Četvrtak, 30.01.2014.

10:36

Janukovič otišao na bolovanje

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odlučio je da usred političke krize u zemlji ode na bolovanje, javljaju svetske agencije i mediji.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

USA tudej i Raša tudej izvestili su, pozivajući se na saopštenje iz kabineta Janukoviča, da je on bio prinuđen da uzme bolovanje usled respiratorne infekcije i povišene temperature. AP navodi da se za sada ne zna koliko će Janukovič biti odsutan i da li će uopšte moći da obavlja bilo koje predsedničke dužnosti, dok se politička kriza u zemlji nastavlja, bez rešenja na vidiku.

Ova vest stiže samo dan nakon što je ukrajinski parlament usvojio meru kojom se nudi amnestija uhapšenim demonstrantima, koji nedeljama protestuju na ulicama KIjeva, ali ukoliko demonstranti napuste veći deo zgrada koje su zauzeli. Inače, usvajanje te mere trajalo je 12 sati, ali je ipak nisu podržale opozicione partije koje organizuju proteste.

Dok je u parlamentu trajala maratonska sednica, na ulicama Kijeva pale su nove žrtve protesta, kada je poginuo jedan policajac, a najmanje šest osoba je ranjeno prilikom oružanog sukoba zbog prevlasti nad zgradom Ministarstva poljoprivrede.

Demonstranti i jutros okupiraju ključne zgrade državne administracije, izveštavaju agencije i prenose reči lidera opozicione stranke Sloboda, Olega Tjagniboka, koji je rekao da je sinoć usvojeni zakon prošao uz oštro kršenje poslovnika Vrhovne rade, jer nije razmatran u odboru.

"Drugo, taj zakon nije trebalo da bude prvi stavljen na glasanje (...) To glasanje bilo je apsolutno nelegitimno i nezakonito", rekao on, dodajući da se demonstranti neće razilaziti sa Trga nezavisnosti (Majdana nezaležnosti). Tjagnibok smatra da vlasti usvojenim zakonom žele da prenesu na opoziciju odgovornost za stanje u društvu.

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) Vitalij Kličko smatra da će usvojeni zakon samo ojačati napetost u ukrajinskom društvu i da neće doprineti izlasku iz političke krize, prenela je agencija RIA Novosti. "Umesto da se spusti tenzija u društvu, temperatura će rasti", ubeđen je Kličko.

Prvi izabrani predsednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk upozorio je poslanike Rade da se zemlja nalazi na ivici građanskog rata i pozvao poslanike da se uključe u traženje rešenja za izlaz iz krize.

Situacija je pod budnim okom međunarodne zajednice, koja najavljuje pomoć u pronalaženju mirnog rešenja, ali i sankcije protiv kijevskog rukovodstva, prenele su agencije. U KIjev je juče doputovala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je pozvala na okončanje "nasilja i zastrašivanja" u Ukrajini i istakla da je potrebno da se između vlasti i opozicije uspostavi pravi dijalog.

Eštonova je dodala da je šokirana posledicama nasilnih protesta u Kijevu, kao i da "nema sumnje da svi shvataju važnost iznalaženja brzog i mirnog načina za razrešenje problema".

Opozicija, međutim, nastavlja proteste, koji su počeli pre dva meseca, kada je Janukovič odlučio da ne potpiše sporazum sa EU i time se okrene Rusiji, koja je ekonomski posrnuloj Ukrajini ponudila znatne povlastice oko glavnog problema koji muči Ukrajinu - cene gasa iz Rusije.

Demonstranti nisu zadovoljni ni nakon što je ukrajinski premijer podneo ostavku. čime je praktično pala vlada, niti time što je parlament odbacio devet od 12 zakona usmerenih protiv demonstracija. Njihovi glavni politički zahtevi sada su odlazak s vlasti predsednika Janukoviča i vanredni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

1 d

Podeli: