Nezakonit zaključak Vlade

Ustavni sud Srbije ocenio je nezakonitim deo zaključka Vlade Srbije o platama u državnim organima i javnim službama.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2005.

14:42

Default images

Zaključkom Vlade nisu obuhvaćene plate u pravosuđu, a predsednik USS-a Slobodan Vučetić kaže da će Vlada, na osnovu odluke tog suda, biti dužna da novim zaključkom utvrdi sistem plata, što praktično znači da će plate sudija i tužilaca biti iste kao ministarske.

“Zaključak Vlade iz decembra 2004. suprotan je zakonima o sudijama i javnom tužilaštvu i iz te činjenice proizlazi odluka suda. Prema tome, neposredna posledica naše odluke je da taj zaključak vlade, objavljivanjem u Službenom glasniku, prestaje da važi", rekao je on.

Prema tom zaključku, osnovica za obračun plata je 12.957 dinara, ali se to ne odnosi na predstavnike pravosuđa, poslanike i predsednika Srbije. Prema podacima Društva sudija Srbije, koje je podnelo predlog za ocenu ustavnosti, navodi se da se plata sudije Ustavnog suda i dalje obračunava po osnovici od 4.906 dinara i da iznosi 46,116 dinara. Po primeni osnovice iz zaključka vlade, ona bi iznosila 82.945 dinara.

Stojković začuđen odlukom suda

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković nazvao je "čudnom" današnju odluku Ustavnog suda da oceni nezakonitim deo zaključka Vlade Srbije o platama u državnim organima i javnim službama, kojim se iz povećanja osnovica za plate izuzima pravosuđe.

Reagujući na tu odluku, Stojković za Radio-televiziji Srbije izjavio da će Vlada ispoštovati mišljenje tog suda, ali je izrazio i čuđenje što je ta odluka doneta sada, kada, kako je rekao, Skupština Srbije treba za desetak dana da razmatra izmene zakona o platama u pravosuđu: "Vlada će postupiti i ispoštovati odluku Ustavnog suda i tu nema nikakvih dilema, ali ne vidim razlog da se tako nešto uradi pre nego što se donesu valjane izmene zakona i podignu plate nosiocima pravosudnih organa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: