Kostić ostaje gradonačelnik Niša

Niške demokrate su priznale poraz, za opoziv Smiljka Kostića je glasalo oko 40 odsto izašlih na birališta.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2005.

10:09

Default images

Niški odbor Demokratske stranke je večeras saopštio da je na osnovu obrađenih 11,6 odsto biračkih mesta za opoziv gradonačelnika Niša Smiljka Kostića glasalo 39.71 odsto dok je protiv opoziva glaslao 60.4 odsto izašlih na referendum. Potpredsednik niškog odbora DS Saša Živić rekao je da su birači na referendumu glasali protiv opoziva gradonačelnika Smiljka Kostića, i da će Niš sledećih godina živeti još gore.

U izbornom štabu gradonačelnika Kostića saopšteno je da će prema podacima iz okolnih sela Smiljko Kostić ostati gradonačelnik Niša. "Prvi rezultati nagoveštavaju da će Kostić ostati na toj funkciji", rekao je pomoćnik gradonačelnika Risto Bukvić, saopštavajući rezulate glasanja sa 17 od 169 biračkih mesta.

Na referendumu o opozivu gradonačelnika Niša Smiljka Kostića glasalo je nešto više od 30 odsto upisanih birača, preliminarni su podaci CeSID-a saopšteni po zatvaranju biračkih mesta. Glasalo je više birača nego u drugom krugu lokalnih izbora održanim prošle godine, kada je Kostić izabran za gradonačelnika, pošto je tada učešće na izborima uzelo oko 29 odsto upisanih u birački spisak.

Niški CeSID je ranije saopštio i da je na pojedinim biračkim mestima bilo nepravilnosti, pa je na jednom iza pravana otkriven letak protiv opoziva, dok je na drugom biračkom mestu član biračkog odbora prstom ukazivao glasaču gde treba da zaokruži.

U drugom krugu lokalnih izbora prošle godine za gradonačelnika Niša izabran je Smiljko Kostić, kandidat Nove Srbije, koji je dobio 38.291 glasova, odnosno 63,63 odsto, ispred Gorana Ćirića, kandidata DS-a, koji je dobio 21.887 glasova (36,37 odsto).

Lokalna vlast sve bitnija

Leskovac već mesec dana potresaju afere oko zloupotrebe jednokratne socijllne pomoći i odluke da se iz budžeta opštinskim funkcionerima plate postdiplomske studije Evropskog centra za mir. U međuvremenu, predsednik skupštine opštine Leskovac Goran Cvetanović podneo je ostavku zbog neslaganja sa predsednikom opštine.

Odmah po usvajanju opštinskog budžeta za narednu godinu, Cvetanović, koji je predsednik okružnog odbora radikala i poslanik u republičkom parlamentu, rekao je da ostavku podnosi iz "moralnih razloga", navodeći da u poslednih godinu dana nije imao dobru saradnju sa predsednikom opštine Gojkom Veličkovićem, koga opozicija optužuje za niz pronevera. "Šta je trebalo da dozvolim, da policija interveniše. Nikada ne bih dozvolio fizičke napade na odbornike", rekao je Cvetanović o jučerašnjoj dramatičnoj sednici skupštine opštine, ne precizirajući da li je Veličković tražio intervenciju policije.

Cvetanovićevoj ostavci i usvajanju budžeta, prethodila je višečasovna žučna rasprava o navodnoj umešanosti Gojka Veličkovića iz Socijalističke narodne stranke u proneveru 12,5 miliona dinara socijalne pomoći iz opštinske kase.

Dvadesetak odbornika opozicionih Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove blokiralo je govornicu i prisililo skupštinsku većinu da raspravlja o brojnim finansijskim aferama u vrhu lokalne vlasti. Opozicioni odbornici su to učinili jer odbornici vladajuće koalicije (SRS, Socijalističke partije Srbije, SNS i Socijaldemokratske partije) nisu prihvatili predlog opozicije o izmeni dnevnog reda.

Odbornici DS-a i SPO-a zahtevali su da se raspravlja o krađi 12,5 miliona dinara socijalne pomoći iz opštinskog budžeta i da se obelodani spisak svih korisnika te pomoći. Oni su, takođe, tražili da se raspravlja o izveštaju budžetske inspekcije ministarstva finansija Vlade Srbije, u kome je konstatovano da je predsednik opštine Gojko Veličković više puta prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnim nabavkama.

Predlog opozicije o izmeni dnevnog reda prihvaćen je jednoglasno nakon pauze koju je proglasio Cvetanović i dogovora šefova odborničkih grupa. A Kasno sinoć usvojen je i opštinski budžet.

Zbog sumnje da su umešani u proneveru socijalne pomoći iz opštinske kase, policija je nedavno uhapsila šest bliskih saradnika Veličkovića.

Glasanje za opoziv i u Vranju?

Takođe, u Vranju Miroljub Stojičić, predsednik opštine Vranje i član SPS-a, popustio je pred zahtevima pet odbornika lokalnog parlamenta, koji su prekjuče ujutro započeli štrajk glađu,da bi sinoć prekinuli štrajk po postignutom dogovoru.

Pet odbornika Nove Srbije u Vranju posle 30 sati prekinulo je štrajk glađu. Tome je prethodio razgovor predsednika opštine Miroljuba Stojičića, čiji opoziv traže štrajkači, i Radoslava Mojsilovića, predsednika opštinskog odbora Nove Srbije. Posle toga, kabinet predsednika opštine predložio je da se spor reši tako što će se od Ministarstva za lokalnu samoupravu tražiti tumačenje spornog člana, koji propisuje proceduru za opoziv predsednika opštine. Naime, nije jasno da li je obavezujuća mogućnost da se svi potpisi moraju overiti u opštinskoj izbornoj komisiji, što vlasti u Vranju traže.

Odbornici Nove Srbije, koji predvode demokratski blok u Vranju u nastojanju da bude opozvan predsednik opšttine, stupili su u štrajk glađu prevashodno kao bojkot Opštinske izborne komisije, koja nije priznala 3.500 od 6.200 potpisa građana potrebnih za prihvatanje inicajtive za opoziv predsed opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: