Dokazni postupak za proces Makinoj grupi se dopunjuje

Izvor: B92

Petak, 31.10.2003.

08:48

Default images

Optužnica protiv optuženih za ubistvo pomoćnika načelnika javne bezbednosti MUP-a Srbije Boška Buhe urušila se četvrtog dana dokaznog postupka u Specijalnom sudu u Beogradu. Predsednik Specijalnog sudskog veća sudija Zoran Tatalović je to i sam primetio kada je rekao "pokreće se maltene nova istraga". Takva konstatacija usledila je nakon što je zamenik specijalnog tužioca Nebojša Marković predložio nove predloge za dopunu dokaznog postupka. Novi predlozi odnose se na naknadna veštačenja telefonskih razgovora, zatim "veštačenje crnog tržišta oružja", fotografija, skica i video zapisa o adaptaciji kuće Željka Maksimovića, prvooptuženog u bekstvu. Advokat Nebojše Maljkovića Borivoje Borović rekao je da je tužilac pristrasan, a da je optužnicu doveo u pitanje: "Jasno je i veću, jasno je i odbrani, a čini mi se i javnosti da je upravo to u pitanju i ako specijalni tužilac, koga bira vlada Srbije, onda je jasno da su to predlozi koji dolaze od strane ljudi iz izvršne vlasti. Niko se ne usuđuje da ovaj predmet preseče". Stanje stvari u sudnici najslikovitije je pokazalo padanje u nesvest optuženog Dragana Ilića – Limara. Lekar iz publike našao se da mu pomogne, a kasnije je stigla i ekipa Hitne pomoći, pa je, na sopstveno insistiranje, nastavio da prati proces. 

Advokati optuženih, koji od samog početka pocesa tvrde kako su ga montirali policajci koji su povezani sa kriminalom, još jednom su sudu predložili svedoke na kojima insistiraju od početka, pa će se u nastavku suđenja, 16. decembra, odlukom sudskog veća, u sudnici pojaviti Ljubiša Buha-Čume, Miladin Suvajdžić, Slobodan Pažin i Milorad Bracanović. Pre svih njih trebalo bi da svedoči Slobodan Resimić, ključni svedok optužbe. On se u petak nije pojavio, jer se nalazi u inostranstvu, a jedini je direktno optužio Nikolu Maljkovića za ubistvo generala Buhe. Zbog toga advokat porodice Buha, Veljko Delibašić, očekuje da načelnik beogradske policije Milan Obradović podnese ostavku: "Mislim da je to, blago govoreći, stravična bruka, bruka i sramota koju ja ne mogu da komentarišem, ali bih voleo da čujem kako će to komentarisati bivši načelnik gradskog SUP-a Beograd general Milan Obradović gde mu je svedok Resimić".

Sudsko veće je odlučilo da se naknadno izjasni o predlozima tužioca za dopunu dokaznog postupka, a odluku o njegovom izuzeću, koje je zatražila odbrana, trebalo bi da donese specijalni tužilac Jovan Prijić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: