Šefovi diplomatija EU o SCG

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2004.

08:48

Default images

Savet ministara Evropske unije u Luksemburgu pozdravio koncept odvojenog pristupa Srbije i Crne Gore.

Koncept podrazumeva jedinstven sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Najavljeno je da će studija izvodljivosti biti gotova do proleća 2005.godine. Ministri su ponovili i da je saradnja sa Tribunalom u Hagu glavna prepreka na putu državne zajednice ka Briselu.

Šefovi evropskih diplomatija su naglasili da dvostruki kolosek obuhvata odvojene pregovore sa dve republike u oblastima trgovine, ekonomije i "ostalih relevatnih sektora". Ministri su pozdravili nameru Evropske komisije da nastavi izradu studije o izvodljivosti za SCG. Istovremeno, od političkih lidera zatražili su da iskoriste prednosti dvostrukog koloseka koji, pored ostalog, treba da doprinese pozitivnom ishodu studije, prenosi za B92 iz Luksemburga, Elvir Bucalo. Savet ministara podseća na međunarodne obaveze uključujući punu saradnju sa Haškim tribunalom. Oni su pozdravili dobrovoljnu predaju Ljubiše Beare očekujući transfer i svih ostalih haških begunaca u Hag. Nakon što su saslušali izveštaj glavnog tužioca Karle del Ponte o saradnji regiona sa Hagom, ministri su izrazili ozbiljnu zabrinutost činjenicom da se Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina još uvek nalaze na slobodi. Ukoliko se u skorije vreme to ne promeni, SCG, BiH i Hrvatska rizikuju ozbiljan zastoj u procesu približavanja Evropi.

Portparol Evropskog komesara za spoljne odnose Krisa Patena, Ema Advin, najavljuje da će studija izvodljivosti koja se odnosi na Srbiju i Crnu Goru biti gotova za 6 meseci: "Mi želimo da Srbija i Crna Gora nastave i krenu napred ka evropskim integracijama i zato smo predložili dvostruki kolosek u nekim delovima pregovora. To su sada prihvatili svi lideri u SCG tako da sada možemo nastaviti sa tim pregovorima, tako da je danas Evropski komesar, Kris Paten, objavio ministrima spoljnih poslova zemalja EU da ćemo studiju izvodljivosti sa SCG imati na proleće sledeće godine."

Denis Mek Šejn, britanski ministar za evropske poslove, ocenjuje da je predaja Beare Hagu svakako pozitivan korak, ali da Srbija i Crna Gora moraju uraditi više: "Glavni problem i dalje isti, a to su Karadžić i Mladić. Sledeće godine ćemo imati desetogodišnjicu najvećeg masakra Evropljana, oni su bili muslimani, ali su mogli biti i hrišćani i jevreji, to je najveći pojedinačni masakr od kraja Drugog svetskog rata. Mi želimo da ta dva gospodina vidimo u Hagu i pozdravljamo ovaj veoma pozitivan korak, ali Karadžića i Mladića ostaju veliki problem celoj Evropi i međunarodnoj zajednici."

Uoči današnjeg zasedanja, visoki predstavnik Havijer Solana je izmedju ostalog rekao da je "više nego realno da se sprovedu zahtevi predsednika Tadića, da kosovska vlada posle tri meseca od izbora prenese na opštine sa srpskom većinom policijsku i bezbednosnu vlast, kao i nadležnost za zdravstvo, obrazovanje i kulturu". Na pitanje da li ovakva izjava može da se tumači kao garancija, profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević za Radio B92 ocenjuje: "Vidi se rešenost da se nešto što je realistično, da se nešto učini za tih 90 dana. Naravno, kao i uvek, kod nas će posle biti tumačenja – da li je baš to to? To su zahtevi koji nisu sasvim precizni. Ali, to je dobar znak. I pomenuo sam da izgleda da su oni opasnost od radikalizacije Srbije bolje shvatili nego mi ovde, gde se i dalje demokratske stranke između sebe čarkaju, umesto da vide jednu veliku, ne samo političku, socijalnu kulturnu opasnost koja ovoj zajednici preti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: