Petak, 23.05.2014.

00:35

Gašić se zahvalio Šojguu

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas s ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom kojem je preneo zahvalnost naše zemlje za rusku pomoć Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Želim da vam prenesem veliku zahvalnost, da nije bilo pomoći bratske Rusije u ovim trenucima koje smo preživeli sigurno bi posledice ove katastrofe bile mnogo veće", rekao je Gašić na sastanku sa Šojguom na marginama Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

Rusija je do sada dostavila pomoć od 40 motornih čamaca, 30 mobilnih elektro-agregata, 18 pumpi i toplotnih topova za sušenje, kao i 47 tona namirnica, ćebadi i drugih sredstava.

U evakuaciji ugroženih u Obrenovcu učestvovala su 73 ruska spasioca, uključujući 20 ronilaca.

Šojgu je čestitao Gašiću na izboru za ministra odbrane i poželeo uspeh u radu, a takođe ga je zamolio da premijeru Aleksandru Vučiću prenese čestitke na izbornoj pobedi i izboru za predsednika vlade.

On je ocenio da je poslednjih godina ostvarena dodatna dinamika u vojnoj saradnji dve zemlje i izrazio nadu da će tempo te saradnje biti očuvan.

"Siguran sam da ćemo u tome uspeti", dodao je Šojgu.

Gašić se zahvalio na lepim željama, ali i istakao da je novu vladu neočekivano sačekala ogromna nepogoda.

On se zahvalio i Šojguu lično, istakavši da je kao dugogodišnji ministar za vanredne situacije sigurno doprineo dobroj uigranosti ruskih spasilaca koji su pomagali Srbiji.

Dvojica ministara su se, kako se navodi u saopštenju ministarstva odbrane Srbije, složili da su politički odnosi Srbije i Rusije tradicionalno dobri i prijateljski i možda najbolji u proteklih nekoliko decenija.

Gašić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za njihov dalji razvoj i u ime vlade Srbije je zahvalio je ruskom kolegi na podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Evropske integracije su jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije, ali to nikako ne sprečava razvoj saradnje sa Rusijom, istakao je Gašić.

Ministri su razgovarali i o radu Srpsko-ruskog humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu. Takodje je zaključeno da je saradnja u oblasti odbrane u usponu, navodi se u saopštenju.

Gašić je, takođe, izrazio uverenje da njegova funkcija na mestu ministra odbrane može samo da ubrza procese koji su započeti sa njegovim prethodnikom, a sada premijerom Vučićem i u vojnoj, i u vojno-tehničkoj, i u medicinskoj saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: