Povučena rezolucija o nezavisnosti

Izvor: B92

Petak, 08.10.2004.

09:12

Default images

Iz Komiteta Kongresa SAD za međunarodne odnose u četvrtak je povučena Rezolucija o nezavisnosti Kosova.

Povlačenje Rezolucije o nezavisnosti Kosova sa dnevnog reda sednice Komiteta za međunarodne odnose američkog kongresa u današnjoj štampi se ocenjuje kao pobeda diplomatije državne zajednice.

Analitičar Obrad Kesić u izjavi za B 92 navodi da je reč o staroj inicijativi kongresmena Toma Lantoša čije izglasavanje je već jednom propalo pre dve godine. Za ishod jučerašnje sednice Komiteta, Kesić kaže da predstavlja rezultat više poteza povučenih sa različitih strana: "Ambasada Srbije i Crne Gore je vrlo efikasno radila. Napori su bili ogromni, da se članovi komiteta informišu, da na vreme znaju da bi ta rezolucija imala ogromne posledice po stabilnost u celoj regiji. Drugo, sama je administracija preuzela velike napore da pokaže da jednostavno uopšte ne podržava takvu vrstu rezolucije i da je ona kontraproduktivna, što se tiče američkih državnih interesa. Treća stvar jeste da je dijaspora efikasno radila, da su Srbi u celoj Americi zvali svoje kongresmene, senatore".

Ambasador Srbije i Crne Gore u Vašingtonu Ivan Vujačić u izjavi za B 92 izražava zadovoljstvo ishodom sednice Komiteta za međunarodne odnose i zasluge za povlačenje Rezolucije pripisuje predsedniku Tadiću, ministru Draškoviću kao i njegovom predhodniku Svilanoviću.  "Ovo je, takođe, rezultat permanentnog rada naše ambasade sa kongresmenima kako bi se ukazalo na prave činjenice i ono što se na Kosovu dešava" kaže ambasador Vujačić, ali navodi i sledeće: "To ne znači da tema Kosova je otpala zauvek u američkom Kongresu, to se ne može očekivati. Može se očekivati da se ona ponovo pojavi, ali suština ovog događaja jeste u tome da je jedna jednostrana rezolucija poražena i to rezolucija koju su predložila dva vodeća člana komiteta za međunarodne odnose. Mislim da je to uvod u jedno objektivnije sagledavanje situacije na Kosovu".

Šef kancelarije za saradnju sa medijima vlade Srbije Srdjan Đurić pozdravio je povlačenje Rezolucije o nezavisnosti Kosova i naveo da vlada nije bila uključena ni na koji način u sprečavanje izglasavanja Rezolucije. Na pitanje da li je Koštuničin kabinet učestvovao u formiranju kokus grupe koja je odigrala značajnu ulogu tokom jučerašnje sednice Komiteta za međunarodne odnose američkog Kongresa, Đurić odgovara: "Vlada Republike Srbije pozdravlja svaku inicijativu koja će pomoći objašnjavanju položaja Srba na Kosovu i Metohiji. Konkretno u formiranju te kokus grupe Vlada nije radila. Prema informacijama koje mi imamo, na formiranju te grupe radio je kabinet predsednika Borisa Tadića i mi izražavamo zadovoljstvo što je takav kokus formiran i verujemo da će i ubuduće od svih državnih organa Srbije poticati takve inicijative koje će uticati na poboljšanje položaja Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: