Petak, 11.09.2009.

01:31

LSV: Nema podrške bez Statuta

LSV upozorava da će uskratiti podršku zakonskim predlozima ako na dnevni red Skupštine uskoro ne budu stavljeni Statut Vojvodine i zakon o prenosu nadležnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov kaže da se u koaliciji vode razgovori o Statutu Vojvodine, a da se uporedo privodi kraju pisanje Zakona o prenosu nadležnosti. Jerkov za B92 kaže da se nada da će poslanici uskoro raspravljati o tom aktu kako bi Statut Vojvodine bio usvojen.

“Mi smo još uvek u toj fazi kada na sve druge moguće načine pokušavamo da ubrzamo taj proces. Međutim, ukoliko ništa drugo ne bude moguće, i to je zaista poslednja mera kojoj ćemo da pribegnemo, jer kada se utvrdi ko su ti ministri koji koče izradu zakona, LSV u Skupštini Srbije više neće podržavati zakonske predloge koji dolaze iz njihovih ministarstava“, najavljuje Aleksandra Jerkov.
“Nije nam cilj ni rušenje, ni destabilizacija Vlade. Međutim, ukolko to bude jedini način, a u odsustvu bilo kakve reakcije iz Skupštine Vojvodine ili Izvršnog veća Vojvodine, koji su morali reagovati u ovakvoj situaciji, Liga će pribeći i tom načinu kao poslednjem sredstvu svom“, kaže ona.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da bi na dnevnom redu parlamenta uskoro mogli da budu Statut Vojvodine i predlog zakona o prenosu nadležnosti, ali da ne može da precizira kada. Prema njenim rečima, zakon o nadležnostima treba da reguliše sve oblasti života i taj posao se privodi kraju.

“Statut Vojvodine na koji naš parlament treba da da saglasnost može doći na dnevni red tek kad usvojimo Zakon o nadležnostima Vojvodine i sve dok ne stigne Predlog zakona o nadležnostima u parlament, ja ne mogu decidirano da kažem kada će to biti“, navodi Đukić-Dejanovićeva.

“Sa većim brojem ministara sam imala kontakte na tu temu, kao što znate to je jedna složena materija nadležnosti iz svih oblasti života treba da budu u tom zakonu prvom palnu, tako da ja mislim da se zaista taj posao privodi kraju, to je dosta složen posao i iskreno se nadam da ćemo uskoro imati ta dva dokumenta na dnevnom redu“, očekuje ona.

Predsednica skupštine nije želela da komentariše najave Lige socijaldemokrata Vojvodine da će uskratiti podršku vladi ukoliko dođe do daljeg odlaganja rasprave o Statutu i spekulacije o vanrednim izborima, rekavši da su to političke, a ne teme parlamentaraca i zakonodavne aktivnosti Skupštine.

Aleksandra Jerkov naglašava da njena stranka ne želi da preti, ali da je situacija takva da mora tako da reaguje.

Treba reći da su stranke sa centralom u Beogradu i njihove pokrajinske centrale pokazale da nisu spremne i nisu sposobne da vrše pritisak na svoje stranačke centrale. Da su opet stranke kojima je centrala u Vojvodini nekako jedine bile spremne na ovakav način da vrše pritisak“, kaže ona.

“Ono što možemo reći da je ono što se promenilo u odnosu na onaj prvi nacrt zakona koji se pojavio, to je da LSV insistira da se u ovom zakonu nađe imovina Vojvodine, a ne da to bude definisano posebnim zakonom kao što je bilo nekakvih ideja i bez toga mi ovaj zakon nećemo podržati“, navodi Aleksandra Jerkov.

Statut Vojvodine skoro godinu dana čeka u skupštini Srbije da dođe na dnevni red. Parlamentu je dostavljen 15. oktobra prošle godine.

Pastor: Statut uskoro u Skupštini

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izrazio je danas očekivanje da će se Statut Vojvodine i Predlog zakona o prenosu nadležnosti na dnevnom redu Skupštine Srbije naći krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.

"Postoji realna šansa da se do kraja septembra ili početkom oktobra Statut Vojvodine i zakon o prenosu nadležnosti nađe na dnevnom redu parlamenta", rekao je Pastor Tanjugu, precizirajući da je to i zaključak njegovog razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je održan preksinoć u Beogradu.

Pastor je naveo da je potvrđivanje Statuta Vojvodine u republičkom parlamentu ne samo u interesu Vojvodine, već i u opštem interesu, jer je to ustavno opredeljenje.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa predsednikom Srbije bilo je reči i o drugim temama vezanim za život pripadnika mađarske nacionalne manjine.

Pastor se Tadiću zahvalio na njegovom zalaganju i naporima da se u parlamentu donese Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, navodeći da je to veoma bitan zakon za ostvarivanje prava manjina u Srbiji.

Predsednik SVM-a i Tadić su razgovarali i o početku škoske nastave i o problemima u realizaciji nastave na mađarskom jeziku, kao i o konkursu za izbor sudija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: