Subota, 19.07.2014.

16:02

“Srbiji treba ekonomska strategija”

Predsednik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović ocenio je da je Srbiji potrebna strateška ekonomska inicijativa.

Izvor: Beta

Default images

Prema njegovim rečima, veoma je loše što vlada na dnevnom redu nema strategiju rudarstva, ekonomske efikasnosti, navodnjavanja i eksploatacije biomase, odnosno što nije uspela da stvori stratešku ekonomsku incijativu.

"To što Vlada nije uspela da proizvede stratešku ekonomsku inicijativu to je najveći problem Srbije danas", kazao je Petrović na sednici Glavnog odbora stranke u zgradi beogradske Opštine Vračar.

Srbija ima veliki potencijal da radi na projektima navodnjavanja, energetske efikasnosti, eksploatacije biomase, rudarstva, kazao je on i dodao da ne zna zašto se Vlada tim pitanjima ne bavi.

Petrović je ocenio da bez aktivne inicijative vlade u svim tim pitanjima, zemlja neće moći da započne ekonomski razvoj.

Lider Zajedno za Srbiju ocenio je da je veoma važno što je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem dobro postavila regionalnu politku.

Srbija treba da napravi ozbiljan politički dogovor sa svim komšijskim zemljama i ne mora da čeka ulazak u EU da bi se dogovarala sa Bosnom, Albanijom, Hrvatskom i drugim zemljama iz okruženja.

Petrović je, takođe, kao najvažniju stvar označio i potpisivanje Briselskog sporazuma, za koji je ocenio da je temelj na kojem je napravljeno političko saglasje da Srbija ide u pravcu evropskih integracija.

Petrović je ocenio da je dobro i što su usvojeni zakoni o radu i PIO, jer se time stvaraju uslovi za dobar ekonomski ambijent.

Prema njegovim rečima, bili bi ostvareni bolji rezultati kada bi postojao bolji dijalog sa opozicijom.

Najavio je da će do sredine oktobra biti održana izborna skupština stranke i da se stranka priprema za prvi veliki politički događaj u zemlji - lokalne izbore 2016.

Petrović je naveo da Srbija treba da bude regionalna država što bi trebalo da se definiše prilikom sledeće promene Ustava, te da se Zajedno za Srbjiu zalaže za decentralizaciju.

"Ako Srbija ne postane regionalna, postaće federalna država, a to nije dobro. Decentralizacija je naša ideja, da ljudi u selima, mesnim zajednicama, kvartovima mogu da dođu u priliku da odlučuju o nečemu", naveo je on.

Petrović je članovima GO rekao da je razgovarao sa liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem i da veruje da neće proći mnogo vremena da se saznaju i rezultati tih susreta.

"Tadiću sam rekao, ako ne možemo da se dogovorimo oko integracije, da se napravi jedan politički savez. Važno je imati organizacionu formu koja bi proizvodila jasnu politiku u parlamentu, javnom životu i spoljnoj politici", rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: