Petak, 23.01.2009.

16:33

Zadar: Primedbe na zastavu Srbije

Sa centralnog trga u Zadru uklonjene su zastave zemalja učesnica Svetskog prvenstva za rukometaše zbog primedbi građana da ih zastava Srbije "iritira".

Izvor: FoNet

Default images

Glavni zadarski Narodni trg osvanuo je jutros bez nacionalnih zastava 24 države učesnice Svetskog prvenstva u rukometu, među kojima je i srpska, javlja HRT. Zadarski gradonačelnik Živko Kolega saopštenjem je potvrdio da je on naredio skidanje zastava i to nakon pritužbi većeg broja građana koje je iritirala zastava Srbije.

"Imajući u vidu ove posebne dane u kojima su građani senzibilizirani sjećanjem na vrijeme ratnih stradanja i odavanjem pijeteta žrtvama akcije Maslenica, donio sam odluku da se sve zastave s trga skinu, a ostat će zastave na Višnjiku sukladno propozicijama samog natjecanja", stoji u saopštenju gradonačelnika. Svoje je sugrađane pozvao da u ovih nekoliko dana pokažu dostojanstvo i sportski duh kako bi na taj način najbolje promovisali Zadar.

Predsednik Hrvatske smatra da zbog ove odluke neko mora da odgovara.

"U Hrvatskoj svačiji simboli su zaštićeni i ako neko dira te simbole za to mora odgovarati. I ja mislim da je, pred onima koji diraju tuđe simbole, ne sme se povlačiti država. Država mora zaštiti tuđe simbole, kao što mi tražimo da se zaštite i naši simboli u drugim zemljama", rekao je Stjepan Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: