Ponedeljak, 18.03.2013.

07:41

Milanović: Desnica širi mržnju u HR

Premijer i predsednik Hrvatske Zoran Milanović i Ivo Josipović osudili su napad na osam đaka pravoslavne bogoslovske srednje škole u Kistanju kod Knina.

Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr

Default images

Hrvati iz Kistanja kod Knina, inače doseljenici iz Janjeva s Kosova, napali su osmoricu polaznika bogoslovije "Sveta tri jerarha" u manastiru Krka i tom prilikom lakše ili teže povredili šestoricu njih.

Kako je saopšteno iz šibensko-kninske policije, osumnjičeni za napad biće danas dovedeni u policiju.

Povodom tog incidenta, oglasio se i premijer Milanović, koji je ocenio da se ozbiljne stvari dešavaju u Hrvatskoj i optužio stranke desnice da šire “čistu i destilovanu” mržnju:

“Ljudi u crnim košuljama za koje ne znamo ko su i odakle dolaze govore na televiziji”, rekao je Milanović na konferenciji za štampu koju je sazvao povodom incidenta u Kistanju.

Milanović se obrušio i na medije i skandaloznim nazvao prilog u Dnevniku HRT-a u kojem su “deca” koja su napala bogoslove u Kistanju nazvana “Janjevcima”, kako se naziva regionalna hrvatska manjina na Kosovu. Janjevci su dobili ime po gradu Janjevu u blizini Prištine, gde i danas većina njih živi.

"Napala su ih deca, koja su zapravo napala decu. Ta deca koja su napala drugu decu, u Dnevniku 3 HTV-a, nazvana su prigodno političko korektno - Janjevci! To je rečnik kojim se služi HTV! Ne maloletne osobe hrvatske nacionalnosti već - Janjevci! Pa što se čudimo onda da se takve stvari događaju?", zapitao je premijer.

Predsednik Vlade Hrvatske je naveo kako on, za razliku od nekih, svoje medije nema. Rekao je i da ga je “baš briga” kako će preneti njegovu izjavu, te da će ovoga puta biti direktan.

“Moji kolege u Saboru se nazivaju četnicima. Mi to nećemo dozvoliti. Oko 250.000 građana ove države se pobunilo za vreme rata, no oni sada poštuju naš Ustav i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nije upitno”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da je sramota što niko nije reagovao na izjave Ruže Tomašić iz Hrvatske stranke prava - Ante Starčević, za čije izjave je premijer rekao da su gore od onih što ih je izrekao izvršni direktor Dinama Željko Mamić.

Tomašićeva je, naime, pre dva dana izjavila je da je "Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali samo gosti".

"Odlučio sam da se obratim uprkos tome što su moji stručnjaci za odnose s javnošću izričito protiv toga, čak su mi nešto i napisali ovde, ali ja to ne čitam! Ne želim tako! Moraćemo da se naučimo na neka nova pravila, barem što se mene tiče! Nisam ovde došao da ćutim! Došao sam da radim u govorim”, rekao je Milanović na početku vanredne konferencije za novinare u zgradi Vlade Hrvatske.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko kritikovao je izjave premijera Milanovića da je ta stranka odgovorna za najnovije nacionalističke tenzije u zemlji. On je izjave premijera ocenio kao neumerene i neodmerene.

Josipović osudio uvrede i nasilje

Predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović oštro je osudio najnoviji niz uvreda i nasilje prema hrvatskim Srbima i dodao kako je krajnje vreme da se kaže "ne" onima koji podstiču na međunacionalnu mržnju.

"Ima nekih koji bi provocirali međunacionalne sukobe, pa i fizičko nasilje. Treba im jasno reći 'ne' i očuvati naša ustavna načela", rekao je novinarima Josipović.

On je istakao da su građanska i nacionalna ravnopravnost neka od temeljnih ustavnih načela Hrvatske, koja pripada svim građanima, bez obzira na nacionalnu, versku ili etničku pripadnost.

"Poslednje je vreme za poruku kako svi naši građani imaju svoj dom u Hrvatskoj. Gosti su turisti, privrednici koji dolaze u Hrvatsku, a svi građani ravnopravni su članovi zajednice", dodao je Josipović. Predsednik je tu poruku posebno uputio političarima, medijima i sportskim radnicima ističući da je sigurnost temelj hrvatske države.

HDZ: Manastir Krka "leglo četništva"

Nakon incidenta, saopštenjem se oglasio i opštinski odbor HDZ-a iz Kistanja. U saopštenju se tvrdi da su napad navodno izazvali sami bogoslovi koji su, kako se navodi, već od ranije poznati po provokacijama.

"Osuđujemo svaku vrstu nasilja, pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rešavanje sukoba", navodi se u saopštenju HDZ-a i dodaje se da je za to "potrebno učešće I onih u ulozi napadača, a ne samo žrtava unapred isplaniranog sukoba".

U vezi s napadom Kistanjaca na bogoslove iz manastira Krka, portal Šibenik.in je zvao predsednika HDZ-a Kistanje i kistanjskog odbornika Roka Antića, koji je rekao da se sve dogodilo zbog toga što je manastir Krka “leglo četništva u Hrvatskoj”.

Antić tvrdi kako su se lokalni momci šetali prema manastiru Krka, a da su im tada kandidati za bogoslove preprečili put. Kistanjci su tada pozvali pojačanje u vidu starijih prijatelja i braće, te je tada nastala opšta tuča, tvrdi Antić.

“Šta mogu da kažem o tim bogoslovima koji su provocirali naše momke, a kojima je mentor bio poznati mrzitelj svega što je hrvatsko, bivši iguman manastira Krka, Aleksandar Bogojević, koji je četnik, te je već osuđen u Hrvatskoj zbog pretnji i zbog četništva?”, rekao je Antić za Šibenik.in.

“Naši lovci ih često čuju kako pevaju četničke i krajiške pesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i nezavisna Hrvatska”, rekao je Antić.

Srpska udruženja osudila napad

Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske osudili su napad na učenike Pravoslavne bogoslovije Sveta tri jerarha.
(Foto: Eparhija dalmatinska)
"Ovaj napad na učenike bogoslovije manastira Krka nije, nažalost, nešto što se dešava prvi put, već predstavlja samo jedan u nizu napada na monahe, učenike i objekte Srpske pravoslavne crkve na području Dalmatinske eparhije", navedeno je u saopštenju ovih udruženja.

U saopštenju se ističe da posebno zabrinjava činjenica da nikada niko do sada nije pronađen i procesuiran od hrvatskog pravosuđa. "Pored toga, smatramo da je govor mržnje koji je eskalirao u Hrvatskoj u poslednje vreme, kao i obeležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije bio povod za ovaj vandalski napad".

U saopštenju se naglašava da je napad na učenike iz manastira Krke još jednom pokazao u kakvom su stanju Srbi u Hrvatskoj i koliko je ugrožena njihova bezbednost.

"Pitamo se da li će i počinioci ovog napada, ukoliko budu pronađeni, biti procesuirani ili pušteni da se brane sa slobode i još slavljeni od jednog dela svojih sunarodnika, kakva je praksa bila do sada", navedeno je u saopštenju.

Đenero: Potrebna je nulta tolerancija na napade, do sada se ćutalo

Napad na pravoslavne bogoslove manastira Krka mnogo je ozbiljnija stvar od ksenofobičnih i rasističkih izjava koje se prenose u medijima, iako i one radikalizuju javnost, smatra politički analitičar Davor Đenero.

"Čak i da je napad na bogoslove bio samo verbalne prirode, iako je završio i teškim telesnim povredama, mnogo je ozbiljnija stvar napasti građane koji nisu toliko zaštićeni kao ministri", rekao je za Tanjug Đenero, ističući da su incidenti kao što je onaj u Kistanju za sve koji žive u tom kraju ozbiljno ugrožavanje bezbednosti.

Đenero se osvrnuo i na pokušaje relativizovanja krivice za taj incident, odnosno na navode da su bogoslovi sami provocirali napad.

"U javnosti za takve napade mora postojati nulta tolerancija, baš kako bi se sprečilo njihovo negiranje ili relativizovanje", rekao je on. On kaže da nadležne institucije koje taj napad treba da kazne naročito treba da imaju nultu toleranciju.

"Što se tiče ksenofobičnih i rasističkih izjava u medijima, kao što su one Zdravka Mamića ili šefice 'Hrvatske stranke prava Ante Starčević' Ruže Tomašić, o njima se, kao i o brojnim nacionalističkim svinjarijama vrlo intenzivno govorilo, ali je velik deo politička klase do sada ćutao, među njima i premijer Zoran Milanović i njegova Socijaldemokratska partija", primetio je Đenero.

Pozdravivši činjenicu što je Milanović osudio napad u Kistanju i pomenute rasističke izjave, Đenero ističe da treba voditi računa o činjenici da se sve dešava pre izbora za Evropski parlament u aprilu i lokalnih izbora u maju.

"Činjenica je da desničarski nacionalistički političari pokušavaju radikalizovati političku arenu, ali nepotrebno je da je radikalizuje SDP", rekao je Đenero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Povlačenje?; Rusi uništavaju

Rat u Ukrajini – 835. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18:15

8.6.2024.

2 h

Podeli: