Italija želi da ispoštuje kalendar širenja EU zacrtan u Solunu

Izvor: B92

Petak, 04.07.2003.

16:41

Default images

Italija ocenjuje da je program proširenja EU utvrđen na samitu u Solunu "odlična polazna tačka" i želi da nastavi ovim putem, izjavio je italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini. On je u petak zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Unije Ginterom
Ferhojgenom i evropskim komesarom za inostrane poslove Krisom Patenom definisao prioritete italijanskog predsjedavanja iz njihovih sektora.

Tokom svog predsedavanja Italija planira da organizuje susret ministara spoljnih i unutrašnjih poslova i ministara pravde EU i zemalja Zapadnog Balkana. Fratini je rekao da Italija namjerava da tokom predsedavanja ispoštuje rokove utvrđene na samitu u Solunu, kako bi pregovori sa Bugarskom i Rumunijom o priključenju bili završeni 2004. godine. Što se tiče Turske, Rim će ponovo ohrabriti Ankaru da pokrene neophodne reforme.Trojica zvaničnika su postigla dogovor da prioriteti italijanskog predsedavanja moraju da budu i zajednička bezbednost, rešavanje kriza i prevencija sukoba. Fratini i evropski komesari su ponovo potvrdili evropsko angažovanje za rekonstrukciju Iraka i napomenuli neophodnost što bolje saradnje Irana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: