Petak, 08.10.2004.

09:12

Povučena rezolucija o nezavisnosti

Izvor: B92

Povuèena rezolucija o nezavisnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Gagi

pre 19 godina

Kakav narod ,pa vama nista ne valja, kada se ne bore za Kosovo i Metohiju ne valja , kada neko pocne da radi nesto opet ne valja, pa sta vi uopste hocete ,da sve svoje zivotne frustracije resite sa Kostunicom i radikalima,pa zar ne vidite da ti nesrecnici ne mogu ni sami sebi da pomognu.Bravo za g.Tadica ,bravo ,ima odlican tim pored sebe i nadam se da ce rezultati njegovog rada sve vise dolaziti do izrazaja uostalom to je dobro za sve nas.

Posmatrac

pre 19 godina

Odusevljavaju me komentatori koji imaju "informacije" iz "pouzdanih kanala" o tome kako je izgledalo zasedanje Foreigh Relations Committe-a i ko je rekao sta, ko je koga zvao telefonom (STALNO - kako smo culi) i sta je Vuk kome objasnio. Mislim ok Tadic jeste shvatio vestinu lobiranja (odnosno okupio je konacno oko sebe saradnike koji to shvataju), ali sve ovo ostalo - dajte, molim vas! Price za malu decu! A o "aktivnosti dijaspore" takodje imam sta da kazem, s obzirom da sam clan iste - ko je bre zvao kongresmene i senatore?? To je mozda Vule sanjao. Ja prvi put za ovo cujem juce, a verujem da su i ostali clanovi "dijaspore" slicno obavesteni. Organizacija srpske dijaspore je mit! Ima naravno ornanizacija, ali po principu dva srbina, tri partije, e tako je i dijaspora organizovana. Pa do juce smo bre imali i dve crkve! "Crvenu" i "Bradatu"... dajte ljudi, uzmite se u pamet! Rezolucija nije prosla jer nije bilo dovoljno interesa. Svakakve gluposti dolaze na taj komitet svaki drugi dan, a samo jedna u 100-ak prodje. Zato komiteti i postoje, tako funkcionise politicki sistem. Kada nas "lobi" (mada ne znam ni sta je to) uspe nesto da produra da PRODJE sto je nama u korist, onda nek se busaju u prsa. To i dalje nece pomoci da se Kosovo "zadrzi". Kao sto neko rece ovde, ovaj status protektorata ja najbolje cemu mozemo da se nadamo.

Aster Blistok

pre 19 godina

Mozemo se radovati koliko god hocemo ali opcija Kosova i Metohije kao nezavisne republike nije u potpunosti otpala, tako da ne vidim razloga za veselje. U svakom slucaju hvala Svilanovicu, Draskovicu i Tadicu na trudu, dobro radite, samo nastavite tako.

Goran

pre 19 godina

Ne treba mnogo prenaglasavati znacaj odbijanja ove rezolucije. SAD vrlo aktivno radi na osamostaljenju Kosova vec vise od 5 godina i sada im TRENUTNO ne odgovara da se to proglasi zbog drugih razloga. Medjutim,to nikako ne znaci da ce SAD biti protiv nezavisnosti sledece godine, posebno ako Keri pobedi na izborima. U svakom slucaju je dobro sto je nas caucus proradio ali to nema nekakve posebne veze sa izlaskom Srba na izbore. Izlazak na izbore dace legitimitet kosovskim institucijama koje bez Srba tesko da bi mogle da se kvalifikuju za konacan status. Videcemo da li ce se Srbima dati ono cime je Tadic uslovio izlazak i da li ce on u protivnom Srbe pozvati da izadju iz institucija.

schmee

pre 19 godina

Ljudi, zašto mlatite praznu slamu??? Zašto i dalje lažete sebe da možemo da zadržimo Kosovo? U čemu je vaš problem pobogu? Ajmo lepo da se okrenemo EU, i da joj se konačno priključimo. Zaboravite Kosovo, davno smo ga izgubili dozvolivši Slobodanu Miloševiću da radi sa nama šta god mu se htelo. Pamet u glavu!

skitnica

pre 19 godina

Svi se raduju, kao da je to nesto sto ce pomoci Srbima na Kosovu.
Meni to izgleda kao neko spasavanje od pozara. Procitajte vest jos jednom i videcete da pise kako se ovaj predlog "nece jos zadugo" pojavljivati na dnevnom redu. To znaci da ce se on ipak pojaviti, verovatno sledece godine kad se bude raspravljalo o standardima na Kosovu. Zasto se bas sad predlaze i odjednom povlaci i odlaze, razloge mozemo naci u Tadicevom govoru o kosovskim izborima. Cim su Ameri i Evropa videli reakciju u Srbiji na Tadicev poziv Srbima da izadju na izbore, morali su da urade ovakvo nesto kako bi se pokazala neka vrsta podrske Tadicu i kako bi narod u Srbiji video da im Amerika i Evropa zele dobro. Dakle, moje misljenje je da Tadicev lobi tu nije nista uradio, nego ga Ameri pokusavaju spasiti na mestu predsednika obzirom da covek hoce da saradjuje.
Amere i Evropa uopste ne interesuju nasa misljenja i emocije, bile albanske, bile srpske, nego pokusavaju da svima daju malo kako bi se svi zajedno smirili i usli u te evro-atlantske integracije. Posle toga, imena kao sto su Srbija, Kosovo, Crna gora ce biti koristeni kao oznake za geografske predele, a ne kao oznake i imena nekih drzava, jer ce tad biti samo jedna drzava, a to je EU.

dont rush!

pre 19 godina

Mnogo brzo se raduju Srbi! U srpskim medijama se prica o prvoj pobedi posle 5 godina za Kosovo. Naivno! Citajte vise spoljne medije, pa onda donesite zakljucak kako je doslo do tog zakljucka. Kao prvo nije ni doslo do te faze da sprski lobi u kongresu da kaze NE toj rezuluciji, a kao drugo rezulucija nije glasana jer jos nije analizirana od svih clana kongresa, i kao trece datum nije preciziran donesenja odluke o ovoj rezuluciji (sigurno ce biti sredinom 2005). To je to. "prvo hop pa skok"
Ciao iz Prishtine.

Gordana

pre 19 godina

Da Tadic nije rekao ono sto je rekao povodom izlaska Srba na kosovske izbore, bila bih jako razocarana. Ovako je samo potvrdio ono sto sam vec, na osnovu nekih ranijih iskustava, i mislila o njemu: ima petlje da uradi neke stvari koje su PAMETNE i KORISNE. Istovremeno sam znala da ce se na njega odmah obrusiti razne 'patriote' kojima je sve sto ne ide UZ nos celom svetu, i sto nije cist i isprazan inat - izdaja. Neverovatno je koliko je nekim ljudima lako da prilepe jednu takvu kvalifikaciju coveku, cime pokazuju da pojma nemaju sta je uopste izdaja, taman koliko ne znaju ni sta je patriotizam. A nisu bas ni originalni, vec smo svi oguglali na to da smo peta kolona, izdajice, strani placenici, srbomrzitelji, pacovi, zecevi, pudlice, NATO sluge, bla, bla, bla. Duze od jedne decenije gledam kako nas 'radikalsko' rodoljublje ubija, rusi, sramoti, otkida deo po deo teritorije, izoluje od celog sveta ..... i prosto sam ponosna sto sam, po takvima, izdajnik i neko ko mrzi sopstveni narod i zemlju u kojoj zivi. Ako nisam uspela da uradim nesto dobro za Srbiju - bar je nisam ni upropastila ni obrukala. Da nas je bilo vise, mnogo pre 5. oktobra, ne bismo sada ni imali potrebe da pricamo o Kosovu jer bi tamo bili oni koji su bili i ranije a ne NATO, i ne bih morala da kazem da mi je zaista drago sto se ovako brzo pokazalo da je Tadic ocigledno jako dobro odmerio i zasto, i kada, i kako poziva Srbe na izbore. Ta prica, naravno, nije gotova, i ko zna kada ce se i kako zavrsiti, ali treba bar pokusati da se spasi sta se spasiti da. A to sigurno ne moze da uradi ova katastrofalna Vlada Srbije, na celu sa premijerom koji nema hrabrosti ni da misli a kamoli da kaze sta to uopste misli, pa valjda zato i ne moze da uradi ono cega su mu puna usta - da predje sa reci na dela. Jedino sto su oni u stanju je da ojacaju radikale, to im dobro ide, i nadam se da ce se kohabitacija Tadica sa Kostunicom ubrzo zavrsiti. Licno bih volela da je nije ni bilo, ali shvatam zasto je Tadic odlucio da ide ovim putem, i mislim da mu je i ta odluka sasvim zdravorazumska i diplomatska. S jedne strane, ne bi bilo bas pametno zemlju 'baciti' pored lokalnih i u parlamentarne izbore jer nam je od izbora vec MUKA, a s druge strane je cinjenica da ne treba pljuvati one s kojima ces sutra verovatno biti prisiljen da saradjujes. Tu gresku je napravio DSS bezocnim napadima na DS, kao da su pogubniji po ovu zemlju od radikala, pa kada se ispostavilo da skoro nista od onoga za sta su ih napadali nije tacno, i kada su pokazali kako to ONI zamisljaju da treba vladati, ta ista 'grozna' DS je postala najjaca stranka u Srbiji. A za vratom joj dahcu Radikali, Kostunici hvala. No, to je neka druga tema.

Testiranje igraca

pre 19 godina

Stejt Department smiruje loptu i proglasava time-break nakon sto se direktno uverio da je potrebno uvaziti preporuku Americkog instituta za mir sa savetovanja od 29. juna ove godine (dva dana nakon izbora Tadica za predsednika) pod naslovom "Novi predsednik Srbije, kuda ce krenuti?". U zakljucku istog savetovanja, prva od preporuka medjunarodnoj zajednici kako da ostvari svoju ulogu je "da treba izbegavati nerezonske zahteve novom predsedniku, cije su moci ogranicene".

claudia

pre 19 godina

Moje iskrene cestitke Predsednice Tadicu. Rezolucije Kongresa SAD mogu biti neobavezujuce, ali njihov uticaj je veliki, i da je prosla ova rezolucija bi cinila presedan. Tako se stite nacionalni interesi, gospodo iz DSS-a i svih ostalih partija crveno-crne koalicije, SPC-e i bratstava. A sto se Kosova tice, po mom skromnom misljenju ono je izgubljeno jos davnih dana zaslugom Slobodana Milosevica i onih koji su ga podrzavali i sanjim delili vlast. Jedini nacin da Srbi tamo opstanu su Evro-Atlantske integracije regiona. A to izgleda bar polovina Srba ne shvata ili ne zeli.

Srdjan, Ceska

pre 19 godina

Ne mogu da shvatim neke moje zemljake u otadzbini koji u Tadicu vide sve osim Srbina i to sa ogromnim S! Ljudi, taj covek dobro zna, kako da radi u interesu Srbije. Ako treba da saradjujemo sa Amerima da bi Srbiji bilo dobro, ajdemo onda svi u tu saradnju. Ako sutra to bude Kina, Japan ili ne znam ko, onda se moramo okrenuti njima. Nema tradicije, nema istorije, postoji samo buducnost. Pa majku mu, i Pasic je saradjivao sa kurtom i murtom samo da bi pomogao Srbiji, to nemojte da zaboravite!

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 19 godina

Predsednik Srbije gospodin Boris Tadic jos jednom je dokazao kao sposoban i odlucan politicar. Pokazao je vestinu donosenja pravih odluka u vremenskom tesnacu i u kriznim situacijama kao sto je ova. Poziv Srbima da izadju na kosovske izbore je sprecio da inicijativa albanskog lobija u americkom kongresu prodje i skoro odluci sudbinu Kosova i pre 2005. godine. Ovo je bitan dan za srpsku diplomatiju koja je uspela da u koordinaciji sa predsednikom Tadicem ozivi i pitanje srpskog lobija i borbe za sto bolju pregovaracku poziciju oko Kosova. Odlucnost Tadica i neodlucnost premijera Kostunice, jednom recju Srbiji je potrebna odgovornost i vizija za buducnost - sto i moze da nam omoguci aktivna spoljna politika. Zato, aktivno i napred demokrati! Ovde se lomi koplje ko je istinski demokratski i prozapadno orijentisan zeljan promena i ko je tzv. pseudodemokrata sa nedostatkom hrabrosti. Nama nije potrebna "vladavina legalista i birokratskih lenjivaca" - vec vladavina odlucnih i sposobnih ljudi kao sto je Boris Tadic i nejmu slicni kojih sigurno ima u ovoj drzavi.

Simeun

pre 19 godina

Ovaj indikativan potez Stejt departmenta vidim pretezno kao posledicu poziva pretsednika Srbije g. Tadica za izlazak na izbore na Kosovu. Ne zato sto ce samo ucesce u institucijama ili ne, imati neke znacajne posledice na buduci status pokrajine, vec pre svega za popravljanje poraznog imidza stalnog suprotstavljanja »medjunarodnoj javnosti« (citaj mocnicima svetske politike) a sto samo budale ne vide kao totalno idiotsku politiku. Treba li vece potvrde toj tvrdnji od rezultata Milosevicevog ili jos izrazitijeg Karadzicevog inacenja zapadnim mocnicima. Prvom vojnom intervencijom Nato pakta u istoriji trebalo je prekinuti u sustini fiktivnu opsadu (zamislite obruc koji je moguce »premostiti« rucno iskopanim tunelom a da ne govorimo o vazdusnom mostu, jacem od cuvenog berlinskog i zasticenim konvojima kad god je to bilo potrebno) i stravicno nerazumno bombardovanje Sarajeva koje sa vojnog aspekta nije imalo nikakvog efekta ali je zato nanelo ogromnu moralnu stetu srpskoj strani i posledicno veliku prednost protivniku. I takvi ljudi su za mnoge junaci. Duhovna beda!
Potez g. Tadica popravio je moje sve negativnije misljenje o njemu ali ipak ne verujem da on ima jasnu viziju o tome sta treba ciniti. Voleo bih da se varam. O g. Kostunici da i ne govorim. Na zalost, g. legalista ce povladjivanjem, na dilemi ucesca na izborima zaludjenom vecinskom srpskom birackom telu, prikrpiti svoj potamneli oreol pravednika odnosno spasioca interesa srpskog naroda.

CrazyStone

pre 19 godina

Pa samo oni koji nemaju veze s politikom ne mogu da svhate da se politicki dogadjaji u americkoj politici desavaju u regularan tok i svi potezi su uskladjivani. Kako neko moze da zamisli da ce americki Kongres glasati za nezavisnost Kosova dok americka vlada ucestvuje aktivno u procesu razmatranja ispunjenja standarda od strane kosovske vlade. Ustvari americka vlada je izasla sa planom i rokom za ispunjenje nekih stadarda pre nego sto pocinju diskusije o statusu, a to bi trebalo da se desi u maju ili junu 2005. Posle toga svaki normalan covek zna da ce Kosovo postati nezavisno uz sve garancije za manjine na Kosovu, sto je normalno za celi demokratski svet.

Dusan

pre 19 godina

Bravo Predsednice Borise Tadicu. Da li je legalista uopste znao sta se kuva u kongresu? Ako g. Kostunica i radikali nastave, od Kosova necemo dobiti ni jedan kamencic za uspomenu.

gvozdje@ffm.de

pre 19 godina

...Napokon jedna pozitivna vest iz Vasingtona. Konacno u Srbiji da je neko poceo da radi svoj posao za sta je inace i placen od strane svih poreskih obveznika. Medjutim, iz kojih lobija stize novac za brojne moljce iz mracnih i memljivih podrumskih ormara SANU, kradikalne nacional-socijalisticke manipulatore i umobolno isfrustrirane ksenofobicare, i cuvare krvavih tragova slobovstine? Neka zvuci poput teorije o zaveri, ali da nisu to politicke snage koje savreno rade za prljave interese patoloskih mrzitelja srpskog naroda? Do sada cega su se kod s namerom dotakli, unistili su i Srba tamo vise NEMA. Toliko cesto puta, toliko pedantno, toliko slicno - da ne bi bilo istinito! Razmislite ko za koga u Srbiji radi i za cije interese su bogato placeni "profesionalni Srbi" iz 90-tih!? Pa, komentatori-narikace laznog srpstva, vi i dalje izvolite glasajte i devastirajte sve sto nam je (pre)ostalo dok srpski dusebriznici pune svoje dzepove i umnozavaju posede. Ova vest iz Kongresa je dokaz da postoji i prava, racionalna i pragmaticna politika u Beogradu. Krajnje je vreme i bilo! Hvala Bogu za prvu malu pobedu u bici, u ratu ciji se kraj jos ne nazire. Ko ce pobediti, zavisi samo od nas preostalih razumnih koji nismo na svim ovim maratonskim izborima zaokruzili gore pomenute unesrecitelje!

DEX

pre 19 godina

Konačno mo shvatili kako treba da se odnosimo sa svetom ukoliko hoćemo da sačuvamo Kosmet. Iako jedna lasta nečini proleće, mislim da je ovo jedan korak ka vraćanju države Srbije na prostore Kosmeta. Bravo gospodine predsedniče!

Milko

pre 19 godina

Pa eto "patrioti", kako vam se ovo cini. Ko ne zna kako funkcionisu svetski odnosi, a rado bi drzao vlast, opasan je za narod. Narocito su opasni oni koji misle da isti principi vrede za SAD i Srbiju. To bi moglo da nam je snaga ista, ali na zalost nije.
Zato, cestitke Borisu Tadicu, iako me njegova pomirljivost sa DSS-om nervira. Pokazao je koliko se od te populisticke, pseudodemokratske i stetocinske stranke razlikuje.

Mrki

pre 19 godina

Amerikanci mogu da rade sa Kosovom sta zele kad god pozele i ne samo sa Kosovom. I moje je misljenje da su gospoda Tadic i Draskovic poceli da spasavaju od Kosova i Metohije ono sto se jos spasiti moze.

Milica, KiM

pre 19 godina

Ne mogu reci cak da je politicki lukavo koliko je naivno. Iako do juce sa velikim simpatijama za predsednika, jasno mi je da Amerikanci koji mu unistavaju rejting u sopstvenoj drzavi sada rade za njegov na oporavku istog. Mi kao treba da vidimo koliko je predsednik bio u pravu kada nas je "samostalno" pozvao na izbore i sta je sve moglo da nas se desi da nije bilo njegove "drzavnicke" politike. Zahvaljujuci njemu, rasprava o nezavisnosti je odlozena! Bas me briga! Bas me briga da li ce pricati o tome sada ili na prolece. Svejedno ce pricati i raditi. Da li smo glupi i divlji sto to ne prihvatamo? Ja zaista imam dilemu.
Naravno, nije ni jeftino pokrenuti masineriju i poslati Keti Stivens u kongres. Na predsednikovom PR ce se i dalje raditi (doduse malo ga uniste, pa poprave) sve dok Amerikanci budu verovali da ima izvrsnu vlast, odnosno realni uticaj na gradjane. Jednom kada izgubi, bice samo jos jedan od momaka koji je brzo sagoreo.

M.S.Mraovic

pre 19 godina

Ako na izborima pobede Demokrate u SAD-u nadajmo se najgorem. Ako pobede Republicanci Kosovo ce i dalje da ostane nereseno pitanje za jos dugo dugo vremena. Ako se sa duznosti Ministra inostranih poslova ne smeni Draskovic, SAD je u prednosti jer ima svog covjeka u vrhu vlasti SCG. Ambasador SCG mora mnogo mnogo aktivnije da radi u Congresu SAD da bi se ubedili Congresmeni da je Kosovo sastavni deo Srbije isto kao sto je Texas SAD-a. hvala

Nebojsa

pre 19 godina

Ono sto je najvaznije je da konacno imamo predsednika koji se ne libi da donosi nepopularne odluke i da aktivno ucestvuje u svetskoj politici, i tako se bori za dobrobit Srbije. G. Kostunica je kao politicar potpuno beskoristan. Od njegovog sakrivanja u misju rupu i nepreuzimanja odgovornosti, niko u Srbiji nema nikakvu korist. Srpski narod to mora shvatiti.

Коста

pre 19 godina

Rezlucije americkog Kongresa su neobavezujuce (non-binding). Drugim recima, kao i druge rezlucije koje su izglasane protiv srpksih interesa, njihovo izglasavanje ne znaci i promenu zvanicne politike. Ambasada SCG izvalci poene za Tadica i Daskovica a da za to nema nikakve dokaze. SAD ne mogu da dozvole da Kosovo postane nezavisno a da u medjuvremenu negiraju Republici Srpskoj pravo da se ujedini sa Srbijom i Crnom Gorom, ili da se Crnoj Gori negira pravo na samostalnost - sto je po svemu sudeci vrlo jasno. Kosovo bi destabiliziralo balkansku oblast vise nego sto je prakticno pozeljno, pa je prema tome nepozeljno u ovom momentu. Ne radi se o nekim fantosmkim i sentimentalnim ili navodnim prijateljsklim razlozima i super diplomatiji.

Gavran

pre 19 godina

Veoma jeftino, trgovina Tadić - State Dept je toliko providna da bi trebalo da vređa našu inteligenciju (mada, iznenađujuće ili ne, našu inteligenciju ne vređa, naprotiv, već se pišu hvalospevi o mudroj državničkoj politici). Inače, ko je poverovao da će Kongres u ovom trenutku da daje Kosovu nezavisnost, trebalo bi da se pokrije ušima.

Aleksandar

pre 19 godina

Bravo! Bravo!
Ovo je i efikasno i efektno isto kao kada je Rivaldo u dresu Barse davao golove makazicama preko glave.
Posle dugo, dugo godina jedna lepa vest iz americkog kongresa.
E da, da ne zaboravim. Odluke Kongresa mozda nisu obavezujuce ali su i te kako vazne u kreiranju americke politike prema odredjenom pitanju. Da je kojim slucajem prosla, na ovu deklaraciju bi se Albanci pozivali do sudnjeg dana. Verovatno bi svako albansko dete na Kosovu vec danas dobilo domaci zadatak da tekst deklaracije nauci napamet i to na engleskom jeziku. Za svaki slucaj.
Jos jednom Bravo za sve koji su u ovome ucestvovali. Ovako se bori za Srbiju, glavom a ne oruzijem.

Osman Disha -Oslo

pre 19 godina

Ja licno mislim da je vrlo korektan postupak Americkog Kongresa, jer red voznje mora se postivati. To znaci traba se sacekati odvajanje Crne Gore a tek onda Kosovo. To je bilo predvidjeno po kljucu.

samo pravoslavno

pre 19 godina

Polu-puna ili polu-prazna casa, i svi bi mogli da budu srecni... Prvo sama cinjenica da je moglo da se izglasa ocas posla i da smo dosli jako blizu treba da zabrine. Da li je Tadicev poziv na izbore uticao da se ovo povuce necemo saznati ali je cinjenica da je glediste da se ovo nece skoro vracati verovatno previse optimisticno. Problem ce se resavati mnogo brze u buducnosti, a mi najbolje znamo kakav nam je kredibilitet, ukljucujuci i ove incidente u Vojvodini i nezainteresovanu policiju da pronadju pocinioce. Sad se pitam zasto mi je ton kao da se protivim rezoluciji... sta mi zelimo da radimo sa Kosovom? Sta je stvarno nas plan? Sta mi nudimo Albancima? Ko nema dokumenta izdata pre bombardovanja da se smesta iseli, bez obzira da li su unistena, oteta na granici zajedno sa parama i zlatnim zubima ili sta im nudimo? Da ima da slusaju i cute kao sto je bio slucaj pod Milosevicem? Da im se vrati Legija da ih vaspitava? Pa taj je asovom premlacivao Srbe kad ga verbalno nanerviraju, sta li mu je bila procedura sa Albancima? Da pitamo Amfilohija ocemo opet da budemo Pravoslavni kao u Srebrenici?

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Bravo za demokratski orijentisane clanove srpskih vlasti, dobar pocetak. Ovakvu vest si samo mogao da sanjas dok je vladala Zlobina diktatura i teror. Demokratija stvara prijatelje i saveznike, na ovaj nacin se bar mozemo nadati podeli Kosmeta, jer kako je prethodni komentator vec izjavio, nama ne treba "Pojas Gaze" i njihov Lider "Jaser Arafat". Mi, Srbi smo slovenski narod, evropske civilizacije i zato je tesko upravljati delom drzave u kojem zivi pretezno i s'koncentrisano narod ekstremno druge kulture i zivotnog shvatanja orijentalske civilizacije. Nezavisnost celog Kosova i Metohije NE, podela Kosmet-a DA i Albanci neka rade sa svojim delom sta hoce....budu li bukali, stavicemo "Saronovu ogradu". Vreme ratova i nasilja je nadam se konacno proslo, vreme argumentacije sa opravdanjem i ubedjivanjem je nastalo. Srbija ima predsednika definitivno, mudar i lukav, treba samo da izaberemo premijera jer ovajdanasnji ne namerava da ustane iz kreveta i da se pokrene malo.

Milance

pre 19 godina

...Treba nastaviti ovakvu politiku odn. ojacati je. Ipak nas lobi ne placa mafija sto je jako bitno. Treba privucu sto vise americkih kongresmena i senatora na nasu stranu a potom krenuti i u evropski parlament i rezultat nece izostati.
Krajnje mislim da nasa politika prema Kosovu treba voditi ka resenju slicnom u Bosni. Iskljucivo se treba voditi ekonomskim interesima i ici na kvalitet.

Simeon

pre 19 godina

Nije Tadic dzabe pozvao ljude da izadju na izbore. E pa, mili moji ekstremisti eto vam prvih rezultata "neustavnog" poteza gospodina predsednika.

mirko

pre 19 godina

Ovo je prvi put da srpski lobi odnese pobedu nad bilo cijim lobijem u Americi, ali ono sto je jos vaznije jeste to da je ovaj lobi osnovao predsednik Tadic i tako dok g. Kostunica "pljuje" po njemu, g. Tadic spasava Kosovo jer su Albanci vec bili spremili slavlje. Bravo Borise, samo napred!

Dovla NL

pre 19 godina

Hvala bogu da i mi imamo vec jednom nekog hrabrog i pametnog politicara kao Tadic. Da je bilo vise takvih bilo bi nam bolje i ne bih bili sada rasejani po svetu.

crnogorac

pre 19 godina

E pa moji (ne) politicari kao sto su Kostunica i oni oko njega naucite nesto od ovoga. Nemoj da istorija pise kako je Slobo dao Kosovo a vi samo potvrdili. Mada, sve po strani, moje je misljenje da je sada kasno: Kosovo je otislo jos odavno, fakticki je to druga drzava a ko ne vjeruje nek svrati tamo pa nek vidi, narocito granicu. Pitanje je samo dana kad ce neko od politicara smjeti da narodu otvori oci i probudi ih zone sumraka. Moj savjet Srbiji: cuvaj ono sto ti je ostalo....

Stidim se

pre 19 godina

Predsednik Srbije i ministar inostranih poslova SCG izgleda stvarno vredno i pametno rade na ostvarenju interesa ove zemlje. Rezultati stizu, a niko od njih se ne hvali na sva zvona. Nista zato, ovdasnja javnost, sve do poslednjeg biraca ce ih "ispljuvati" i nazivati izdajnicima. Kakva je ovo nacija! Sramota! Nismo zasluzili nista od ovoga. Zasluzili smo samo ovdasnje potuljene demagoge i gazenje od strane medjunarodne zajednice.

Alexandar

pre 19 godina

Nije li i poziv Predsednika Srbije Srbima sa Kosmeta da izadju na izbore bio jos jedan dodatni argument da se ne usvoji ova rezolucija? Dolaskom Borisa Tadica na mesto Predsednika Srbije konacno smo poceli da vodimo odgovornu i uspesnu spoljnu politiku. Da li su Vlada Srbije, Vojislav Kostunica ili nesrecni radikali ucinili ista konkretno u tom pravcu? Srbiji nije potrebno kukanje nad sopstvenom sudbinom ili praznjikavo patriotsko trabunjanje vec vrlo konkretan rad i rezultati.

Ymeri

pre 19 godina

Kad tad ne moze se izbegati nezavisne Kosovu.
Protektorat je vec sada u Kosovu, i ovaj protektorat je nama pomogao vise nego da smo bili samostalni do sada, ali sada mislim vec je dosao i vreme za samostalnu derzavu. Posto sada vec imamo dosta potencila za derzavu Kosovu.
Pozdrav svima

Nadja

pre 19 godina

Ja se izvinjavam, ali prinudjena sam da reagujem. Naime, kljucnu stvar ste zaboravili da prenesete. Na srecu, tu je Goca Susa kojoj takve stvari nikada ne promaknu. Zbog toga i postoji RTS. Elem, doticna izaslanica State Departmenta, Keti Stivens, je tokom citave rasprave u Kongresu bila na stalnoj (podvlacim STALNOJ) telefonskoj vezi sa President Tadic. Ne treba zanemariti ni ulogu Vuka Draskovica koji je doprineo povlacenju rezolucije na taj nacin sto je svojom mudrom besedom prethodno uspeo da objasni Amerikancima da je grandmother - grandmother, a frog - frog, i da to ne sme biti mixed. Nikako! No way!
E, da.
BRAVO, RISBO! Ili jesi, ili nisi!

Black Jack

pre 19 godina

Jedna lasta ne cini prolece, ali svakako da ovo u najmanju ruku ohrabruje.
Iako Kosovo vec 2005. moze dobiti nezavisnost (zavisno od rezultata izbora u Americi), postoji sansa da se ceo da proces skrene u stranu "medjunarodnog protektorata" (sto je defacto i sada), na jako dugi period, naravno bez prejudiciranja prethodnog resenja (povratak pod direktnu jurisdikciju Srbije je nesto sto se sigurno nece desiti, a licno mislim da nam etnicki korpus od skoro 2 miliona Albanaca ne treba u drzavi). To bi dalo vremena da se i nasa situacija u svetu popravi a i da se vidi da li ce uopste i biti nesto od planiranog povratka izbeglica, lokalne samouprave i ostalog.
Sve u svemu, cestitke svima koji su ovo izdejstvovali, i nadam se da je ovo tek pocetak uspesnog vodjenja medjunarodne politike nase zemlje.

Black Jack

pre 19 godina

Jedna lasta ne cini prolece, ali svakako da ovo u najmanju ruku ohrabruje.
Iako Kosovo vec 2005. moze dobiti nezavisnost (zavisno od rezultata izbora u Americi), postoji sansa da se ceo da proces skrene u stranu "medjunarodnog protektorata" (sto je defacto i sada), na jako dugi period, naravno bez prejudiciranja prethodnog resenja (povratak pod direktnu jurisdikciju Srbije je nesto sto se sigurno nece desiti, a licno mislim da nam etnicki korpus od skoro 2 miliona Albanaca ne treba u drzavi). To bi dalo vremena da se i nasa situacija u svetu popravi a i da se vidi da li ce uopste i biti nesto od planiranog povratka izbeglica, lokalne samouprave i ostalog.
Sve u svemu, cestitke svima koji su ovo izdejstvovali, i nadam se da je ovo tek pocetak uspesnog vodjenja medjunarodne politike nase zemlje.

Dovla NL

pre 19 godina

Hvala bogu da i mi imamo vec jednom nekog hrabrog i pametnog politicara kao Tadic. Da je bilo vise takvih bilo bi nam bolje i ne bih bili sada rasejani po svetu.

Simeon

pre 19 godina

Nije Tadic dzabe pozvao ljude da izadju na izbore. E pa, mili moji ekstremisti eto vam prvih rezultata "neustavnog" poteza gospodina predsednika.

Nadja

pre 19 godina

Ja se izvinjavam, ali prinudjena sam da reagujem. Naime, kljucnu stvar ste zaboravili da prenesete. Na srecu, tu je Goca Susa kojoj takve stvari nikada ne promaknu. Zbog toga i postoji RTS. Elem, doticna izaslanica State Departmenta, Keti Stivens, je tokom citave rasprave u Kongresu bila na stalnoj (podvlacim STALNOJ) telefonskoj vezi sa President Tadic. Ne treba zanemariti ni ulogu Vuka Draskovica koji je doprineo povlacenju rezolucije na taj nacin sto je svojom mudrom besedom prethodno uspeo da objasni Amerikancima da je grandmother - grandmother, a frog - frog, i da to ne sme biti mixed. Nikako! No way!
E, da.
BRAVO, RISBO! Ili jesi, ili nisi!

Alexandar

pre 19 godina

Nije li i poziv Predsednika Srbije Srbima sa Kosmeta da izadju na izbore bio jos jedan dodatni argument da se ne usvoji ova rezolucija? Dolaskom Borisa Tadica na mesto Predsednika Srbije konacno smo poceli da vodimo odgovornu i uspesnu spoljnu politiku. Da li su Vlada Srbije, Vojislav Kostunica ili nesrecni radikali ucinili ista konkretno u tom pravcu? Srbiji nije potrebno kukanje nad sopstvenom sudbinom ili praznjikavo patriotsko trabunjanje vec vrlo konkretan rad i rezultati.

Ymeri

pre 19 godina

Kad tad ne moze se izbegati nezavisne Kosovu.
Protektorat je vec sada u Kosovu, i ovaj protektorat je nama pomogao vise nego da smo bili samostalni do sada, ali sada mislim vec je dosao i vreme za samostalnu derzavu. Posto sada vec imamo dosta potencila za derzavu Kosovu.
Pozdrav svima

crnogorac

pre 19 godina

E pa moji (ne) politicari kao sto su Kostunica i oni oko njega naucite nesto od ovoga. Nemoj da istorija pise kako je Slobo dao Kosovo a vi samo potvrdili. Mada, sve po strani, moje je misljenje da je sada kasno: Kosovo je otislo jos odavno, fakticki je to druga drzava a ko ne vjeruje nek svrati tamo pa nek vidi, narocito granicu. Pitanje je samo dana kad ce neko od politicara smjeti da narodu otvori oci i probudi ih zone sumraka. Moj savjet Srbiji: cuvaj ono sto ti je ostalo....

Milance

pre 19 godina

...Treba nastaviti ovakvu politiku odn. ojacati je. Ipak nas lobi ne placa mafija sto je jako bitno. Treba privucu sto vise americkih kongresmena i senatora na nasu stranu a potom krenuti i u evropski parlament i rezultat nece izostati.
Krajnje mislim da nasa politika prema Kosovu treba voditi ka resenju slicnom u Bosni. Iskljucivo se treba voditi ekonomskim interesima i ici na kvalitet.

mirko

pre 19 godina

Ovo je prvi put da srpski lobi odnese pobedu nad bilo cijim lobijem u Americi, ali ono sto je jos vaznije jeste to da je ovaj lobi osnovao predsednik Tadic i tako dok g. Kostunica "pljuje" po njemu, g. Tadic spasava Kosovo jer su Albanci vec bili spremili slavlje. Bravo Borise, samo napred!

Stidim se

pre 19 godina

Predsednik Srbije i ministar inostranih poslova SCG izgleda stvarno vredno i pametno rade na ostvarenju interesa ove zemlje. Rezultati stizu, a niko od njih se ne hvali na sva zvona. Nista zato, ovdasnja javnost, sve do poslednjeg biraca ce ih "ispljuvati" i nazivati izdajnicima. Kakva je ovo nacija! Sramota! Nismo zasluzili nista od ovoga. Zasluzili smo samo ovdasnje potuljene demagoge i gazenje od strane medjunarodne zajednice.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Bravo za demokratski orijentisane clanove srpskih vlasti, dobar pocetak. Ovakvu vest si samo mogao da sanjas dok je vladala Zlobina diktatura i teror. Demokratija stvara prijatelje i saveznike, na ovaj nacin se bar mozemo nadati podeli Kosmeta, jer kako je prethodni komentator vec izjavio, nama ne treba "Pojas Gaze" i njihov Lider "Jaser Arafat". Mi, Srbi smo slovenski narod, evropske civilizacije i zato je tesko upravljati delom drzave u kojem zivi pretezno i s'koncentrisano narod ekstremno druge kulture i zivotnog shvatanja orijentalske civilizacije. Nezavisnost celog Kosova i Metohije NE, podela Kosmet-a DA i Albanci neka rade sa svojim delom sta hoce....budu li bukali, stavicemo "Saronovu ogradu". Vreme ratova i nasilja je nadam se konacno proslo, vreme argumentacije sa opravdanjem i ubedjivanjem je nastalo. Srbija ima predsednika definitivno, mudar i lukav, treba samo da izaberemo premijera jer ovajdanasnji ne namerava da ustane iz kreveta i da se pokrene malo.

Nebojsa

pre 19 godina

Ono sto je najvaznije je da konacno imamo predsednika koji se ne libi da donosi nepopularne odluke i da aktivno ucestvuje u svetskoj politici, i tako se bori za dobrobit Srbije. G. Kostunica je kao politicar potpuno beskoristan. Od njegovog sakrivanja u misju rupu i nepreuzimanja odgovornosti, niko u Srbiji nema nikakvu korist. Srpski narod to mora shvatiti.

Коста

pre 19 godina

Rezlucije americkog Kongresa su neobavezujuce (non-binding). Drugim recima, kao i druge rezlucije koje su izglasane protiv srpksih interesa, njihovo izglasavanje ne znaci i promenu zvanicne politike. Ambasada SCG izvalci poene za Tadica i Daskovica a da za to nema nikakve dokaze. SAD ne mogu da dozvole da Kosovo postane nezavisno a da u medjuvremenu negiraju Republici Srpskoj pravo da se ujedini sa Srbijom i Crnom Gorom, ili da se Crnoj Gori negira pravo na samostalnost - sto je po svemu sudeci vrlo jasno. Kosovo bi destabiliziralo balkansku oblast vise nego sto je prakticno pozeljno, pa je prema tome nepozeljno u ovom momentu. Ne radi se o nekim fantosmkim i sentimentalnim ili navodnim prijateljsklim razlozima i super diplomatiji.

Milica, KiM

pre 19 godina

Ne mogu reci cak da je politicki lukavo koliko je naivno. Iako do juce sa velikim simpatijama za predsednika, jasno mi je da Amerikanci koji mu unistavaju rejting u sopstvenoj drzavi sada rade za njegov na oporavku istog. Mi kao treba da vidimo koliko je predsednik bio u pravu kada nas je "samostalno" pozvao na izbore i sta je sve moglo da nas se desi da nije bilo njegove "drzavnicke" politike. Zahvaljujuci njemu, rasprava o nezavisnosti je odlozena! Bas me briga! Bas me briga da li ce pricati o tome sada ili na prolece. Svejedno ce pricati i raditi. Da li smo glupi i divlji sto to ne prihvatamo? Ja zaista imam dilemu.
Naravno, nije ni jeftino pokrenuti masineriju i poslati Keti Stivens u kongres. Na predsednikovom PR ce se i dalje raditi (doduse malo ga uniste, pa poprave) sve dok Amerikanci budu verovali da ima izvrsnu vlast, odnosno realni uticaj na gradjane. Jednom kada izgubi, bice samo jos jedan od momaka koji je brzo sagoreo.

Osman Disha -Oslo

pre 19 godina

Ja licno mislim da je vrlo korektan postupak Americkog Kongresa, jer red voznje mora se postivati. To znaci traba se sacekati odvajanje Crne Gore a tek onda Kosovo. To je bilo predvidjeno po kljucu.

M.S.Mraovic

pre 19 godina

Ako na izborima pobede Demokrate u SAD-u nadajmo se najgorem. Ako pobede Republicanci Kosovo ce i dalje da ostane nereseno pitanje za jos dugo dugo vremena. Ako se sa duznosti Ministra inostranih poslova ne smeni Draskovic, SAD je u prednosti jer ima svog covjeka u vrhu vlasti SCG. Ambasador SCG mora mnogo mnogo aktivnije da radi u Congresu SAD da bi se ubedili Congresmeni da je Kosovo sastavni deo Srbije isto kao sto je Texas SAD-a. hvala

samo pravoslavno

pre 19 godina

Polu-puna ili polu-prazna casa, i svi bi mogli da budu srecni... Prvo sama cinjenica da je moglo da se izglasa ocas posla i da smo dosli jako blizu treba da zabrine. Da li je Tadicev poziv na izbore uticao da se ovo povuce necemo saznati ali je cinjenica da je glediste da se ovo nece skoro vracati verovatno previse optimisticno. Problem ce se resavati mnogo brze u buducnosti, a mi najbolje znamo kakav nam je kredibilitet, ukljucujuci i ove incidente u Vojvodini i nezainteresovanu policiju da pronadju pocinioce. Sad se pitam zasto mi je ton kao da se protivim rezoluciji... sta mi zelimo da radimo sa Kosovom? Sta je stvarno nas plan? Sta mi nudimo Albancima? Ko nema dokumenta izdata pre bombardovanja da se smesta iseli, bez obzira da li su unistena, oteta na granici zajedno sa parama i zlatnim zubima ili sta im nudimo? Da ima da slusaju i cute kao sto je bio slucaj pod Milosevicem? Da im se vrati Legija da ih vaspitava? Pa taj je asovom premlacivao Srbe kad ga verbalno nanerviraju, sta li mu je bila procedura sa Albancima? Da pitamo Amfilohija ocemo opet da budemo Pravoslavni kao u Srebrenici?

Gavran

pre 19 godina

Veoma jeftino, trgovina Tadić - State Dept je toliko providna da bi trebalo da vređa našu inteligenciju (mada, iznenađujuće ili ne, našu inteligenciju ne vređa, naprotiv, već se pišu hvalospevi o mudroj državničkoj politici). Inače, ko je poverovao da će Kongres u ovom trenutku da daje Kosovu nezavisnost, trebalo bi da se pokrije ušima.

Aleksandar

pre 19 godina

Bravo! Bravo!
Ovo je i efikasno i efektno isto kao kada je Rivaldo u dresu Barse davao golove makazicama preko glave.
Posle dugo, dugo godina jedna lepa vest iz americkog kongresa.
E da, da ne zaboravim. Odluke Kongresa mozda nisu obavezujuce ali su i te kako vazne u kreiranju americke politike prema odredjenom pitanju. Da je kojim slucajem prosla, na ovu deklaraciju bi se Albanci pozivali do sudnjeg dana. Verovatno bi svako albansko dete na Kosovu vec danas dobilo domaci zadatak da tekst deklaracije nauci napamet i to na engleskom jeziku. Za svaki slucaj.
Jos jednom Bravo za sve koji su u ovome ucestvovali. Ovako se bori za Srbiju, glavom a ne oruzijem.

Mrki

pre 19 godina

Amerikanci mogu da rade sa Kosovom sta zele kad god pozele i ne samo sa Kosovom. I moje je misljenje da su gospoda Tadic i Draskovic poceli da spasavaju od Kosova i Metohije ono sto se jos spasiti moze.

Milko

pre 19 godina

Pa eto "patrioti", kako vam se ovo cini. Ko ne zna kako funkcionisu svetski odnosi, a rado bi drzao vlast, opasan je za narod. Narocito su opasni oni koji misle da isti principi vrede za SAD i Srbiju. To bi moglo da nam je snaga ista, ali na zalost nije.
Zato, cestitke Borisu Tadicu, iako me njegova pomirljivost sa DSS-om nervira. Pokazao je koliko se od te populisticke, pseudodemokratske i stetocinske stranke razlikuje.

Dusan

pre 19 godina

Bravo Predsednice Borise Tadicu. Da li je legalista uopste znao sta se kuva u kongresu? Ako g. Kostunica i radikali nastave, od Kosova necemo dobiti ni jedan kamencic za uspomenu.

DEX

pre 19 godina

Konačno mo shvatili kako treba da se odnosimo sa svetom ukoliko hoćemo da sačuvamo Kosmet. Iako jedna lasta nečini proleće, mislim da je ovo jedan korak ka vraćanju države Srbije na prostore Kosmeta. Bravo gospodine predsedniče!

gvozdje@ffm.de

pre 19 godina

...Napokon jedna pozitivna vest iz Vasingtona. Konacno u Srbiji da je neko poceo da radi svoj posao za sta je inace i placen od strane svih poreskih obveznika. Medjutim, iz kojih lobija stize novac za brojne moljce iz mracnih i memljivih podrumskih ormara SANU, kradikalne nacional-socijalisticke manipulatore i umobolno isfrustrirane ksenofobicare, i cuvare krvavih tragova slobovstine? Neka zvuci poput teorije o zaveri, ali da nisu to politicke snage koje savreno rade za prljave interese patoloskih mrzitelja srpskog naroda? Do sada cega su se kod s namerom dotakli, unistili su i Srba tamo vise NEMA. Toliko cesto puta, toliko pedantno, toliko slicno - da ne bi bilo istinito! Razmislite ko za koga u Srbiji radi i za cije interese su bogato placeni "profesionalni Srbi" iz 90-tih!? Pa, komentatori-narikace laznog srpstva, vi i dalje izvolite glasajte i devastirajte sve sto nam je (pre)ostalo dok srpski dusebriznici pune svoje dzepove i umnozavaju posede. Ova vest iz Kongresa je dokaz da postoji i prava, racionalna i pragmaticna politika u Beogradu. Krajnje je vreme i bilo! Hvala Bogu za prvu malu pobedu u bici, u ratu ciji se kraj jos ne nazire. Ko ce pobediti, zavisi samo od nas preostalih razumnih koji nismo na svim ovim maratonskim izborima zaokruzili gore pomenute unesrecitelje!

Simeun

pre 19 godina

Ovaj indikativan potez Stejt departmenta vidim pretezno kao posledicu poziva pretsednika Srbije g. Tadica za izlazak na izbore na Kosovu. Ne zato sto ce samo ucesce u institucijama ili ne, imati neke znacajne posledice na buduci status pokrajine, vec pre svega za popravljanje poraznog imidza stalnog suprotstavljanja »medjunarodnoj javnosti« (citaj mocnicima svetske politike) a sto samo budale ne vide kao totalno idiotsku politiku. Treba li vece potvrde toj tvrdnji od rezultata Milosevicevog ili jos izrazitijeg Karadzicevog inacenja zapadnim mocnicima. Prvom vojnom intervencijom Nato pakta u istoriji trebalo je prekinuti u sustini fiktivnu opsadu (zamislite obruc koji je moguce »premostiti« rucno iskopanim tunelom a da ne govorimo o vazdusnom mostu, jacem od cuvenog berlinskog i zasticenim konvojima kad god je to bilo potrebno) i stravicno nerazumno bombardovanje Sarajeva koje sa vojnog aspekta nije imalo nikakvog efekta ali je zato nanelo ogromnu moralnu stetu srpskoj strani i posledicno veliku prednost protivniku. I takvi ljudi su za mnoge junaci. Duhovna beda!
Potez g. Tadica popravio je moje sve negativnije misljenje o njemu ali ipak ne verujem da on ima jasnu viziju o tome sta treba ciniti. Voleo bih da se varam. O g. Kostunici da i ne govorim. Na zalost, g. legalista ce povladjivanjem, na dilemi ucesca na izborima zaludjenom vecinskom srpskom birackom telu, prikrpiti svoj potamneli oreol pravednika odnosno spasioca interesa srpskog naroda.

CrazyStone

pre 19 godina

Pa samo oni koji nemaju veze s politikom ne mogu da svhate da se politicki dogadjaji u americkoj politici desavaju u regularan tok i svi potezi su uskladjivani. Kako neko moze da zamisli da ce americki Kongres glasati za nezavisnost Kosova dok americka vlada ucestvuje aktivno u procesu razmatranja ispunjenja standarda od strane kosovske vlade. Ustvari americka vlada je izasla sa planom i rokom za ispunjenje nekih stadarda pre nego sto pocinju diskusije o statusu, a to bi trebalo da se desi u maju ili junu 2005. Posle toga svaki normalan covek zna da ce Kosovo postati nezavisno uz sve garancije za manjine na Kosovu, sto je normalno za celi demokratski svet.

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 19 godina

Predsednik Srbije gospodin Boris Tadic jos jednom je dokazao kao sposoban i odlucan politicar. Pokazao je vestinu donosenja pravih odluka u vremenskom tesnacu i u kriznim situacijama kao sto je ova. Poziv Srbima da izadju na kosovske izbore je sprecio da inicijativa albanskog lobija u americkom kongresu prodje i skoro odluci sudbinu Kosova i pre 2005. godine. Ovo je bitan dan za srpsku diplomatiju koja je uspela da u koordinaciji sa predsednikom Tadicem ozivi i pitanje srpskog lobija i borbe za sto bolju pregovaracku poziciju oko Kosova. Odlucnost Tadica i neodlucnost premijera Kostunice, jednom recju Srbiji je potrebna odgovornost i vizija za buducnost - sto i moze da nam omoguci aktivna spoljna politika. Zato, aktivno i napred demokrati! Ovde se lomi koplje ko je istinski demokratski i prozapadno orijentisan zeljan promena i ko je tzv. pseudodemokrata sa nedostatkom hrabrosti. Nama nije potrebna "vladavina legalista i birokratskih lenjivaca" - vec vladavina odlucnih i sposobnih ljudi kao sto je Boris Tadic i nejmu slicni kojih sigurno ima u ovoj drzavi.

Srdjan, Ceska

pre 19 godina

Ne mogu da shvatim neke moje zemljake u otadzbini koji u Tadicu vide sve osim Srbina i to sa ogromnim S! Ljudi, taj covek dobro zna, kako da radi u interesu Srbije. Ako treba da saradjujemo sa Amerima da bi Srbiji bilo dobro, ajdemo onda svi u tu saradnju. Ako sutra to bude Kina, Japan ili ne znam ko, onda se moramo okrenuti njima. Nema tradicije, nema istorije, postoji samo buducnost. Pa majku mu, i Pasic je saradjivao sa kurtom i murtom samo da bi pomogao Srbiji, to nemojte da zaboravite!

claudia

pre 19 godina

Moje iskrene cestitke Predsednice Tadicu. Rezolucije Kongresa SAD mogu biti neobavezujuce, ali njihov uticaj je veliki, i da je prosla ova rezolucija bi cinila presedan. Tako se stite nacionalni interesi, gospodo iz DSS-a i svih ostalih partija crveno-crne koalicije, SPC-e i bratstava. A sto se Kosova tice, po mom skromnom misljenju ono je izgubljeno jos davnih dana zaslugom Slobodana Milosevica i onih koji su ga podrzavali i sanjim delili vlast. Jedini nacin da Srbi tamo opstanu su Evro-Atlantske integracije regiona. A to izgleda bar polovina Srba ne shvata ili ne zeli.

Gordana

pre 19 godina

Da Tadic nije rekao ono sto je rekao povodom izlaska Srba na kosovske izbore, bila bih jako razocarana. Ovako je samo potvrdio ono sto sam vec, na osnovu nekih ranijih iskustava, i mislila o njemu: ima petlje da uradi neke stvari koje su PAMETNE i KORISNE. Istovremeno sam znala da ce se na njega odmah obrusiti razne 'patriote' kojima je sve sto ne ide UZ nos celom svetu, i sto nije cist i isprazan inat - izdaja. Neverovatno je koliko je nekim ljudima lako da prilepe jednu takvu kvalifikaciju coveku, cime pokazuju da pojma nemaju sta je uopste izdaja, taman koliko ne znaju ni sta je patriotizam. A nisu bas ni originalni, vec smo svi oguglali na to da smo peta kolona, izdajice, strani placenici, srbomrzitelji, pacovi, zecevi, pudlice, NATO sluge, bla, bla, bla. Duze od jedne decenije gledam kako nas 'radikalsko' rodoljublje ubija, rusi, sramoti, otkida deo po deo teritorije, izoluje od celog sveta ..... i prosto sam ponosna sto sam, po takvima, izdajnik i neko ko mrzi sopstveni narod i zemlju u kojoj zivi. Ako nisam uspela da uradim nesto dobro za Srbiju - bar je nisam ni upropastila ni obrukala. Da nas je bilo vise, mnogo pre 5. oktobra, ne bismo sada ni imali potrebe da pricamo o Kosovu jer bi tamo bili oni koji su bili i ranije a ne NATO, i ne bih morala da kazem da mi je zaista drago sto se ovako brzo pokazalo da je Tadic ocigledno jako dobro odmerio i zasto, i kada, i kako poziva Srbe na izbore. Ta prica, naravno, nije gotova, i ko zna kada ce se i kako zavrsiti, ali treba bar pokusati da se spasi sta se spasiti da. A to sigurno ne moze da uradi ova katastrofalna Vlada Srbije, na celu sa premijerom koji nema hrabrosti ni da misli a kamoli da kaze sta to uopste misli, pa valjda zato i ne moze da uradi ono cega su mu puna usta - da predje sa reci na dela. Jedino sto su oni u stanju je da ojacaju radikale, to im dobro ide, i nadam se da ce se kohabitacija Tadica sa Kostunicom ubrzo zavrsiti. Licno bih volela da je nije ni bilo, ali shvatam zasto je Tadic odlucio da ide ovim putem, i mislim da mu je i ta odluka sasvim zdravorazumska i diplomatska. S jedne strane, ne bi bilo bas pametno zemlju 'baciti' pored lokalnih i u parlamentarne izbore jer nam je od izbora vec MUKA, a s druge strane je cinjenica da ne treba pljuvati one s kojima ces sutra verovatno biti prisiljen da saradjujes. Tu gresku je napravio DSS bezocnim napadima na DS, kao da su pogubniji po ovu zemlju od radikala, pa kada se ispostavilo da skoro nista od onoga za sta su ih napadali nije tacno, i kada su pokazali kako to ONI zamisljaju da treba vladati, ta ista 'grozna' DS je postala najjaca stranka u Srbiji. A za vratom joj dahcu Radikali, Kostunici hvala. No, to je neka druga tema.

dont rush!

pre 19 godina

Mnogo brzo se raduju Srbi! U srpskim medijama se prica o prvoj pobedi posle 5 godina za Kosovo. Naivno! Citajte vise spoljne medije, pa onda donesite zakljucak kako je doslo do tog zakljucka. Kao prvo nije ni doslo do te faze da sprski lobi u kongresu da kaze NE toj rezuluciji, a kao drugo rezulucija nije glasana jer jos nije analizirana od svih clana kongresa, i kao trece datum nije preciziran donesenja odluke o ovoj rezuluciji (sigurno ce biti sredinom 2005). To je to. "prvo hop pa skok"
Ciao iz Prishtine.

Testiranje igraca

pre 19 godina

Stejt Department smiruje loptu i proglasava time-break nakon sto se direktno uverio da je potrebno uvaziti preporuku Americkog instituta za mir sa savetovanja od 29. juna ove godine (dva dana nakon izbora Tadica za predsednika) pod naslovom "Novi predsednik Srbije, kuda ce krenuti?". U zakljucku istog savetovanja, prva od preporuka medjunarodnoj zajednici kako da ostvari svoju ulogu je "da treba izbegavati nerezonske zahteve novom predsedniku, cije su moci ogranicene".

skitnica

pre 19 godina

Svi se raduju, kao da je to nesto sto ce pomoci Srbima na Kosovu.
Meni to izgleda kao neko spasavanje od pozara. Procitajte vest jos jednom i videcete da pise kako se ovaj predlog "nece jos zadugo" pojavljivati na dnevnom redu. To znaci da ce se on ipak pojaviti, verovatno sledece godine kad se bude raspravljalo o standardima na Kosovu. Zasto se bas sad predlaze i odjednom povlaci i odlaze, razloge mozemo naci u Tadicevom govoru o kosovskim izborima. Cim su Ameri i Evropa videli reakciju u Srbiji na Tadicev poziv Srbima da izadju na izbore, morali su da urade ovakvo nesto kako bi se pokazala neka vrsta podrske Tadicu i kako bi narod u Srbiji video da im Amerika i Evropa zele dobro. Dakle, moje misljenje je da Tadicev lobi tu nije nista uradio, nego ga Ameri pokusavaju spasiti na mestu predsednika obzirom da covek hoce da saradjuje.
Amere i Evropa uopste ne interesuju nasa misljenja i emocije, bile albanske, bile srpske, nego pokusavaju da svima daju malo kako bi se svi zajedno smirili i usli u te evro-atlantske integracije. Posle toga, imena kao sto su Srbija, Kosovo, Crna gora ce biti koristeni kao oznake za geografske predele, a ne kao oznake i imena nekih drzava, jer ce tad biti samo jedna drzava, a to je EU.

schmee

pre 19 godina

Ljudi, zašto mlatite praznu slamu??? Zašto i dalje lažete sebe da možemo da zadržimo Kosovo? U čemu je vaš problem pobogu? Ajmo lepo da se okrenemo EU, i da joj se konačno priključimo. Zaboravite Kosovo, davno smo ga izgubili dozvolivši Slobodanu Miloševiću da radi sa nama šta god mu se htelo. Pamet u glavu!

Goran

pre 19 godina

Ne treba mnogo prenaglasavati znacaj odbijanja ove rezolucije. SAD vrlo aktivno radi na osamostaljenju Kosova vec vise od 5 godina i sada im TRENUTNO ne odgovara da se to proglasi zbog drugih razloga. Medjutim,to nikako ne znaci da ce SAD biti protiv nezavisnosti sledece godine, posebno ako Keri pobedi na izborima. U svakom slucaju je dobro sto je nas caucus proradio ali to nema nekakve posebne veze sa izlaskom Srba na izbore. Izlazak na izbore dace legitimitet kosovskim institucijama koje bez Srba tesko da bi mogle da se kvalifikuju za konacan status. Videcemo da li ce se Srbima dati ono cime je Tadic uslovio izlazak i da li ce on u protivnom Srbe pozvati da izadju iz institucija.

Aster Blistok

pre 19 godina

Mozemo se radovati koliko god hocemo ali opcija Kosova i Metohije kao nezavisne republike nije u potpunosti otpala, tako da ne vidim razloga za veselje. U svakom slucaju hvala Svilanovicu, Draskovicu i Tadicu na trudu, dobro radite, samo nastavite tako.

Posmatrac

pre 19 godina

Odusevljavaju me komentatori koji imaju "informacije" iz "pouzdanih kanala" o tome kako je izgledalo zasedanje Foreigh Relations Committe-a i ko je rekao sta, ko je koga zvao telefonom (STALNO - kako smo culi) i sta je Vuk kome objasnio. Mislim ok Tadic jeste shvatio vestinu lobiranja (odnosno okupio je konacno oko sebe saradnike koji to shvataju), ali sve ovo ostalo - dajte, molim vas! Price za malu decu! A o "aktivnosti dijaspore" takodje imam sta da kazem, s obzirom da sam clan iste - ko je bre zvao kongresmene i senatore?? To je mozda Vule sanjao. Ja prvi put za ovo cujem juce, a verujem da su i ostali clanovi "dijaspore" slicno obavesteni. Organizacija srpske dijaspore je mit! Ima naravno ornanizacija, ali po principu dva srbina, tri partije, e tako je i dijaspora organizovana. Pa do juce smo bre imali i dve crkve! "Crvenu" i "Bradatu"... dajte ljudi, uzmite se u pamet! Rezolucija nije prosla jer nije bilo dovoljno interesa. Svakakve gluposti dolaze na taj komitet svaki drugi dan, a samo jedna u 100-ak prodje. Zato komiteti i postoje, tako funkcionise politicki sistem. Kada nas "lobi" (mada ne znam ni sta je to) uspe nesto da produra da PRODJE sto je nama u korist, onda nek se busaju u prsa. To i dalje nece pomoci da se Kosovo "zadrzi". Kao sto neko rece ovde, ovaj status protektorata ja najbolje cemu mozemo da se nadamo.

Gagi

pre 19 godina

Kakav narod ,pa vama nista ne valja, kada se ne bore za Kosovo i Metohiju ne valja , kada neko pocne da radi nesto opet ne valja, pa sta vi uopste hocete ,da sve svoje zivotne frustracije resite sa Kostunicom i radikalima,pa zar ne vidite da ti nesrecnici ne mogu ni sami sebi da pomognu.Bravo za g.Tadica ,bravo ,ima odlican tim pored sebe i nadam se da ce rezultati njegovog rada sve vise dolaziti do izrazaja uostalom to je dobro za sve nas.

Black Jack

pre 19 godina

Jedna lasta ne cini prolece, ali svakako da ovo u najmanju ruku ohrabruje.
Iako Kosovo vec 2005. moze dobiti nezavisnost (zavisno od rezultata izbora u Americi), postoji sansa da se ceo da proces skrene u stranu "medjunarodnog protektorata" (sto je defacto i sada), na jako dugi period, naravno bez prejudiciranja prethodnog resenja (povratak pod direktnu jurisdikciju Srbije je nesto sto se sigurno nece desiti, a licno mislim da nam etnicki korpus od skoro 2 miliona Albanaca ne treba u drzavi). To bi dalo vremena da se i nasa situacija u svetu popravi a i da se vidi da li ce uopste i biti nesto od planiranog povratka izbeglica, lokalne samouprave i ostalog.
Sve u svemu, cestitke svima koji su ovo izdejstvovali, i nadam se da je ovo tek pocetak uspesnog vodjenja medjunarodne politike nase zemlje.

Dovla NL

pre 19 godina

Hvala bogu da i mi imamo vec jednom nekog hrabrog i pametnog politicara kao Tadic. Da je bilo vise takvih bilo bi nam bolje i ne bih bili sada rasejani po svetu.

Simeon

pre 19 godina

Nije Tadic dzabe pozvao ljude da izadju na izbore. E pa, mili moji ekstremisti eto vam prvih rezultata "neustavnog" poteza gospodina predsednika.

Nadja

pre 19 godina

Ja se izvinjavam, ali prinudjena sam da reagujem. Naime, kljucnu stvar ste zaboravili da prenesete. Na srecu, tu je Goca Susa kojoj takve stvari nikada ne promaknu. Zbog toga i postoji RTS. Elem, doticna izaslanica State Departmenta, Keti Stivens, je tokom citave rasprave u Kongresu bila na stalnoj (podvlacim STALNOJ) telefonskoj vezi sa President Tadic. Ne treba zanemariti ni ulogu Vuka Draskovica koji je doprineo povlacenju rezolucije na taj nacin sto je svojom mudrom besedom prethodno uspeo da objasni Amerikancima da je grandmother - grandmother, a frog - frog, i da to ne sme biti mixed. Nikako! No way!
E, da.
BRAVO, RISBO! Ili jesi, ili nisi!

Alexandar

pre 19 godina

Nije li i poziv Predsednika Srbije Srbima sa Kosmeta da izadju na izbore bio jos jedan dodatni argument da se ne usvoji ova rezolucija? Dolaskom Borisa Tadica na mesto Predsednika Srbije konacno smo poceli da vodimo odgovornu i uspesnu spoljnu politiku. Da li su Vlada Srbije, Vojislav Kostunica ili nesrecni radikali ucinili ista konkretno u tom pravcu? Srbiji nije potrebno kukanje nad sopstvenom sudbinom ili praznjikavo patriotsko trabunjanje vec vrlo konkretan rad i rezultati.

Ymeri

pre 19 godina

Kad tad ne moze se izbegati nezavisne Kosovu.
Protektorat je vec sada u Kosovu, i ovaj protektorat je nama pomogao vise nego da smo bili samostalni do sada, ali sada mislim vec je dosao i vreme za samostalnu derzavu. Posto sada vec imamo dosta potencila za derzavu Kosovu.
Pozdrav svima

crnogorac

pre 19 godina

E pa moji (ne) politicari kao sto su Kostunica i oni oko njega naucite nesto od ovoga. Nemoj da istorija pise kako je Slobo dao Kosovo a vi samo potvrdili. Mada, sve po strani, moje je misljenje da je sada kasno: Kosovo je otislo jos odavno, fakticki je to druga drzava a ko ne vjeruje nek svrati tamo pa nek vidi, narocito granicu. Pitanje je samo dana kad ce neko od politicara smjeti da narodu otvori oci i probudi ih zone sumraka. Moj savjet Srbiji: cuvaj ono sto ti je ostalo....

Milance

pre 19 godina

...Treba nastaviti ovakvu politiku odn. ojacati je. Ipak nas lobi ne placa mafija sto je jako bitno. Treba privucu sto vise americkih kongresmena i senatora na nasu stranu a potom krenuti i u evropski parlament i rezultat nece izostati.
Krajnje mislim da nasa politika prema Kosovu treba voditi ka resenju slicnom u Bosni. Iskljucivo se treba voditi ekonomskim interesima i ici na kvalitet.

mirko

pre 19 godina

Ovo je prvi put da srpski lobi odnese pobedu nad bilo cijim lobijem u Americi, ali ono sto je jos vaznije jeste to da je ovaj lobi osnovao predsednik Tadic i tako dok g. Kostunica "pljuje" po njemu, g. Tadic spasava Kosovo jer su Albanci vec bili spremili slavlje. Bravo Borise, samo napred!

Stidim se

pre 19 godina

Predsednik Srbije i ministar inostranih poslova SCG izgleda stvarno vredno i pametno rade na ostvarenju interesa ove zemlje. Rezultati stizu, a niko od njih se ne hvali na sva zvona. Nista zato, ovdasnja javnost, sve do poslednjeg biraca ce ih "ispljuvati" i nazivati izdajnicima. Kakva je ovo nacija! Sramota! Nismo zasluzili nista od ovoga. Zasluzili smo samo ovdasnje potuljene demagoge i gazenje od strane medjunarodne zajednice.

Saša Novak @ NL

pre 19 godina

Bravo za demokratski orijentisane clanove srpskih vlasti, dobar pocetak. Ovakvu vest si samo mogao da sanjas dok je vladala Zlobina diktatura i teror. Demokratija stvara prijatelje i saveznike, na ovaj nacin se bar mozemo nadati podeli Kosmeta, jer kako je prethodni komentator vec izjavio, nama ne treba "Pojas Gaze" i njihov Lider "Jaser Arafat". Mi, Srbi smo slovenski narod, evropske civilizacije i zato je tesko upravljati delom drzave u kojem zivi pretezno i s'koncentrisano narod ekstremno druge kulture i zivotnog shvatanja orijentalske civilizacije. Nezavisnost celog Kosova i Metohije NE, podela Kosmet-a DA i Albanci neka rade sa svojim delom sta hoce....budu li bukali, stavicemo "Saronovu ogradu". Vreme ratova i nasilja je nadam se konacno proslo, vreme argumentacije sa opravdanjem i ubedjivanjem je nastalo. Srbija ima predsednika definitivno, mudar i lukav, treba samo da izaberemo premijera jer ovajdanasnji ne namerava da ustane iz kreveta i da se pokrene malo.

Nebojsa

pre 19 godina

Ono sto je najvaznije je da konacno imamo predsednika koji se ne libi da donosi nepopularne odluke i da aktivno ucestvuje u svetskoj politici, i tako se bori za dobrobit Srbije. G. Kostunica je kao politicar potpuno beskoristan. Od njegovog sakrivanja u misju rupu i nepreuzimanja odgovornosti, niko u Srbiji nema nikakvu korist. Srpski narod to mora shvatiti.

Коста

pre 19 godina

Rezlucije americkog Kongresa su neobavezujuce (non-binding). Drugim recima, kao i druge rezlucije koje su izglasane protiv srpksih interesa, njihovo izglasavanje ne znaci i promenu zvanicne politike. Ambasada SCG izvalci poene za Tadica i Daskovica a da za to nema nikakve dokaze. SAD ne mogu da dozvole da Kosovo postane nezavisno a da u medjuvremenu negiraju Republici Srpskoj pravo da se ujedini sa Srbijom i Crnom Gorom, ili da se Crnoj Gori negira pravo na samostalnost - sto je po svemu sudeci vrlo jasno. Kosovo bi destabiliziralo balkansku oblast vise nego sto je prakticno pozeljno, pa je prema tome nepozeljno u ovom momentu. Ne radi se o nekim fantosmkim i sentimentalnim ili navodnim prijateljsklim razlozima i super diplomatiji.

Milica, KiM

pre 19 godina

Ne mogu reci cak da je politicki lukavo koliko je naivno. Iako do juce sa velikim simpatijama za predsednika, jasno mi je da Amerikanci koji mu unistavaju rejting u sopstvenoj drzavi sada rade za njegov na oporavku istog. Mi kao treba da vidimo koliko je predsednik bio u pravu kada nas je "samostalno" pozvao na izbore i sta je sve moglo da nas se desi da nije bilo njegove "drzavnicke" politike. Zahvaljujuci njemu, rasprava o nezavisnosti je odlozena! Bas me briga! Bas me briga da li ce pricati o tome sada ili na prolece. Svejedno ce pricati i raditi. Da li smo glupi i divlji sto to ne prihvatamo? Ja zaista imam dilemu.
Naravno, nije ni jeftino pokrenuti masineriju i poslati Keti Stivens u kongres. Na predsednikovom PR ce se i dalje raditi (doduse malo ga uniste, pa poprave) sve dok Amerikanci budu verovali da ima izvrsnu vlast, odnosno realni uticaj na gradjane. Jednom kada izgubi, bice samo jos jedan od momaka koji je brzo sagoreo.

Osman Disha -Oslo

pre 19 godina

Ja licno mislim da je vrlo korektan postupak Americkog Kongresa, jer red voznje mora se postivati. To znaci traba se sacekati odvajanje Crne Gore a tek onda Kosovo. To je bilo predvidjeno po kljucu.

M.S.Mraovic

pre 19 godina

Ako na izborima pobede Demokrate u SAD-u nadajmo se najgorem. Ako pobede Republicanci Kosovo ce i dalje da ostane nereseno pitanje za jos dugo dugo vremena. Ako se sa duznosti Ministra inostranih poslova ne smeni Draskovic, SAD je u prednosti jer ima svog covjeka u vrhu vlasti SCG. Ambasador SCG mora mnogo mnogo aktivnije da radi u Congresu SAD da bi se ubedili Congresmeni da je Kosovo sastavni deo Srbije isto kao sto je Texas SAD-a. hvala

samo pravoslavno

pre 19 godina

Polu-puna ili polu-prazna casa, i svi bi mogli da budu srecni... Prvo sama cinjenica da je moglo da se izglasa ocas posla i da smo dosli jako blizu treba da zabrine. Da li je Tadicev poziv na izbore uticao da se ovo povuce necemo saznati ali je cinjenica da je glediste da se ovo nece skoro vracati verovatno previse optimisticno. Problem ce se resavati mnogo brze u buducnosti, a mi najbolje znamo kakav nam je kredibilitet, ukljucujuci i ove incidente u Vojvodini i nezainteresovanu policiju da pronadju pocinioce. Sad se pitam zasto mi je ton kao da se protivim rezoluciji... sta mi zelimo da radimo sa Kosovom? Sta je stvarno nas plan? Sta mi nudimo Albancima? Ko nema dokumenta izdata pre bombardovanja da se smesta iseli, bez obzira da li su unistena, oteta na granici zajedno sa parama i zlatnim zubima ili sta im nudimo? Da ima da slusaju i cute kao sto je bio slucaj pod Milosevicem? Da im se vrati Legija da ih vaspitava? Pa taj je asovom premlacivao Srbe kad ga verbalno nanerviraju, sta li mu je bila procedura sa Albancima? Da pitamo Amfilohija ocemo opet da budemo Pravoslavni kao u Srebrenici?

Gavran

pre 19 godina

Veoma jeftino, trgovina Tadić - State Dept je toliko providna da bi trebalo da vređa našu inteligenciju (mada, iznenađujuće ili ne, našu inteligenciju ne vređa, naprotiv, već se pišu hvalospevi o mudroj državničkoj politici). Inače, ko je poverovao da će Kongres u ovom trenutku da daje Kosovu nezavisnost, trebalo bi da se pokrije ušima.

Aleksandar

pre 19 godina

Bravo! Bravo!
Ovo je i efikasno i efektno isto kao kada je Rivaldo u dresu Barse davao golove makazicama preko glave.
Posle dugo, dugo godina jedna lepa vest iz americkog kongresa.
E da, da ne zaboravim. Odluke Kongresa mozda nisu obavezujuce ali su i te kako vazne u kreiranju americke politike prema odredjenom pitanju. Da je kojim slucajem prosla, na ovu deklaraciju bi se Albanci pozivali do sudnjeg dana. Verovatno bi svako albansko dete na Kosovu vec danas dobilo domaci zadatak da tekst deklaracije nauci napamet i to na engleskom jeziku. Za svaki slucaj.
Jos jednom Bravo za sve koji su u ovome ucestvovali. Ovako se bori za Srbiju, glavom a ne oruzijem.

Mrki

pre 19 godina

Amerikanci mogu da rade sa Kosovom sta zele kad god pozele i ne samo sa Kosovom. I moje je misljenje da su gospoda Tadic i Draskovic poceli da spasavaju od Kosova i Metohije ono sto se jos spasiti moze.

Milko

pre 19 godina

Pa eto "patrioti", kako vam se ovo cini. Ko ne zna kako funkcionisu svetski odnosi, a rado bi drzao vlast, opasan je za narod. Narocito su opasni oni koji misle da isti principi vrede za SAD i Srbiju. To bi moglo da nam je snaga ista, ali na zalost nije.
Zato, cestitke Borisu Tadicu, iako me njegova pomirljivost sa DSS-om nervira. Pokazao je koliko se od te populisticke, pseudodemokratske i stetocinske stranke razlikuje.

Dusan

pre 19 godina

Bravo Predsednice Borise Tadicu. Da li je legalista uopste znao sta se kuva u kongresu? Ako g. Kostunica i radikali nastave, od Kosova necemo dobiti ni jedan kamencic za uspomenu.

DEX

pre 19 godina

Konačno mo shvatili kako treba da se odnosimo sa svetom ukoliko hoćemo da sačuvamo Kosmet. Iako jedna lasta nečini proleće, mislim da je ovo jedan korak ka vraćanju države Srbije na prostore Kosmeta. Bravo gospodine predsedniče!

gvozdje@ffm.de

pre 19 godina

...Napokon jedna pozitivna vest iz Vasingtona. Konacno u Srbiji da je neko poceo da radi svoj posao za sta je inace i placen od strane svih poreskih obveznika. Medjutim, iz kojih lobija stize novac za brojne moljce iz mracnih i memljivih podrumskih ormara SANU, kradikalne nacional-socijalisticke manipulatore i umobolno isfrustrirane ksenofobicare, i cuvare krvavih tragova slobovstine? Neka zvuci poput teorije o zaveri, ali da nisu to politicke snage koje savreno rade za prljave interese patoloskih mrzitelja srpskog naroda? Do sada cega su se kod s namerom dotakli, unistili su i Srba tamo vise NEMA. Toliko cesto puta, toliko pedantno, toliko slicno - da ne bi bilo istinito! Razmislite ko za koga u Srbiji radi i za cije interese su bogato placeni "profesionalni Srbi" iz 90-tih!? Pa, komentatori-narikace laznog srpstva, vi i dalje izvolite glasajte i devastirajte sve sto nam je (pre)ostalo dok srpski dusebriznici pune svoje dzepove i umnozavaju posede. Ova vest iz Kongresa je dokaz da postoji i prava, racionalna i pragmaticna politika u Beogradu. Krajnje je vreme i bilo! Hvala Bogu za prvu malu pobedu u bici, u ratu ciji se kraj jos ne nazire. Ko ce pobediti, zavisi samo od nas preostalih razumnih koji nismo na svim ovim maratonskim izborima zaokruzili gore pomenute unesrecitelje!

Simeun

pre 19 godina

Ovaj indikativan potez Stejt departmenta vidim pretezno kao posledicu poziva pretsednika Srbije g. Tadica za izlazak na izbore na Kosovu. Ne zato sto ce samo ucesce u institucijama ili ne, imati neke znacajne posledice na buduci status pokrajine, vec pre svega za popravljanje poraznog imidza stalnog suprotstavljanja »medjunarodnoj javnosti« (citaj mocnicima svetske politike) a sto samo budale ne vide kao totalno idiotsku politiku. Treba li vece potvrde toj tvrdnji od rezultata Milosevicevog ili jos izrazitijeg Karadzicevog inacenja zapadnim mocnicima. Prvom vojnom intervencijom Nato pakta u istoriji trebalo je prekinuti u sustini fiktivnu opsadu (zamislite obruc koji je moguce »premostiti« rucno iskopanim tunelom a da ne govorimo o vazdusnom mostu, jacem od cuvenog berlinskog i zasticenim konvojima kad god je to bilo potrebno) i stravicno nerazumno bombardovanje Sarajeva koje sa vojnog aspekta nije imalo nikakvog efekta ali je zato nanelo ogromnu moralnu stetu srpskoj strani i posledicno veliku prednost protivniku. I takvi ljudi su za mnoge junaci. Duhovna beda!
Potez g. Tadica popravio je moje sve negativnije misljenje o njemu ali ipak ne verujem da on ima jasnu viziju o tome sta treba ciniti. Voleo bih da se varam. O g. Kostunici da i ne govorim. Na zalost, g. legalista ce povladjivanjem, na dilemi ucesca na izborima zaludjenom vecinskom srpskom birackom telu, prikrpiti svoj potamneli oreol pravednika odnosno spasioca interesa srpskog naroda.

CrazyStone

pre 19 godina

Pa samo oni koji nemaju veze s politikom ne mogu da svhate da se politicki dogadjaji u americkoj politici desavaju u regularan tok i svi potezi su uskladjivani. Kako neko moze da zamisli da ce americki Kongres glasati za nezavisnost Kosova dok americka vlada ucestvuje aktivno u procesu razmatranja ispunjenja standarda od strane kosovske vlade. Ustvari americka vlada je izasla sa planom i rokom za ispunjenje nekih stadarda pre nego sto pocinju diskusije o statusu, a to bi trebalo da se desi u maju ili junu 2005. Posle toga svaki normalan covek zna da ce Kosovo postati nezavisno uz sve garancije za manjine na Kosovu, sto je normalno za celi demokratski svet.

Giovani Caraciolo di Vietri

pre 19 godina

Predsednik Srbije gospodin Boris Tadic jos jednom je dokazao kao sposoban i odlucan politicar. Pokazao je vestinu donosenja pravih odluka u vremenskom tesnacu i u kriznim situacijama kao sto je ova. Poziv Srbima da izadju na kosovske izbore je sprecio da inicijativa albanskog lobija u americkom kongresu prodje i skoro odluci sudbinu Kosova i pre 2005. godine. Ovo je bitan dan za srpsku diplomatiju koja je uspela da u koordinaciji sa predsednikom Tadicem ozivi i pitanje srpskog lobija i borbe za sto bolju pregovaracku poziciju oko Kosova. Odlucnost Tadica i neodlucnost premijera Kostunice, jednom recju Srbiji je potrebna odgovornost i vizija za buducnost - sto i moze da nam omoguci aktivna spoljna politika. Zato, aktivno i napred demokrati! Ovde se lomi koplje ko je istinski demokratski i prozapadno orijentisan zeljan promena i ko je tzv. pseudodemokrata sa nedostatkom hrabrosti. Nama nije potrebna "vladavina legalista i birokratskih lenjivaca" - vec vladavina odlucnih i sposobnih ljudi kao sto je Boris Tadic i nejmu slicni kojih sigurno ima u ovoj drzavi.

Srdjan, Ceska

pre 19 godina

Ne mogu da shvatim neke moje zemljake u otadzbini koji u Tadicu vide sve osim Srbina i to sa ogromnim S! Ljudi, taj covek dobro zna, kako da radi u interesu Srbije. Ako treba da saradjujemo sa Amerima da bi Srbiji bilo dobro, ajdemo onda svi u tu saradnju. Ako sutra to bude Kina, Japan ili ne znam ko, onda se moramo okrenuti njima. Nema tradicije, nema istorije, postoji samo buducnost. Pa majku mu, i Pasic je saradjivao sa kurtom i murtom samo da bi pomogao Srbiji, to nemojte da zaboravite!

claudia

pre 19 godina

Moje iskrene cestitke Predsednice Tadicu. Rezolucije Kongresa SAD mogu biti neobavezujuce, ali njihov uticaj je veliki, i da je prosla ova rezolucija bi cinila presedan. Tako se stite nacionalni interesi, gospodo iz DSS-a i svih ostalih partija crveno-crne koalicije, SPC-e i bratstava. A sto se Kosova tice, po mom skromnom misljenju ono je izgubljeno jos davnih dana zaslugom Slobodana Milosevica i onih koji su ga podrzavali i sanjim delili vlast. Jedini nacin da Srbi tamo opstanu su Evro-Atlantske integracije regiona. A to izgleda bar polovina Srba ne shvata ili ne zeli.

Gordana

pre 19 godina

Da Tadic nije rekao ono sto je rekao povodom izlaska Srba na kosovske izbore, bila bih jako razocarana. Ovako je samo potvrdio ono sto sam vec, na osnovu nekih ranijih iskustava, i mislila o njemu: ima petlje da uradi neke stvari koje su PAMETNE i KORISNE. Istovremeno sam znala da ce se na njega odmah obrusiti razne 'patriote' kojima je sve sto ne ide UZ nos celom svetu, i sto nije cist i isprazan inat - izdaja. Neverovatno je koliko je nekim ljudima lako da prilepe jednu takvu kvalifikaciju coveku, cime pokazuju da pojma nemaju sta je uopste izdaja, taman koliko ne znaju ni sta je patriotizam. A nisu bas ni originalni, vec smo svi oguglali na to da smo peta kolona, izdajice, strani placenici, srbomrzitelji, pacovi, zecevi, pudlice, NATO sluge, bla, bla, bla. Duze od jedne decenije gledam kako nas 'radikalsko' rodoljublje ubija, rusi, sramoti, otkida deo po deo teritorije, izoluje od celog sveta ..... i prosto sam ponosna sto sam, po takvima, izdajnik i neko ko mrzi sopstveni narod i zemlju u kojoj zivi. Ako nisam uspela da uradim nesto dobro za Srbiju - bar je nisam ni upropastila ni obrukala. Da nas je bilo vise, mnogo pre 5. oktobra, ne bismo sada ni imali potrebe da pricamo o Kosovu jer bi tamo bili oni koji su bili i ranije a ne NATO, i ne bih morala da kazem da mi je zaista drago sto se ovako brzo pokazalo da je Tadic ocigledno jako dobro odmerio i zasto, i kada, i kako poziva Srbe na izbore. Ta prica, naravno, nije gotova, i ko zna kada ce se i kako zavrsiti, ali treba bar pokusati da se spasi sta se spasiti da. A to sigurno ne moze da uradi ova katastrofalna Vlada Srbije, na celu sa premijerom koji nema hrabrosti ni da misli a kamoli da kaze sta to uopste misli, pa valjda zato i ne moze da uradi ono cega su mu puna usta - da predje sa reci na dela. Jedino sto su oni u stanju je da ojacaju radikale, to im dobro ide, i nadam se da ce se kohabitacija Tadica sa Kostunicom ubrzo zavrsiti. Licno bih volela da je nije ni bilo, ali shvatam zasto je Tadic odlucio da ide ovim putem, i mislim da mu je i ta odluka sasvim zdravorazumska i diplomatska. S jedne strane, ne bi bilo bas pametno zemlju 'baciti' pored lokalnih i u parlamentarne izbore jer nam je od izbora vec MUKA, a s druge strane je cinjenica da ne treba pljuvati one s kojima ces sutra verovatno biti prisiljen da saradjujes. Tu gresku je napravio DSS bezocnim napadima na DS, kao da su pogubniji po ovu zemlju od radikala, pa kada se ispostavilo da skoro nista od onoga za sta su ih napadali nije tacno, i kada su pokazali kako to ONI zamisljaju da treba vladati, ta ista 'grozna' DS je postala najjaca stranka u Srbiji. A za vratom joj dahcu Radikali, Kostunici hvala. No, to je neka druga tema.

dont rush!

pre 19 godina

Mnogo brzo se raduju Srbi! U srpskim medijama se prica o prvoj pobedi posle 5 godina za Kosovo. Naivno! Citajte vise spoljne medije, pa onda donesite zakljucak kako je doslo do tog zakljucka. Kao prvo nije ni doslo do te faze da sprski lobi u kongresu da kaze NE toj rezuluciji, a kao drugo rezulucija nije glasana jer jos nije analizirana od svih clana kongresa, i kao trece datum nije preciziran donesenja odluke o ovoj rezuluciji (sigurno ce biti sredinom 2005). To je to. "prvo hop pa skok"
Ciao iz Prishtine.

Testiranje igraca

pre 19 godina

Stejt Department smiruje loptu i proglasava time-break nakon sto se direktno uverio da je potrebno uvaziti preporuku Americkog instituta za mir sa savetovanja od 29. juna ove godine (dva dana nakon izbora Tadica za predsednika) pod naslovom "Novi predsednik Srbije, kuda ce krenuti?". U zakljucku istog savetovanja, prva od preporuka medjunarodnoj zajednici kako da ostvari svoju ulogu je "da treba izbegavati nerezonske zahteve novom predsedniku, cije su moci ogranicene".

skitnica

pre 19 godina

Svi se raduju, kao da je to nesto sto ce pomoci Srbima na Kosovu.
Meni to izgleda kao neko spasavanje od pozara. Procitajte vest jos jednom i videcete da pise kako se ovaj predlog "nece jos zadugo" pojavljivati na dnevnom redu. To znaci da ce se on ipak pojaviti, verovatno sledece godine kad se bude raspravljalo o standardima na Kosovu. Zasto se bas sad predlaze i odjednom povlaci i odlaze, razloge mozemo naci u Tadicevom govoru o kosovskim izborima. Cim su Ameri i Evropa videli reakciju u Srbiji na Tadicev poziv Srbima da izadju na izbore, morali su da urade ovakvo nesto kako bi se pokazala neka vrsta podrske Tadicu i kako bi narod u Srbiji video da im Amerika i Evropa zele dobro. Dakle, moje misljenje je da Tadicev lobi tu nije nista uradio, nego ga Ameri pokusavaju spasiti na mestu predsednika obzirom da covek hoce da saradjuje.
Amere i Evropa uopste ne interesuju nasa misljenja i emocije, bile albanske, bile srpske, nego pokusavaju da svima daju malo kako bi se svi zajedno smirili i usli u te evro-atlantske integracije. Posle toga, imena kao sto su Srbija, Kosovo, Crna gora ce biti koristeni kao oznake za geografske predele, a ne kao oznake i imena nekih drzava, jer ce tad biti samo jedna drzava, a to je EU.

schmee

pre 19 godina

Ljudi, zašto mlatite praznu slamu??? Zašto i dalje lažete sebe da možemo da zadržimo Kosovo? U čemu je vaš problem pobogu? Ajmo lepo da se okrenemo EU, i da joj se konačno priključimo. Zaboravite Kosovo, davno smo ga izgubili dozvolivši Slobodanu Miloševiću da radi sa nama šta god mu se htelo. Pamet u glavu!

Goran

pre 19 godina

Ne treba mnogo prenaglasavati znacaj odbijanja ove rezolucije. SAD vrlo aktivno radi na osamostaljenju Kosova vec vise od 5 godina i sada im TRENUTNO ne odgovara da se to proglasi zbog drugih razloga. Medjutim,to nikako ne znaci da ce SAD biti protiv nezavisnosti sledece godine, posebno ako Keri pobedi na izborima. U svakom slucaju je dobro sto je nas caucus proradio ali to nema nekakve posebne veze sa izlaskom Srba na izbore. Izlazak na izbore dace legitimitet kosovskim institucijama koje bez Srba tesko da bi mogle da se kvalifikuju za konacan status. Videcemo da li ce se Srbima dati ono cime je Tadic uslovio izlazak i da li ce on u protivnom Srbe pozvati da izadju iz institucija.

Aster Blistok

pre 19 godina

Mozemo se radovati koliko god hocemo ali opcija Kosova i Metohije kao nezavisne republike nije u potpunosti otpala, tako da ne vidim razloga za veselje. U svakom slucaju hvala Svilanovicu, Draskovicu i Tadicu na trudu, dobro radite, samo nastavite tako.

Posmatrac

pre 19 godina

Odusevljavaju me komentatori koji imaju "informacije" iz "pouzdanih kanala" o tome kako je izgledalo zasedanje Foreigh Relations Committe-a i ko je rekao sta, ko je koga zvao telefonom (STALNO - kako smo culi) i sta je Vuk kome objasnio. Mislim ok Tadic jeste shvatio vestinu lobiranja (odnosno okupio je konacno oko sebe saradnike koji to shvataju), ali sve ovo ostalo - dajte, molim vas! Price za malu decu! A o "aktivnosti dijaspore" takodje imam sta da kazem, s obzirom da sam clan iste - ko je bre zvao kongresmene i senatore?? To je mozda Vule sanjao. Ja prvi put za ovo cujem juce, a verujem da su i ostali clanovi "dijaspore" slicno obavesteni. Organizacija srpske dijaspore je mit! Ima naravno ornanizacija, ali po principu dva srbina, tri partije, e tako je i dijaspora organizovana. Pa do juce smo bre imali i dve crkve! "Crvenu" i "Bradatu"... dajte ljudi, uzmite se u pamet! Rezolucija nije prosla jer nije bilo dovoljno interesa. Svakakve gluposti dolaze na taj komitet svaki drugi dan, a samo jedna u 100-ak prodje. Zato komiteti i postoje, tako funkcionise politicki sistem. Kada nas "lobi" (mada ne znam ni sta je to) uspe nesto da produra da PRODJE sto je nama u korist, onda nek se busaju u prsa. To i dalje nece pomoci da se Kosovo "zadrzi". Kao sto neko rece ovde, ovaj status protektorata ja najbolje cemu mozemo da se nadamo.

Gagi

pre 19 godina

Kakav narod ,pa vama nista ne valja, kada se ne bore za Kosovo i Metohiju ne valja , kada neko pocne da radi nesto opet ne valja, pa sta vi uopste hocete ,da sve svoje zivotne frustracije resite sa Kostunicom i radikalima,pa zar ne vidite da ti nesrecnici ne mogu ni sami sebi da pomognu.Bravo za g.Tadica ,bravo ,ima odlican tim pored sebe i nadam se da ce rezultati njegovog rada sve vise dolaziti do izrazaja uostalom to je dobro za sve nas.