Solana i Koštunica: Podrška i saradnja

Predstavnik Evropske unije Havijer Solana kaže da je napredak odnosa s Tribunalom potreban za brži napredak ka Evropi.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2004.

09:09

Default images

Solana je u posebnom saopštenju, objavljenom u četvrtak uveče, naveo da je sastanak s predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom pokazao tesne kontakte Brisela i Beograda, imajući u vidu napredovanje Srbije i Crne Gore ka EU.

Kako prenosi Beta, Solana je vlastima u Srbiji poručio da ne sme biti propuštena širokogruda ponuda koju je EU učinila pristupom "dvostrukog koloseka", u cilju dolaženja do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju SCG EU.

Solana i Koštunica su razgovarali i o sudbini SCG, rečeno je u saopštenju koje je preneo portparol Havijera Solane Kristina Gajak. Solana je ponovio snažnu podršku SCG i pozvao svog sagovornika da bude konstruktivan i pojača dijalog sa svim liderima na nivou republika i državne zajednice, kako bi bila nađena prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja.

Koštunica: Optimizam

Vojislav Koštunica je rekao da je Vlada Srbije svesna da Studija o izvodivosti zavisi od saradnje s Haškim sudom i da očekuje da će taj problem uskoro biti rešen. "Saradnja već funkcioniše, a poslednji primeri predaje i puštanje nekih optuženika da se brane sa slobode su razlozi za optimizam. Solana je izjavio da je zadovoljan time što najzad vidimo kako se ta saradnja odvija, i to u dvosmernom modelu, za koji smo se mi zalagali. Dakle, dvoje je dobrovoljno otišlo u Hag, dvojica su puštena da se brane sa slobode i mislim da će to dalje učiniti lakšim postupak saradnje i ispunjenje naših obaveza", rekao je Koštunica. 

Govoreći o funkcionisanju državne zajednice, Koštunica je rekao da će Skupština Srbije uskoro usvojiti zakon o neposrednim izborima za parlament SCG, čime će da Beograd poštuje Ustavnu povelju. On je rekao da je odlaganje tih izbora neprihvatljivo i da oni predstavljaju preduslov za eventualan referendum o nezavisnosti republika. "Ne može se dogovorom kršiti Ustav. To je naš jasan stav i tu neće biti nikakvih odstupanja i kompromisa u Srbiji. Na političkom terenu su svi do sada mogući ustupci, kada je reč o Beogradu, učinjeni. Taj ustupak, koji podrazumeva kršenje Ustavne povelje, iza koje stoji Evropska unija, je nešto što Beograd neće podržati", rekao je Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: