Tranzicija u Srbiji pred kolapsom?

U Beogradu je u subotu održan okrugli sto "Stvarna prekretnica u tranziciji".

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2005.

10:43

Default images

Na skupu, kojem su prisustvovali bivši ministar finansija Mađarske i šef Narodne banke Poljske moglo se čuti da bi vlasti trebalo da prestanu da budu sentimentalne prema štrajkovima i preduzmu čvrsta budžetska ograničenja.

Lajoš Bokroš i Lešek Balcerovič su u susretu s predstavnicima Narodne banke Srbije i Centra za liberalno-demokratske studije izjavili da je tranzicija u Srbiji dala neke dobre rezultate, ali i da je na ivici kolapsa. Najnepopularniji korak u reformi biće otpuštanje najmanje 30 dosto zaposlenih, a ekonomisti ukazuju na to da bi problem mogli biti i sentimentalan odnos prema štrajkačima i dalje insistiranje na dobrovoljnim otkazima.

"Za ozbiljnu tranziciju potrebna su čvrsta pravila. Srbija je pre tranzicije bila veoma razvijena zemlja, sada je siromašna i ljudi imaju nostalgiju za tim vremenima. To je psihološki i politički problem koji Vlada mora da reši. Ako nema političke saglasnosti da reforme stvarno počnu, onda sam skeptičan da će ih uopšte biti", kaže Bokroš.

Prema podacima Centra za liberalno-demokratske studije, nezaposlenost u Srbiji je 34 odsto i davanje otpremnina neće rešiti taj problem jer radnici nisu preduzimači. Kao glavno rešenje za taj i sve druge probleme Srbije u tranziciji ekonomisiti ističu direktne strane investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: