Marović razgovarao sa papom

Predsednik SCG Svetozar Marović razgovarao je sa poglavarom Rimokatoličke crkve, Benediktom XVI, u papskoj rezidenciji nadomak Rima.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 09.09.2005.

10:21

Default images

"Razgovor je pre svega bio posvećen onome što je i naš prioritet, a to je evropska budućnost SCG, razvijanje multietničkog društva, društva tolerancije i dijaloga, društva koje sa svojim susedima gradi stabilnu budućnost i u tome Sveta Stolica želi da nam pomogne", rekao je Marović posle susreta.

Marović je kazao da je u razgovoru sa papom naglašena važnost "međuverske komunikacije i susreta" i dodao da pravoslavna i katolička crkva imaju "dobre odnose na svim poljima, o kojima se manje govori u javnosti".

"Posebno je važno da se i simbolički, dolaskom pape u SCG, kada se za to stvore uslovi, a radimo na tome da se ti uslovi stvore što pre, potvrdi ono što zaista jeste zainteresovanost Svete stolice za ukupnu situaciju kod nas. Jer, Svetoj stolici možemo da zahvalimo i za brigu i zaštitu pravoslavnih spomenika na Kosovu, kao i povodom slučaja episkopa Jovana u Makedoniji", rekao je Marović.

Predsednik SCG je rekao da je zamolio papu, kao što je juče zamolio i patrijarha srpskog Pavla, da crkvene vlasti "pomognu svetovnim vlastima, koje žele da do posete pape dođe što pre, da doista do te posete dođe - Beogradu ili Crnoj Gori, svejedno kom delu SCG".

Marović, koji je juče u Beogradu razgovarao sa patrijarhom srpskim Pavlom, rekao je u Kastelgandolfu da je papi Benediktu XVI preneo pozdrave poglavara SPC i da je papa te pozdrave "prihvatio sa posebnim emocijama i poštovanjem".

Tokom ceremonije u papinoj rezidenciji, zamku iz 17. veka, predsednik SCG poklonio je papi Benediktu XVI Njegošev "Gorski vijenac" u nemačkom prevodu, "Luču mikrokozmu" na srpskom i na tri svetska jezika, kao i multimedijalnu Bibliju na CD-u na sedam jezika.

Predsednik SCG jedan je od prvih stranih državnika koji je imao zvaničan susret sa papom Benediktom XVI od početka papinog pontifikata, 19. aprila ove godine. Marović je u junu 2003. bio u zvaničnoj poseti Vatikanu, kada je razgovarao sa papom Jovanom Pavlom II.

"Vreme je da se SPC otvori za drugačiju Evropu"

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže za B92 da je susret Marovića sa papom bez sumnje veliki događaj, koji neće imati samo državno-protokolarnog značaj.

Đorđević podseća da je do sada, i u Beogradu, posebno u SPC, i u Rimu, važila formula koja glasi - za papinu posetu Beogradu nisu još sazreli uslovi. "Međutim, ova uljudna diplomatska fraza nema isti sadržaj u Beogradu i u Rimu. Bitno je naglasiti da sada postoje izgledi i za nešto mekši stav naše crkve, što se tiče eventualne papine posete Beogradu, a polazim od toga da će to biti jedna od tema u vezi koje će Marović posredovati."

Đorđević naglašava da Papa neće doći u Beograd bez saglasnosti SPC. "U tom smislu se duhovna strategija Vatikana nije menjala - prisutan je kontinuitet sa papom Jovanom Pavlom II u smislu otvaranju prema pravoslavnom svetu, jer su pravoslavni i katolici dva plućna krila moderne Evrope. Papina poseta Srbiji je našoj državi i crkvi možda i potrebnija nego samom papi", kaže on, i dodaje da je vreme da se SPC otvori za drugu i drugačiju Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: