Oslobođena "Makina grupa"

Članovi tzv. Makine grupe oslobođeni su optužbi za ubistvo policijskog generala Boška Buhe.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2004.

14:10

Default images

Sudsko veće kojim je predsedavao Zoran Tatalović oslobodilo je optužene Željka Maksimovića Maku, Nikolu Maljkovića, Vladimira Jakšića i Dragana Ilića odgovornosti i optužnice za ubistvo Buhe. Optuženi su oslobođeni i optužbe da su se udružili u terorističku grupu radi likvidacije tada najviđenijih političkih ličnosti u Srbiji.

Članovi ove grupe su osuđeni samo zbog nelegalnog posedovanja veće količine oružja. Tako je Nikola Maljković koji je do danas bio optužen da je ubio Buhu, osuđen na 3 i po godine zatvora, a njegovi saradnici Dragan Ilić Limar na 4 i Vladimir Jakšić Karlos i Dragan Alijević na godinu dana zatvora.

Svi iz Makine grupe koji su u pritvoru od oktobra 2002. godine od danas su na slobodi, a optužbi su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Optužbi je oslobodjen i vodja grupe Željko Maksimović koji je u bekstvu, a poternica koja je za njim raspisana sada je povučena. Predsedavajući sudskog veća Zoran Tatalović rekao je da sud na osnovu dokaza sa obe strane nije mogao da "ide dalje od pretpostavke da postoji samo sumnja da su optuženi odgovorni za ubistvo". Sud je Makinu grupu oslobodio i odgovornosti za zločinačko udruživanje i terorizam.

Jedan od branilaca, advokat Borivoje Borović, izjavio je: "Suđenje je moglo biti završeno i pre godinu dana sa obrazloženjem koje je danas izveo predsedavajući veća, a jedina izjava koja treba da označi kraj pritisaka na pravosuđe glasi: pravosuđe je počelo da se oslobađa. Imamo sigurnu sudsku odluku koja je potvrdila da u sumnji sud treba da tumači zakon povoljnije za okrivljene."

Podsetimo, general Boško Buha ubijen je 10. juna 2002 u Beogradu, na prakingu pored hotela Jugoslavija. Svi koji su bili optuženi tokom procesa tvrdili su da im je ubistvo Buhe namešteno i da su za njega odgovorni članovi zemunske kriminalne grupe. Optuženi su tvrdili i da su ih hapsili i isleđivali Milorad Ulemek Legija i bivši šef zemunskog klana Dušan Spasojević, ubijeni vođa zemunskog klana. Kao svedok na tom suđenju, Ulemek je i potvrdio da je uhapsio i tukao jednog od optuženih. Istovremeno bivši član "zemunskog klana", Zoran Vukojević-Vuk, izjavio je da ljudi Dušana Spasojevića nisu ubili policijskog generala Boška Buhu. Ko je ubio Boška Buhu možda će otkriti Vrhovni sud, kome će se na presudu specijalnog suda Makinoj grupi žaliti tužilaštvo, iz Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu javlja novinar B92 Milan Pavićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: