodicom Karić jer je advokat niza Karićevih firmi, što unosi sumnju da Dimitrijević u stvari i nije tzv. suprotna strana u kupovini BK televizije. Slično misle i u Radio-difuznoj agenciji: "Karići sami sebi prodaju firme da bi očigledno sakrili svoje tragove", kaže član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić.

On ne isključuje mogućnost da Dimitrijević nije druga strana u svemu ovome i da je ceo ovaj posao neka vrsta, kako kaže, presipanja iz šupljeg u prazno: "Evropa osiguranje i Astra banka su pod stečajem i to znači pod vlasništvom države a država ne moze da bude vlasnik nekog medija, jer taj mediji ne može da dobije frekvenciju tako da je moguće da su oni prodali deo BK TV-a jer hoće da konkurišu za frekvencije".

Kako B92 nezvanično saznaje, Agencija za osiguranje depozita, sanaciju i stečaj, kao likvidacioni upravnik Evropa osiguranja, inače jednog od vlasnika BK TV-a, smatra da nisu ispunjeni uslovi za upis promene osnivača u RTV BK Telekom, što znači da 17,8 posto  BKTV-a ne može biti preneto na navodno novog vlasnika Blagoja Dimitrijevića iz Beograda. Agencija, kako saznajemo, takođe smatra da su kupoprodajni ugovor zaključila lica koja za to nisu ovlašćena.

Podsećamo da se pre, manje od mesec dana, Aleksandar Lupšić, jedan od osnivača i nekadašnji vlasnik lista Blic, predstavio javnosti kao novi vlasnik BK televizije. Izjavio da je kupio 65 odsto akcija televizije, da je s Bogoljubom Karićem već potpisao predugovor i da će početkom januara ozvaničiti čitavu stvar.

Međutim, direktor I glavni I odgovorni urednik BK TV-a, Bojana Lekić, tada je izjavila da sa Lupšićem nije razgovarala, već su joj “drugi čitali njegove izjave”. "Koliko sam ja upućena, kandidati za kupovinu su međunarodne medijske kompanije, ali nijedna još nije kupila BK televiziju", rekla je tada Lekićeva.

Karić se pojavio na Kosovu

Lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić pojavio se na sednici Glavnog odbora stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Tom prilikom Karić je optužio premijera Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da preko šefa BIA-e, finansijsko-poreske uprave, tajkuna i pojedinih medija čini sve da ga satanizuje i proglasi za veleizdajnika, što predstavlja, kako kaže, poziv za njegovu političku i fizički likvidaciju:

"Znači ja njima poručujem da za svaki pokušaj zastrašivanja ili moje likvidacije isključivo je odgovoran Vojislav Koštunica, Rade Bulatović, Aleksandar Nikitović i ta ekipa oko njega. Isključivo su oni odgovrni i odgovaraće za to je sigurno".   

On je optužio Vladu Srbije da je ogrezla u korupciji kao i da nema strategiju za rešenje Kosovskog problema. To je pokazala oduzimanjem licence i onemogućavanju Mobtelu da funkcioniše na Kosovu što je još jedan korak ka njegovom otcepljenju kaže Karić: "Znači ovde se rešavaju krupne stvari. I sve je moguće da ljudi koji su ogrezli u tolikoj korupciji, znači procena je ekonomista nije moja, 300 milijardi evra je oštećena zemlje za ovih 5 godina. Vidite sve propada".

Pojavljivanje Karića u Kosovskoj Mitrovici prvi je nejgov javni nastup od kraja 2005. kada je Vlada Srbije Mobtelu oduzela licencu pošto je bio van zemlje.

Poreska uprava predala dokumente tužilaštvu

Poreska uprava navodi da je javnom tužilaštvu i pravobranilaštvu predala dokumentaciju i informaciju o poslovanju Mobtela i povezanih firmi. U saopštenju se navodi da je poslovanje Mobtela i povezanih firmi ugrožavalo interese Srbije kao suvlasnika Mobtela i da zbog toga Poreska uprava očekuje da nadležni organi preduzmu neophodne mere.

Istražni sudija iz Požarevca naredio je da u petak, 13. januara, počne veštačenje kako bi bilo utvrđeno šta se dogodilo s pozajmicama Požarevačke banke banci Karić odnosno Astra. Prema tvrdnjama stečajnog upravnika Požarevačke banke Miloša Danilovića, toj banci banka Astra nikada nije vratila pozajmicu od preko 10 miliona maraka.

Požarevačka banka zatvorena je zbog manjka u depozitu od pet miliona maraka.

Kipar opet u žiži

Sreten i Slavica Karić su pod istragom u vezi s novčanim transakcijama. Kako B92 saznaje iz izvora bliskih policiji na Kipru, Interpol iz Nikozije obavestio je MUP da se vodi istraga protiv tih državljana Srbije i Crne Gore zbog novčanih transakcija, a Interpol iz Nikozije traži od MUP-a proveru i još informacija o Sretenu Kariću iz Peći i Slavici Karić iz Đakovice, vlasnicima of-šor-kompanije u toj zemlji.

Kako B92 saznaje iz dokumetacije iznete i na arbitraži u Cirihu, BK trejd je preko tih kompanija Sretena Karića upeo da formalno uknjiži svoj osnivački ulog u Mobtelu. U zahtevu kiparske policije navodi se da je Sreten Karić vlasnik firme Straliano limitid, a Slavica Karić suvlasnik te firme, čije je sedište u Nikoziji. Oni na Kipru borave na osnovu privremene i radne dozvole, a u zahtevu Interpola iz Nikozije navodi se da je Sreten Karić i ranije radio kao direktor i vlasnik dve of-šor-kompanije, Jukiko limitid i Sekiko limitid.

Advokat Sretena Karića Saša Stojanović tvrdi da se protiv njegovih klijenata na Kipru ne vodi istraga i da je vest o tome plasirana iz krugova u Srbiji zbog pritiska na porodicu Karić. "Svi ti podaci su dostupni i našoj policiji, a bilo je i više kontrola, čak je naša policija išla na Kipar da proverava poslovanje. Informacija nije tačna, to vam tvrdim odgovorno", kaže on.

Naivnost i nevinost

MUP Srbije je saopštio da niko ne može biti amnestiran, ma šta radio, pa bio i sudija, ako je počinio krivično delo. "Zakonska je nadležnost policije da podnosi krivične prijave ako postoji osnovana sumnja da je došlo do kršenja zakona i niko ne može biti amnestiran", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Kolegijum sudija Višeg trgovinskog suda u Beogradu ocenio je ranije da je nedozvoljeno unapred, bez zakonske procedure i samo na osnovu krivične prijave, sudiji Trgovinskog suda Žanki Radić stavljati na teret izvršenje teškog krivičnog dela. "Podnošenjem krivične prijave MUP nije prekršio nijedan zakon, niti je na nedozvoljen način Žanki Radić stavio na teret izvršenje teškog krivičnog dela", odgovorio je MUP. 

Predsednik Društva sudija Omer Hadžiomerović kaže da delo za koje je policija podnela krivičnu prijavu protiv Žanke Radić nije nimalo naivno i da je za njega zaprećena kazna od šest meseci do tri godine zatvora, a odnosi se na sudije i tužioce. "Krivično delo se sastoji u donošenju nezakonitog akta i postupanju u nameri da nekome bude pribavljena korist ili da bude naneta šteta. To su elementi krivičnog dela, dakle ne namera pribavljanja lične koristi, već koristi za drugog", kaže on.

I pre odluke o preimenovanju preduzeća-osnivača Mobtela, brojni funkcioneri, pre svih ministar finansija Mlađan Dinkić, govorio je da je predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević blizak s Bogoljubom Karićem. Dinkić je tvrdio i da je Karić radio na motivisanju sudija u vezi sa odlukom Trgovinskog suda o zabrani naplate ekstraprofita banke Astra od Mobtela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: