Sreda, 26.06.2013.

12:04

Ešton: Datum najkasnije u januaru

Ketrin Ešton poručila da će Evropskom savetu preporučiti otvaranje pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru. Ivica Dačić kaže: Očekujemo bezuslovnu odluku.

Izvor: B92

Default images

Visoka predstavnica EU je u zajedničkom obraćanju novinarima s premijerom Srbije rekla da je jako srećna što su šefovi diplomatija svih 27 članica EU donele odluku da Evropska Komsija sa Srbijom počne pristupne pregovore. Oni ipak nisu doneli odluku o datumu već su je prepustili Evropskom savetu - šefovima država i vlada EU koji se sastaju u četvrtak i petak.

"Srećna sam što je svih 27 zemalja članica EU ocenila da su Srbija i Kosovo uradili veliki posao, jako sam srećna i što podržavamo put Srbije ka EU i posvećenost njenog premijera i njegovoj političkoj hrabrosti. Izrazito sam zadovoljna zaključcima Saveta minsitara koji su preporučili da se odmah otvore pristupni pregovori sa Srbijom i preporučili januar kao konkretan i najkasniji datum", rekla je Ketrin Ešton u Briselu.

Ona je prenela da će te dve stvari reći i Evopskom savetu kada u petak bude donosio odluku o Srbiji i da se nada da će odluku doneti upravo na osnovu ovih preprouka.

"Ja ću reći da je Srbija ispunila svoje i da je sada na redu EU da ispuni svoje", rekla je visoka predstavnica EU i ujedno pozdravila i pohvalila premiejra Srbije Ivicu Dačića uz poruku da mu je "Brisel druga kuća".

"Gospodine Dačiću jako sam srećna što smo se videli i što smo razgovarala. Pohvaljujemo vaše liderstvo, odlučnost i volju da gledate unapred za budućnost vaše zemelje i vašeg naroda", dodala je Ketrin Ešton.

Dačić: Najbitnije da odluka bude bezuslovna

Foto: EU
Ivica Dačić je u Briselu rekao da Srbija očekuje odluku Evropskog Saveta od istorijskog značaja o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Ja sam se zahvalio svim državama članicama EU, a najviše Ketrin Ešton jer je mnogo vremena i truda uložila u dijalog Beograda i Prištine koji je vođen u Briselu. Ona je i održala svoje obećanje, a malo je bilo prosednika u dijalog koji su održali svoje obećanje", rekao je Dačić.

Ono što je suština jeste da Srbija očekuje poztivnu odluku o otvarnaju pregovora i o datumu.

"Za nas je najbitnije da ta odluka bude bezuslovna", rekao je u Briselu premijer Dačić.

On je poručio da će Srbija nastaviti implementaciju svega dogovorenog u dijalogu s Prištinom.

"Srbija mora da se okrene novim pregovorima, onima o članstvu u EU. Mi ne želimo da te razgovore vodimo 10 godina, već da što pre uđemo u EU“, rekao je premijer Srbije.

Eštonova i Dačić su pre toga imali sastanak u Briselu na kome su razgovarali o dodeljivanju datuma Srbiji za pregovore sa EU. Dačić boravi u službenoj poseti Briselu u kojoj je planirano da se sastane i sa predsednikom EK Žoze Manuelom Barozom i više evropskih komesara.

Tokom dana se sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i javnu upravu Marošem Šefčovićem.

Podsetimo, Dačić je juče, dok su šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljali o Srbiji, rekao da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, a ranije je izjavio i da bi "odlaganje datuma značilo da je Srbija prevarena".

I predsednik Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić su juče eksplicitno poručili EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna", kao i da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu".

Za odluku Evropskog saveta ključan je stav Nemačke, a Bundestag sutra odlučuje o Srbiji. Očekuje se da će nemački parlament dati "zeleno svetlo" za datum Srbiji, ali će pre početka pregovora u januaru će biti ocenjeno sprovođenje sporazuma, rekao je Gunter Krihbaum.

Uticajni nemački poslanici iz redova stranke kancelarke Angele Merkel Andreas Šokenhof i Ginter Kirhbaum naveli su da će i Bundestag u četvratk i petak dati "zeleno svetlo" Srbiji, ali da će u januaru biti ocenjeno sprovođenje briselskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: