Subota, 30.03.2013.

13:45

"Moraćemo da otpustimo 1.000 ljudi"

Aleksandar Tijanić je rekao da je finansiranje iz državnog budžeta iznuđeno rešenje, zbog kog će RTS morati da otpusti 1000 zaposlenih i da smanji program.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"U naredne tri godine javni servis će stagnirati i moraće da pojeftini proizvodnju, što znači da neće biti ni novih domaćih serija, ni sporta, ni filmova, ni ambicioznih projekata", rekao je Tijanić agenciji Beta povodom najave da će pretplata biti ukinuta i da će RTS preći na isključivo finansiranje iz državnog budžeta.

"Sledeće tri godine će javni servis stagnirati i preći će nas komercijalne televizije sa svim posledicama koje iz toga proizilaze", ocenio je direktor RTS.

Tijanić je rekao da je RTS još pre nekoliko godina predložila da zbog krize pređe na finansiranje iz državnog budžeta tokom dve ili tri godine, ali je problem takvih budžeta što oni nisu "razvojni, nego krizni".

"Pretplata se svela samo na Beograd i Novi Sad i prosto nije realno da ta dva grada izdržavaju državu od osam miliona stanovnika. Moraćemo da otpustimo do 1.000 zaposlenih, da smanjimo program, a pitanje je šta će biti sa našim simfonijskim orkestrom i horovima", kazao je za Tanjug Tijanić.

"Koliko pretplata ima loših strana, toliko i prelazak na budžet ima svoju lošu stranu, a to je ograničavanje funkcije i delovanja javnog servisa, ali i na neki način favorizovanja komercijalnih medija", smatra Tijanić.

Novac, za koji generalni direktor RTS-a pretpostavlja da bi javni servis trebalo da dobija iz budžeta, neće biti dovoljan za normalno delovanje i razvoj te televizije.

"Onoliko koliko znamo, pošto nismo zvanično upoznati, trebalo bi da iz budžeta dobijamo koliko smo od pretplate dobijali na njenoj najnižoj tački, odnosno između 55 miliona i 60 miliona evra. Nama je potrebno najmanje 70 miliona evra, bez marketinga, za normalno funkcionisanje, digitalizaciju, snimanje novih serija, očuvanje dopisničke mreže, nove emisije, modernizaciju...", kazao je Tijanić.

On je stanje u RTS-u uporedio sa Hrvatskom radiotelevizijom čiji budžet, kako je rekao, iznosi 240 miliona evra.

"Ako mi od države dobijemo 60 miliona evra i još 20 miliona evra zaradimo od marketinga, to je ukupno 80 miliona evra. HRT, u zemlji koja je dva puta manja od Srbije, ima 240 miliona evra. To znači da je za njihov javni servis budžet veći tri puta od našeg", objasnio je Tijanić.

Generalni direktor RTS-a istakao je i da je prelaskom na finansiranje iz budžeta neminovno i da poraste uticaj države na uređivačku politiku javnog servisa, ali i da će to pre svega zavisiti od ljudi koji vode državu i RTS.

Na pitanje da li postoji šansa da se RTS ponovo finansira putem pretplate Tijanić je odgovorio da je to veoma teško.

"Ona vlada koja ponovo bude uvodila pretplatu mora da to učini da ona bude u obliku poreza čije je plaćanje obavezno, inače niko neće plaćati. To uopšte nije lako, a neće biti ni politički popularno", zaključio je Tijanić.

Mesečna pretplata za RTS biće ukinuta, a javni servis će se naredne tri godine finansirati iz državnog budžeta, objavio je dnevni list Danas.

Prema saznanjima tog lista, to je odlučio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, pošto je nedavno odbacio predlog da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

407 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: