Utorak, 15.07.2014.

20:29

Netanijahu: Hamas će platiti cenu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je palestinski pokret Hamas izabrao da nastavi borbu i da će zbog te odluke "platiti cenu".

Izvor: Tanjug

Default images

Nakon što su "islamski militanti" odbacili dogovor o primirju, izraelski premijer je rekao da će Izrael protiv rukovodstva Hamasa u pojasu Gaze upotrebiti "veliku silu".

U televizijskom obraćanju, Netanijahu je rekao da Izrael nema drugog izbora osim da odgovori još snažnije, preneo je Asošijeted pres.

Američka novinska agencija navodi da je Izrael prihvatio egipatski predlog o primirju i zaustavio paljbu na šest sati danas, ali je popodne obnovio napade pošto je Hamas nastavio da raketira izraelsku teritoriju.

Izraelska vojska saopštila je da su ekstremisti iz Gaze ispalili oko 125 raketa od početka tog primirja.

Vatrom iz pojasa Gaze ubijen je jedan izraelski civil, što je prva žrtva na izraelskoj strani za više od nedelju dana međusobnog raketiranja, navodi AP.

Peres: Pogibije civila moralna dilema, ali nema alternative

Predsednik Izraela i Nobelovac Šimon Peres izjavio je da pogibije civila u vazdušnim napadima na pojas Gaze predstavlja moralnu dilemu, ali da gotovo nema alternative sve dok islamski ekstremisti koji upravljaju Gazom ne prestanu raketne napade na Izrael.

"Postoji moralni problem, ali ja nemam moralni odgovor na to. Ako oni pucaju na nas i ne dozvoljavaju našim majkama i njihovoj deci da spavaju noću, šta mi možemo?", rekao je Peres u intervjuu agenciji AP.

On je izneo mišljenje da će Hamas, koji upravlja Gazom, na kraju prihvatiti prekid vatre zbog patnje Palestinaca i njihove izolacije u regionu.

Hamas je danas odbacio egipatski predlog o prekidu vatre koji je Izrael prihvatio, pa su raketna paljba i bombardovanje intenzivirani tokom dana, što je rezultiralo prvom žrtvom na izraelskoj strani za devet dana sukoba u kome je poginulo skoro 200 Palestinaca.

"Mislim da postoji podela u redovima Hamasa. Situacija u Gazi je zahtevna, strašna, tragična. I oni ne mogu to da zanemare. Oni vide svojim očima cenu terora. Niko ih neće hraniti samo da bi ispaljivali rakete. To nije posao, to nije ekonomija", kazao je Peres.

On je pohvalio palestinskog lidera Mahmuda Abasa koji kontroliše vladu na Zapadnoj obali, rekavši da je on "pravi i ozbiljni lider koji je spreman za mir.

"Uveren sam da sa njim možemo sklopiti mir", dodao je Peres koji je 1994. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

On je izrazio žaljenje zbog stanja u kome se nalazi arapski svet, "kojim haraju teroristi koji uništavaju državu za državom bez ikakve vizije".

"Šteta koju su teroristi naneli arapskom svetu je neverovatna. Male grupe terorista ispunjavaju svoju sopstvenu želju, viziju ili politiku.

Siguran sam da mnogi Arapi u dubini duše shvataju da njihov problem nije Izrael. Izrael nije ni problem ni pretnja", zaključio je izraelski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: