Četvrtak, 18.10.2012.

10:29

TV pretplata tema i u Austriji

Austrijska državna televizija ORF, nakon opomene da ne ispunjava obaveze javnog servisa jer emituje previše zabavnog sadržaja, zatražila je uvođenje pretplate.

Izvor: Tanjug

Default images

Zahtev za uvođenjem obaveze na celoj teritoriji zemlje i to bez obzira na to da li neko ima TV prijemnik stigla je dve nedelje nakon što je ORF opomenuta od kontrolne ustanove "KomAustria". Predlog je urađen na po uzoru na susedne Nemačku i Švajcarsku.

Generalni direktor Aleksander Vrabec traži i da se jasno razdvoje pokrajinske i savezne takse od pretplate.

Trenutno se TV pretplata sastoji iz šest delova - pretplata za radio, pretplata za tv, taksa za program, podsticaj umetnika, pokrajinska taksa i porez. U proseku domaćinstva plaćaju mesečno 23,50 evra.

ORF-u od te pretplate dobija samo taksu za program, a to donosi oko 600 miliona evra godišnje, a ostatak ide u savezni i pokrajinske budžete.

Taksa za program trenutno iznosi mesečno 16,16 evra za tv, i 4,49 evra za radio.

Trenutno je u fazi razmatranja i zahtev da se uvede i pretplata na računare koji mogu da se "kače" na Internet.

Vrabec se nada da će njegova ideja o uvođenju opšte obaveze plaćanja pretplate biti uvedena do 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Povlače se, kraj?

Trupe američke vojske počele su da se povlače iz Nigera, kako se navodi u zajedničkom saopštenju vojnih resora SAD i Nigera.

11:14

9.6.2024.

1 d

Podeli: