Ponedeljak, 21.11.2016.

12:18

"Srbi znaju da budu zahvalni, hvala, mađarski prijatelji"

Premijer Vučić na konferenciji za medije s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Nišu izjavio je da je Mađarska iskreni prijatelj Srbije.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

“Hvala Orbanu što su došli u Niš, koji je za nas strateški grad. Srbi umeju to da poštuju i zahvalni smo, vaša poseta je od istorijskog značaja“, rekao je premijer.

Kako kaže, Srbija i Mađarska imaju istinske prijateljske odnose, a on i Orban su se saglasili da su odnosi u politici na najvišem mogućem nivou.

Osim toga, Vučić je istakao i da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i kada je reč o migrantima i borbi protiv terorizma, da ministarstva unutrašnjih poslova imaju dobru saradnju, koju su i jedni u drugi spremni da dodatno unapređuju.

„Hvala Mađarskoj na istinskoj podršci na putu ka Evropskoj uniji. Hvala premijeru Orbanu i ministru spoljnih poslova Sijartu. Ono što je Sijarto govorio u Briselu na konferencijama koje su od značaja za nas nije niko u Evropi. Srbi znaju da budu zahvalni, hvala, mađarski prijatelji“, rekao je Vučić.

„U Srbiji ste uvek dobrodošli, nadam se da ćemo sledeće godine u nekom drugom delu Srbije moći da vas ugostimo“, dodao je on.

Na kraju svog obraćanja novinarima premijer se zahvalio i predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru, koji je, kako kaže, “u svakom trenutku bio most između dve vlade i neko ko je otvorenog srca podržavao sve što je najbolje u Srbiji i Mađarskoj“.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na konferenciji za medije da je Mađarska uvek otvorena za sve Srbe.

Kako kaže, stabilnost u Srbiji je ključna za stabilnost centralne Evrope, a Mađarskoj je kao njenom susedu u interesu da u Srbiji uvek bude stabilno i mirno.

Osim toga, Orban je pružio podršku Srbiji u borbi protiv terorizma i zaustavljanja migrancione krize kako u pitanju ljudstva, tako i u vidu ekspertske pomoći.

„Hvala Vladi Srbije na vođenju računa o Mađarima koji žive ovde. Mnogo je manji broj Srba u Mađarskoj nego Mađara u Srbiji, ali mi ćemo uvek podržati one mere koje će pomoći očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj i prihvatamo sve finansijske terete za to“, kaže Orban.

A šta su Vučić i Orban rekli o pobedi Donalda Trampa na izborima u SAD možete pročitati - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: