Razrešenje posle samo nekoliko dana

Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da nijedan državni funkcioner, osim ministra, ne može biti poslanik.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.09.2005.

11:09

Default images

Zato će kako se nezvanično saznaje, Esad Džudžević i Bajram Omeragić najverovatnije biti razrešeni funkcija zamenika ministara na kojima su proveli svega nekoliko dana. Prema nezvaničnim informacijama DSS bi na sutrašnjoj sednici Administrativnog odbora mogao da predloži da to telo obavesti Esada Džudževića i Bajrama Omeragića da se nalaze u sukobu interesa.

Na osnovu toga, od njih bi se tražilo da se opredele da li će ostati poslanici ili zamenici ministara, a zatim bi po povratku njih dvojice u skupštinu Lista za Sandžak imenovala druga dva predstavnika u vladu. Naime postavljanjem na funkcije zamenika ministara, po zakonu o izboru narodnih poslanika, i prema ustavu Džudžević i Omeragić izgubili su mogućnost da ostanu narodni poslanici: "Dakle samo ministri prema Ustavu Srbije ministri u Vladi mogu biti istovremeno, ne moraju ali mogu biti istovremeno i poslanici. Drugi niko", kaže Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije.

Dok su glavni akteri zavrzlame odbijali da razgovaraju sa novinarima pod izgovorom da čekaju pravno tumačenje svog statusa, DS je zatražila da Džudžević i Omeragić budu zamenjeni drugim poslanicima sa njihove izborne liste čime bi Lista za Sandžak postala vanparlamentarna koalicija jer nema više svojih kandidata na listi DS-a. Skupština bi taj problem morala da reši do četvrtka kako sporni poslanici ne bi doveli u pitanje regularnost glasanja o predloženim zakonima: "Svakako da će time biti doveden u piatnje legitimitet i legalnost odluka koje se budu donosile s obzirom da po sili zakona ti ljudi od dana kada su izabrani na funkcije na koje su izabrani u Vladi republike Srbije ne mogu više biti narodni poslanici", kaže Milan Marković iz DS.a.

U vladajućem DSS-u nisu želeli da se upuštaju u tumačenje zakona i ustava o ovom pitanju kao ni u procene da li su napravili dobro rešenje u nadoknadi izgubljenih glasova koje su im donosili poslanici SDP-a pre odlaska u opoziciju. Izbor novih koalcionih partnera u Listi za Sandžak mogao bi vladajuću koaliciju da košta još 2 poslanička mesta u parlamentu, čime bi vladina većina iznosila samo tesna 3 glasa više u odnosu na potrebnih 126 poslanika.

Nikolić: Mandate vratiti DS-u

Predsednik Administrativnog odbora Tomislav Nikolić izjavio je da će sazvati sednicu tog skupštinskog tela radi konstatovanja prestanka mandata Esadu Džudževiću i Bajramu Omeragiću, čim dobije takav zahtev Demokratske stranke.

"Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, dva zamenika ili pomoćnika ministra onog časa kada stupe na dužnost više ne mogu da budu poslanici. Zakon je tu jasan", rekao je Nikolić, dodavši da bi upražnjeni mandati pripali DS.

Omeragić i Džudžević ostaju poslanici

Poslanik Liste za Sandžak u Skupštini Srbije Bajram Omeragić izjavio je da će on i njegov kolega Esad Džudžević i dalje biti poslanici, jer nisu ni preuzeli funkcije u Vladi Srbije.

Prema dogovoru vladajuće koalicije i Liste za Sandžak, Omeragić je trebalo da bude zamenik ministra za kapitalne investicije, a Džudžević zamenik ministra prosvete. Omeragić je rekao da su on i Džudžević "formalno" dali ostavke na funkcije zamenika ministara u Vladi Srbije "jer su bili imenovani".

On je potvrdio da je odluka o imenovanju objavljena u "Službenom listu", ali da oni nisu preuzeli funkcije zamenika ministra.

Omeragić je rekao da je u subotu na snagu stupio novi Zakon o državnim službenicima, prema kome se ukidaju funkcije zamenika ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: