Nedelja, 30.12.2007.

20:13

Sin nasleđuje Benazir Buto

Bilaval Zardari, jedni sin ubijene Benazir Buto i njeno najstarije dete, preuzeo je danas porodično političko nasleđe.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je prihvatio da vodi stranku svoje majke zajedno sa svojim ocem Asifom Ali Zardarijem, javljaju agencije. U svom testamentu koji je danas pročitan Buto je imenovala svog supruga Asifa Ali Zardarija da bude na čelu partije, ali on je predao tu poziciju njihovom devetnaestogodišnjem sinu, rekao je zvaničnik stranke Makdom Amin Fahim.

Bilaval, student prava na Oksfordu koji nema političkog iskustva, rekao je da će ostati na fakultetu dok ne završi studije a njegov otac, određen kao kopredsedavajući stranke, biće efektivni vođa, navode agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim ocem Bilaval se zahvalio na ukazanom povernju i obećao da će nastaviti "sa novom snagom dugu istorijsku borbu partije za demokratiju".

"Moja majka je uvek govorila da je demokratija najbolja osveta", rekao je Bilaval.

Partija ubijene bivše pakistanske premijerke Pakistanska narodna partije danas je takođe odlučila da učestvuje u predstojecjhim parlamentarnim izborima u zemlji zakazanim za 8. januar čije je održavanje, međutim, još uvek neizvesno.

Izborom mladog Bilavala moćna politička dinastija Buto ostaje na čelu partije koju je osnovao njegov deda Zulfikar Ali Buto 1967. i za čije dobre izborne rezultate poslednjih godina je uglavnom bila zaslužna Benazir Buto.

Skoro 30 godina pre nego što mu je majka ubijena njegovog dedu Zulfikara Ali Buta, prvog demokratski izabranog premijera Pakistana, obesio je vojni režim koji ga je svrgnuo.

Bilaval je proveo veći deo svog života u Dubaju i Londonu. Pohađao je prestižnu gimnaziju u Dubaju i pošao je majčinim stopama upisavši se na Oksford.

SAD pozvale Pakistan da održi slobodne izbore

Sjedinjene Američke države pozvale su danas Pakistan da nastavi sa pripremama slobodnih izbora, ali nisu insistirale da to bude 8. januara, kako je ranije planirano, pre ubistva lidera opozicije Benazir Buto.

"Smatramo da je važno da se Pakistan suprotstavi ekstremistima i nastavi da ide putem demokratije održavajući slobodne i fer izbore", izjavio je predstavnik Bele kuće Skot Stencel.

Smrt bivše premijerke Benazir Buto je dovela u pitanje održavanje izbora, a jedan visoki pakistanski zvaničnik nagovestio je da bi oni mogli biti odloženi za osam nedelja.

SAD i druge zapadne zemlje pozvale su pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa da održi izbore, nadajući se da će to doneti stabilnost ovoj zemlji koja poseduje nuklearno oružje i već osam godina je pod vlašću vojnog režima, uz rastuće nasilje militantnih islamista povezanih sa terorističkom mrežom Al Kaida.

Stejt department je, međutim, uz apel da se održe izbori, zatražio da se precizira njihov datum.

"Ako se izbori odlažu, želimo da se odredi datum. Ne bismo voleli da se oni odlažu u nedogled", naveo je neimenovani predstavnik Stejt departmenta na kojeg se poziva Rojters.

Prema njegovom mišljenju, imenovanje 19-godišnjeg sina ubijene Benazir Buto, Bilavala, i njenog supruga Asifa Ali Zardarija za lidere njene Pakistanske narodne partije, pomoći će da Pakistan nastavi proces pripreme izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: