Nedelja, 27.03.2011.

10:21

Japan: Kriza ni blizu kraja

Japanski zvaničnici demantovali su ranije podatke prema kojima je radioaktivnost vode iz oštećene nuklearke "Fukušima" 10 miliona puta veća od normalne.

Izvor: B92, FoNet

Default images

"Ti podaci nisu tačni. Veoma nam je žao", rekao je portparol kompanije TEPCO Takaši Kurita koji je i saopštio prvobitnu informaciju.

Stručnjaci koji rade na centrali potvrdili su da voda jeste kontaminirana radijacijom ali da je ekstremno visoki nivo radijacije koji je izmeren greška.

Takaši Kurita je rekao da se ponovo meri nivo radijacije kako bi se dobili tačni podaci, ali nije znao kada će ti rezultati biti objavljeni.

Zvaničnici su međutim rekli da je tačno da je nađena radioaktivna voda u četiri najoštećenija reaktora u centrali Fukušima jedan.

Zbog ranije objavljenog podatka Tokijske energetske kompanije (TEPCO), da je radioaktivnost iscurele voda iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisiverta na sat, radnici su napustili taj objekat, kako ne bi bili izloženi radijaciji.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano kaže da japanska nuklearna kriza nije ni blizu kraja i biće potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča

Iz tokijske "Elektroprivrede" saopšteno je da su radnici napustili objekat gde se nalazi turbina reaktora 2 kako ne bi bili izloženi radijaciji.

Zvaničnici tokijske kompanije TEPCO saopštili su da su se u ostalim delovima nuklearke radnici fokusirali na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora nuklearke i pokušavaju da pronađu sigurno mesto za skladištenje i odlaganje te vode, preneo je AFP.

Sa samo jednom pumpom nemoguće je rešiti se velike količine vode, a još dve će biti dopremljene u nuklearku kako bi se ubrzao proces, rekao je Hidehiko Nišijamo iz japanske Agencije za nuklearnu i Industrijsku bezbednost.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano kaže za "Njujork tajms" da ga najviše brinu šipke s gorivom u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih - kako bi se sprečio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala - bilo potpuno uspešno, preneo je Rojters.

Vladini zvaničnici kažu da monitoring kontaminaciije morske vode mora biti ojačan, nakon saopštenja Japanske agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost da je nivo radijacije morske vode oko nuklearke značajno skočio.

"Nema sumnje da moramo ojačati i proširiti oblast praćenja zagađenja morske vode. Ali, nismo dobili izveštaj koji kaže da je ugrožen biljni i životinjski svet u moru na području izvan 20 kilometara od zone elektrane", rekao je šef kabineta japanskog sekretara vlade Jukio Edano.

Mala količina radioaktivnog materijala iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1" stigla je do Las Vegasa, ali, prema naučnicima, nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Podrška premijeru raste

U krizi raste podrška
Ankete pokazuju da podrška japanskom premijeru Naoto Kanu raste u trenutku kad se njegova vlada suočava sa posledicama trostruke katastrofe, javljaju agencije.

Dok je u februaru pre zemljotresa i cunamija, pozitivan stav prema Kanovoj vladi imalo manje od 20 odsto, sada se taj procenat popeo na 28,3 odsto.

Rekordno niska populanost u prošlom mesecu bila je povod da se govori o "poslednjim danima" Kanovog kabineta. Sada kao da se to obrnulo u suprotnom pravcu.

Oko 58 odsto anketiranih širom Japana odobrilo je način na koji se vlada bori da ukloni posledice zemljotresa i cunamija od 11. marta.

Približno isti procenat, doduše, smatra da to ne važi za havariju nuklearke Fukušima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: