U Bratuncu pomen srpskim žrtvama

U Skelanima, u opštini Srebrenica, otkriveno je i osveštano spomen obeležje srpskim žrtvama koje su ubile muslimanske jedinice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2005.

13:55

Default images

Na spomeniku su uklesana imena 301 srpskog civila iz tog kraja koje su 1992. i 1993. ubile muslimanske paravojne jedinice iz Srebrenice. Takođe, sutra će, na vojničkom groblju u Bratuncu, biti održan pomen i služen parastos za Srbe koji su tokom poslednjeg rata u BiH poginuli na području Srebrenice, Bratunca i Milića.

Pomenom i parastosom srpskim žrtvama tog područja biće okončani "Petrovdanski dani Srebrenice", koji su 7. jula počeli u Bratuncu, otvaranjem izložbe idejnih rešenja za uređenje spomen kompleksa u Kravicama.

Sutra će vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije služiti liturgiju i parastos u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega će posetiti stratišta u srpskim selima Biljača i Zalazje, koja su 12. jula 1992. godine napale i uništile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića.

Predsednik Boračke organizacije RS Savo Cvjetinović najavio je da će sutrašnjoj manifestaciji u Bratuncu prisustvovati predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Pero Bukejlović, kao i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Očekuje se i dolazak zvanične delegacije vlasti Srbije, javlja Beta. 

Prema podacima Vlade RS, u napadima oružanih snaga pod komandom Nasera Orića, od maja do decembra 1992, uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani. "Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 lica", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica pod komandom Nasera Orića u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana. "U periodu tokom kojeg su snage pod komandom Nasera Orića kontrolisale ovo područje, od 7. do 16. marta 1993, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama", stoji takođe u saopštenju.

Još se navodi da je na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg podrinja i Birča stradalo više od 3.000 Srba.

Događaje u Srebrenici, kao i zločine koje je počinio Naser Orić, danas je na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji je između ostalog, optužen i za genocid nad bosanskim Muslimanima, u Hagu, pominjao i svedok odbrane Božidar Delić. On je, odgovarajući na pitanja tužioca Džefrija Najsa, rekao je da ne prihvata da su snage bosanskih Srba ubili više od 7.000 Muslimana u Srebrenici. "Prihvatam da je u rejonu Srebrenice ubijeno 2.000 - 3.000 Srba i nekoliko hiljada Muslimana. Veliki broj tih Muslimana ubijen je u borbama", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: