Utorak, 29.04.2008.

17:19

Potpisan opšti kolektivni ugovor

Posle tri godine pregovora, Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, Samostalni sindikat Srbije i Unija poslodavaca Srbije konačno potpisali Opšti kolektivni ugovor.

Izvor: B92

Default images

Ugovor određuje visinu regresa u iznosu prosečne mesečne zarade u Srbiji, visinu mesečne naknade za ishranu u visini od 20 odsto prosečne mesečne zarade, reguliše korišćenje odmora i slobodnih dana zaposlenih i u celini efikasnije štiti prava zaposlenih, ocenjeno je na prvomajskoj konvenciji sindikata.

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ocenio je da se radi o istorijskom sporazumu koji je postignut između sindikata i poslodavaca, bez neposrednog mešanja Vlade.

Čanak je za B92 rekao da je pored Opšteg kolektivnog ugovora, za radnike u Srbiji veoma važan i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer pored stvaranja pravih tržišnih uslova i otvaranja novih radnih mesta, u kasnijoj fazi omogućava i povećanje plata.

"Uređivanje odnosa Srbije i Evrope znači ogroman priliv novog kapitala koji neće tražiti ono što je tražio sadašnji kapital - dobra kupovina u okviru privatizacije. Novi kapital želi pre svega ulaganje u grinfild investicije, znači od livade se kreće pa se gradi fabrika, a to znači otvaranje novih radnih mesta. To je velika stvar i bez toga Srbija ne može da ide dalje", rekao je Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: