Petak, 11.07.2014.

17:03

"Mladi s pravom dižu svoj glas"

Lider DS Bojan Pajtić istakao je da mladi s pravom dižu svoj glas jer su u Evropi i Srbiji socijaldemokratiju porazile demagoške i populističke snage.

Izvor: Tanjug

Default images

Pajtić je to naglasio na trodnevnom okruglom stolu "Budućnost socijaldemokratije na Balkanu", na kojoj učestvuju mladi iz zemalja u regionu, a koji je počeo danas u Beogradu

Pajtić je, otvarajući okrugli sto, naglasio da je Demokratska stranka posvećena pomirenju u regionu i da je današnja konferencija značajna upravo zato što je upoznavanje drugih naroda i kultura preduslov za pomirenje i otklanjanje predrasuda.

Prema njegovim rečima, socijaldemokratija se danas nalazi u opasnosti širom Evrope, jer su, kako kaže, u mnogim zemljama vlast preuzele populističke i demagoške snage, dodavši da se to vidi i u Srbiji.

"Vidimo na svojoj koži kako to u Srbiji izgleda, na primeru donošenja Zakona o radu bez javne rasprave, na primeru kada se arapskim investitorima bez transparentne procedure ustupa plodno zemljište po mnogo povoljnijim uslovima nego našim gradjanima sa očiglednom namerom da se favorizuju i izbegnu institucije", rekao je Pajtić konstatujući da nije ugrožena samo socijaldemokratija, već sve demokratske i civilizacijske tekovine i vrednosti.

Predsednik Demokratske stranke poručio je mladima da se bore za svoja prava.

"Mi smo danas država u kojoj je 50 odsto mladih do 30 godina nezaposleno. To je neprihvaljtiva situacija i donošenje ovakvog Zakona o radu, na ovakav način, bez sagledavanja njegovih posledica, situaciju će učiniti još gorom i zato mladi s pravom dižu svoj glas", zaključio je Pajtić.

Predsednik Socijaldemokratske unije Miloš Adamović podsetio je da okrugli sto na kojem učestvuju mlade socijaldemokrate iz regiona traje već 16 godina i naglasio da je do sada odigrao veliku ulogu u razbijanju stereotipa medju mladima iz bivše Jugoslavije i njihovom zbližavanju.

"Sredinom dvehiljaditih smo se ponadali da je politika nacionalizma pobedjena u državama bivše Jugoslavije, ali vidimo da se ponovo sve to budi - problemi su u Makedoniji, Hrvatska, Srbija i Bosna su uvek na ivici problema. Mladi treba da nastave borbu protiv nacionalizma na ovim prostorima", rekao je Adamović.

On se saglasio sa Pajtićem u vezi sa konstatacijom da je socijaldemokratija u velikoj krizi u Evropi i Srbiji, dodavši da je utiska da Srbija još nije doživela katarzu kada je reč o ratovima tokom 90-ih godina na prostoru bivše SFRJ.

Okrugli sto "Budućnost socijaldemokratije na Balkanu" organizovale su DS i SDU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: